FILM- EN TV-TIPSzondag 17 mei

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 17 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Romain Duris en Lubna Azabal in ‘Exils’. Beeld
Romain Duris en Lubna Azabal in ‘Exils’.

Lord of War

RTL 7, 20.00 uur

(Misdaad, Andrew Niccol, 2005) Lord of War begint met een virtuoze aanklacht tegen de wapenindustrie. De camera kleeft als een vlieg aan een kogel, wanneer die in een kist wordt gestopt en per vrachtschip in Afrika belandt. Vervolgens verhuist de kogel naar iemands munitiegordel en aan het eind van de achtbaanrit wordt hij in het hoofd van een kindsoldaat geschoten die je nog net aankijkt voordat hij sterft. Deze openingsscène zegt alles waar de voice-over van wapenhandelaar Yuri Orlov (Nicolas Cage) twee uur voor nodig heeft.

Nicolas Cage in Lord of War. Beeld
Nicolas Cage in Lord of War.

Boer zoekt vrouw special

NPO 1, 20.25 uur

Na vijftien jaar blikt het succesprogramma Boek zoekt vrouw in een viertal specials terug op de eerdere seizoenen. Heel wat vrijgezelle boeren kwamen dankzij het datingprogramma aan de vrouw of man en er zijn al 75 BZV-baby’s geboren. Presentator Yvon Jaspers heeft door de jaren heen contact gehouden met veel deelnemers en gaat bij hen op bezoek om te vragen hoe het nu met ze gaat. Hoe kijken ze terug op het programma? Heeft de liefde stand gehouden? Hoe is hun leven sinds de uitzending veranderd en runnen ze nog steeds een boerenbedrijf?

Tokidoki

NPO 2, 20.40 uur

Japan-liefhebber Paulien Cornelisse is terug met een nieuwe reeks van haar reisserie Tokidoki, en elke week draait de uitzending weer rond een typisch Japans woord. ‘Hitori-bocchi’ betekent zoiets als ‘moederziel alleen’, een gevoel dat veel Japanners kennen. Niet alleen tijdens een epidemie, maar permanent: een op de drie Japanners woont namelijk alleen. Vaak is dat een bewuste keuze, maar dikwijls ook een gevolg van het niet kunnen vinden van een partner. Cornelisse bezoekt een speeddate-evenement en een ‘hikikomori’: een sociale kluizenaar.

Paulien Cornelisse in Tokyo. Beeld Shiho Fukada
Paulien Cornelisse in Tokyo.Beeld Shiho Fukada

Exils

TV 5, 21.27 uur

(Drama, Tony Gatlif, 2004) Bij de Franse regisseur Tony Gatlif is elke film een reis en die reis dient vaak in de eerste plaats ertoe om muzikale stijlen en veranderingen te traceren. De geliefden Zano (Romain Duris) en Naima (Lubna Azabal) zijn Franse Algerijnen, die spontaan van Parijs naar hun geboorteland afreizen. Gatlif is niet de man om een vloeiend verhaal te vertellen of personages te ontwikkelen. Zijn stijl is concreter, aardser, muzikaler. De tocht is de aanleiding voor schitterende opnames van stoffige wegen en zweterige fruitplukkers en voor muzieknummers die veel meer zijn dan intermezzo’s. En als de dialogen in Exils geleidelijk helemaal achterwege blijven, kan het ritme echt meeslepend worden. Nederlands ondertiteld.

The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley

Canvas, 21.55 uur

In 2003 wist de Amerikaanse startup Theranos beleggers te verleiden met een prachtig verhaal: de revolutionaire technieken en apparatuur van het bedrijf zouden aan een paar druppels bloed genoeg hebben voor een razendsnelle, uitgebreide en betrouwbare bloedanalyse. Tien jaar later was Theranos een slordige 10 miljard dollar waard, maar toen ontstond er twijfel over de claims van het bedrijf. In zijn documentaire The Inventor toont Alex Gibney de spectaculaire ondergang van Elizabeth Holmes, de CEO van Theranos die zichzelf naar Steve Jobs modelleerde.

Tegenlicht

NPO 2, 22.20 uur

De nieuwe oorlogsdreiging komt via onze newsfeeds, waar de wereld wordt overspoeld door nepnieuws. Trollen produceren voortdurend nepnieuwsberichten voor sociale media en nieuwssites. Met als venijnigste variant: desinformatie die door staten de wereld in wordt geslingerd. Vooral de Russen lijken meesters in het zaaien van verwarring, met als doel bevolkingsgroepen uit elkaar te spelen en bondgenootschappen onder spanning zetten. Dit is de oorlog van de toekomst. Tegenlicht duikt in de loopgraven van de informatieoorlog, bevolkt door Nederlandse soldaten, Litouwse elfen en Letse televisiepresentatoren.

The Fabulous Baker Boys

SBS 9, 23.50 uur

(Drama, Steve Kloves, 1990). Weinig bijzonder maar aangenaam drama waarin het leven zo zijn ups en downs heeft. Acterende broers Jeff en Beau Bridges spelen twee musicerende broers, die besluiten een zangeres (Michelle Pfeiffer) in te huren. Die keuze zet de verhouding tussen de broers op scherp, terwijl Pfeiffer bevallig bij hen op de piano kronkelt en ondertussen zelf haar liedjes zingt. Het leverde haar een Oscar-nominatie op, maar ook de gebroeders Jeff en Beau zorgen ervoor dat The Fabulous Baker Boys, ondanks het gebrek aan diepgang, een prettige indruk achterlaat.

Michelle Pfeiffer in The Fabulous Baker Boys. Beeld
Michelle Pfeiffer in The Fabulous Baker Boys.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden