FILM- EN TV-TIPSZondag 1 november

De Volkskrant film- en tv-tips voor zondag 1 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zondag.

Berend Jan BocktingJorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Pascale Ogier in Les nuits de la pleine lune (Éric Rohmer, 1984). Beeld
Pascale Ogier in Les nuits de la pleine lune (Éric Rohmer, 1984).

Hugo

RTL 4, 05.30 uur

(Martin Scorsese, 2011) Oogverblindende ode aan film, de filmgeschiedenis en de jeugd. Hugo speelt zich af in een Parijs’ treinstation in de jaren dertig, waar weesjongen Hugo zorgt dat de klokken blijven lopen en ook anderszins met mechanieken aan de slag gaat – en zo zijn vader eert. Bovenal ademt het personage Hugo, net als de film zelf, liefde voor de cinema, met in het centrum van de film een hartverwarmende flashback naar het leven van filmpionier George Méliès.

Chloë Grace Moretz en Asa Butterfield in Hugo (Martin Scorsese, 2011). Beeld
Chloë Grace Moretz en Asa Butterfield in Hugo (Martin Scorsese, 2011).

The Dead Zone

Arte, 20.15 uur

(David Cronenberg, 1983) Boeiende psychologische thriller naar boek van Stephen King – het eerste boek van de auteur dat bij verschijning (in 1979) de top van de bestsellerlijsten haalde. Christopher Walken speelt een leraar die uit coma ontwaakt en vervolgens in verleden en toekomst van mensen kan kijken wanneer hij hun hand aanraakt. Met de verfilming van The Dead Zone wilde King niets van doen hebben, vertelde regisseur David Cronenberg eens tegen deze krant. ‘Een script schrijven is iets anders dan een roman. Weinig schrijvers beheersen beide vormen.’

Christopher Walken in The Dead Zone (David Cronenberg, 1983). Beeld
Christopher Walken in The Dead Zone (David Cronenberg, 1983).

Les nuits de la pleine lune

TV 5, 21.01 uur

(Éric Rohmer, 1984) De nouvelle-vaguefilmer Éric Rohmer (1920-2010), de traditioneelste regisseur van het collectief dat in de jaren zestig de Franse en internationale filmwereld bestormde, mocht zijn films graag categoriseren tot reeksen. Begin jaren tachtig begon hij een nieuwe filmserie, Comédies et proverbes, met Les nuits de la pleine lune als vierde aflevering. Het aardige relatiedrama is een van de laatste films met de vroeggestorven actrice Pascale Ogier (1958-1984), die hier sprankelt als vrijbuiter Louise, een aspirant-binnenhuisarchitect met een koel vriendje (Tchéky Karyo) en een intieme doch niet-fysieke vriendschap met een andere man (Fabrice Luchini), die dat op zijn beurt maar lastig vindt. Zeer Frans, dus.

Totally Under Control

BBC 2, 22.00 uur

Had Amerika anders op het coronavirus kunnen en moeten reageren om slachtoffers en economische schade te voorkomen? Ja, zeggen documentairemaker Alex Gibney en zijn coregisseurs Ophelia Harutyunyan en Suzanne Hillinger in Totally Under Control. Vijf maanden lang registreerden ze de voortekenen en waarschuwingen van de epidemie die op de Verenigde Staten afstormde, en de volstrekt ontoereikende respons van de overheid. Om te tonen waar het land de mist in ging, wordt de Amerikaanse aanpak naast die van het alerte en efficiënte Zuid-Korea gelegd.

In Europa, de geschiedenis op heterdaad betrapt

NPO 2, 22.25 uur

Het uit de VS overgewaaide #MeToo had ook in Europa grote gevolgen. In In Europa vertelt Geert Mak hoe de aandacht voor seksueel overschrijdend gedrag de verhouding tussen de seksen opnieuw op de agenda zette. Toen journalist Tristane Banon in 2007 vertelde dat Dominique Strauss-Kahn haar had proberen te verkrachten, werd haar verhaal nog weggewuifd. In 2017 wordt er opeens met andere ogen naar haar getuigenis gekeken. Dat het ook mis kan gaan bleek in Zweden, waar theaterdirecteur Benny Fredriksson zelfmoord pleegde na ongefundeerde aantijgingen.

Teledoc Campus: Personae

NPO 3, 23.00 uur

In Nederland hebben vrouwen de vrijheid om te kiezen hoe ze eruit willen zien. Meestal is dat niet zoals ze ’s ochtends uit bed komen, maar met het gezicht dat ze zichzelf geven tijdens een sessie voor de make-upspiegel met eyeliner, mascara en lipstick. In haar intieme documentaire essay Personae toont regisseur Maartje Bakkers dit ochtendritueel, dat de nodige vragen oproept. Waarom geven de meeste vrouwen zichzelf zo’n dagelijkse metamorfose, aan welke standaarden proberen ze te voldoen en is het een vorm van zelfexpressie of juist van conformisme?

The Trump Show

NPO 2, 23.15 uur

In de week van de Amerikaanse presidentsverkiezingen presenteert de VPRO op drie achtereenvolgende avonden de BBC-documentaire The Trump Show, die een overzicht geeft van het presidentschap van Donald Trump. De tweede aflevering laat zien hoe Trump na een jaar in het Witte Huis zijn draai weet te vinden. Toch zijn controversen nooit ver weg. Trump krijgt te maken met aantijgingen van seksueel intimiderend gedrag en een Russisch schandaal, maar weet beproeving na beproeving te doorstaan. In de ogen van zijn aanhangers maakt het hem alleen maar sterker en haast onaantastbaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden