TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 15 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan Bockting
Beeld uit Hiernamaals (2019). Beeld RV
Beeld uit Hiernamaals (2019).Beeld RV

Hiernamaals

(Drama, Willem Bosch, 2019)

NPO 3, 09.00 uur.

In deze gevoelige, originele en sterkste Telefilm van de lichting 2019 belandt de 16-jarige Sam (prachtige rol van Sanaa Giwa) na een auto-ongeluk in de hemel. Daar wacht een engel (Jan-Paul Buijs), of beter gezegd: een ambtenaar met vleugels, die vooral ‘gezeik’ wil voorkomen. Voordeel van de hemel: je krijgt je overleden moeder en de rest van je dode familie te zien en je kunt een paar prangende vragen stellen. Sam leert al snel dat er een geheime passage terug naar het leven is – een soort tweede kans. In elke scène voel je dat er iets persoonlijks bij regisseur-scenarist Willem Bosch op het spel staat.

Bridge to Terabithia

(Fantasy, Gabor Csupo, 2007)

NPO 3, 15.30 uur.

Twee einzelgängers, Jesse en zijn nieuwe buurmeisje Leslie, beiden een jaar of 12, sluiten vriendschap en dagdromen in het bos achter hun huis een fantasiewereld bij elkaar: een compleet koninkrijk vol trollen, elfjes en vriendelijke reuzen. Een onverwachte gebeurtenis in het échte leven veroorzaakt een scherp contrast tussen fantasie en realiteit. Bridge to Terabithia is een mooie kinderfilm én een sterke ode aan de kracht van fantasie en creativiteit, met een excellente cast: de chemie tussen Jesse en Leslie maakt dat ook ouders onmiddellijk opnieuw ervaren wat het betekent kind te zijn.

Beeld uit Bridge to Terabithia (2007). Beeld RV
Beeld uit Bridge to Terabithia (2007).Beeld RV

Tron: Legacy

(Actie, Joseph Kosinski, 2010)

BBC 2, 13.30 uur.

In de baanbrekende cultfilm Tron (1982), de eerste Hollywoodproductie met computergegenereerde beelden, werd computerprogrammeur Kevin Flynn (Jeff Bridges) door zijn eigen digitale creatie opgezogen. In dit redelijke vervolg gaat zoon Sam naar hem op zoek. Bridges draaft drievoudig op. Hij is met rimpels en stoppelbaardje nog het meest zichzelf als de afgezonderd levende Kevin. Daarnaast speelt hij in een flashback een twintig jaar jongere versie van zichzelf, met door de computer gladgetrokken hoofd. Later duikt dat hoofd opnieuw op, als het ‘menselijke’ gelaat van het besturingssysteem Clu.

Beeld uit Tron: Legacy (2010). Beeld RV
Beeld uit Tron: Legacy (2010).Beeld RV

TV-tips

Voorspel

NPO 3, 19.25 uur

Het is de enige les waarop scholieren zich verheugen, maar waar de leerkracht tegenop ziet: seksuele voorlichting. In haar jeugddocumentaire ‘Voorspel’ laat regisseur Anne van Campenhout zien hoe er op vijf middelbare scholen voorlichting wordt gegeven. Vergeleken met de voornamelijk anatomische lessen van vroeger is er veel veranderd. Docenten vertellen over de verspreiding van soa’s en de emotionele en sociale kanten van seksualiteit. Ook de leerlingen komen aan het woord over zaken als porno, naaktfoto’s en hoe je kunt zien als de ander niet wil.

2doc: Jongens van de bouw

NPO 2, 20.25 uur

Geertjan Lassche vroeg zich af wie de mensen zijn die voor dag en dauw opstaan om te bouwen aan Nederland. Voor zijn documentaire ‘Jongens van de bouw’ volgde hij twee jaar lang de bouw van een woontoren in Rotterdam en portretteerde hij de (voornamelijk) mannen die de klus klaren. Het werk blijkt vaak te moeten gebeuren onder grote druk, want tijd is geld en de vraag naar nieuwe woningen is enorm. We maken kennis met de portier van de bouwput, de kraanmachinist en de leerling timmerman die zich afvraagt of handwerk nog wel toekomst heeft.

Heel Holland bakt

NPO 1, 21.35 uur

Omroep MAX gaat weer van start met ‘Heel Holland bakt’, de populaire afvalwedstrijd voor amateurbakkers. De aftrap van het nieuwe seizoen vindt plaats op een speciale ‘Heel Holland bakt’-braderie, waarna de deelnemers op een intensief bakkamp van jurylid Robèrt van Beckhoven worden onderworpen aan een strenge selectie. Alleen voor de tien beste bakkers is er een plek in de tent: zij mogen vanaf volgende week gaan strijden om de titel Beste Thuisbakker van Nederland. Ook jurylid Janny van der Heijden en presentator André van Duin zijn weer van de partij.

Teledoc Campus: Door Wilskracht Sterk

NPO 3, 23.15 uur

Muziekvereniging Door Wilskracht Sterk (DWS) uit de Arnhemse volkswijk Malburgen wordt in haar voortbestaan bedreigd. Het buurtorkest moet uit zijn oefenruimte, omdat de gemeente op deze plek woningen wil bouwen. De korte documentaire ‘Door Wilskracht Sterk’ van Nina Karim van Oort laat zien wat hiervan de impact is op de leden van de vereniging; vaak mensen met een zwakke positie in de samenleving voor wie het orkest een belangrijke sociale functie vervult. De leden van DWS kiezen het offensief om hun vereniging van de ondergang te redden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden