Film- en tv-tipszaterdag 8 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 8 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste films op televisie. Dit moet u zaterdag zien.

Eén bonk griezelige agressie en onbenaderbaar lijkt de 19-jarige Eric Love (Jack O’Connell) in Starred Up. Beeld Cinemien
Eén bonk griezelige agressie en onbenaderbaar lijkt de 19-jarige Eric Love (Jack O’Connell) in Starred Up.Beeld Cinemien

Flushed Away (David Bowers en Sam Fell, 2006)

Zaterdag, BBC 2, 09.40 uur

Grappige computeranimatiefilm over de verwende huisrat Roddy die door het toilet wordt gespoeld en in het riool een onbekende wereld ontdekt. Roddy (met de stem van Hugh Jackman) moet zien te voorkomen dat een nare pad alle knaagdieren ter wereld uitroeit. De eerste computeranimatiefilm van de befaamde Britse Aardman Studio’s staat bol van kwinkslagen, dubbele bodems en grollen (zoals de kakkerlak die Kafka’s Die Verwandlung leest).

Innerspace (Joe Dante, 1987)

Zaterdag, SBS 9, 20.30 uur / Zondag, Net 5, 08.20 uur

Een van de vele fijne pulpwerkjes van specialist Joe Dante (Gremlins, Piranha), deze prettig gedateerde sciencefictionkomedie. Een miniversie van testpiloot Tuck Pendleton (Dennis Quaid) zou geïnjecteerd moeten worden in een konijn, maar belandt uiteindelijk in de bloedbaan van de hypochondrische scharrelaar Jack Putter (Martin Short). Oscar voor Beste visuele effecten.

Enter the Dragon (Robert Clouse, 1973)

Zaterdag, Veronica, 23.30 uur

Een tweederangs James Bond. Zo werd Enter the Dragon, het eerste en laatste Amerikaanse vechtspektakel van de jong gestorven Bruce Lee, na de première door critici omschreven. De Bond-invloeden spatten dan ook van het verhaal, over geheim agent Lee (Lee) die infiltreert in de op vrouwen- en opiumhandel gestutte enclave van engerd Han, een ontaarde Shaolin-meester, die net als Bonds Blofeld graag witte katten aait. Maar wat doet het ertoe. Enter the Dragon – met John Saxon en Jim Kelly als Lee’s coole sidekicks – gebruikt de plot vooral om je van de ene fantastische martial-artsscène naar de volgende te voeren. Het mooiste blijft bewaard tot de finale, waarin Lee en Han elkaar belagen in een ook voor de toeschouwer desoriënterend spiegeldoolhof.

Rams (Grímur Hákonarson, 2015)

Zaterdag, Canvas, 23.35 uur

Het IJslandse Rams heeft aan een enkele scène genoeg om de verhouding tussen beide hoofdpersonages te schetsen. Een woestbebaarde schapenboer morrelt in het begin van de film aan het hek van zijn landgoed. Als het houtwerk na enige moeite openzwaait, rijdt zijn broer (tevens bebaard en schapenboer) stoïcijns per quad aan hem voorbij. Gummi en Kiddi heten ze. Broers en buren in de Bardardalur-vallei, in het geïsoleerde noorden van IJsland. Ze hebben al veertig jaar niet met elkaar gesproken. Het kost weinig moeite er een groter verhaal in te zien dan dit wel en wee in de schapenvallei, maar daar is de film niet op uit. Rams, in 2015 winnaar van Cannes’ bijprogramma Un Certain Regard, houdt het liever klein, bescheiden en gortdroog.

Starred Up (David Mackenzie, 2013)

Zaterdag, NPO 3, 23.45 uur

Eén bonk griezelige agressie en onbenaderbaar lijkt de 19-jarige Eric Love (Jack O’Connell). Love wordt twee jaar te vroeg overgeplaatst naar een gevangenis voor volwassenen, omdat hij onder leeftijdgenoten niet te handhaven is. Zowel zijn nieuwe medegevangenen als de bewakers moeten het ontgelden. Regisseur Mackenzie (Hell or High Water, Outlaw King) doet geen moeite de kijker voor zijn ongetemde hoofdpersoon in te nemen. Des te knapper is het dat het er langzamerhand toch insluipt: begrip en zelfs compassie voor Eric, die in dezelfde vleugel belandt als zijn vader Nev, een door de wol geverfde gedetineerde.

Andere tijden

Zaterdag, NPO 2, 21.20 uur

Dat Willem Kolff niet veel beroemder geworden is. De internist die in 1942 van worstenvellen, een fietsketting, de waterpomp van een T-Ford, de motor van een naaimachine en het aluminium van een neergeschoten vliegtuig een kunstnier maakte. Een levensreddende uitvinding, al waren de reacties eerst maar lauw.

Top 2000: The untold stories

Zaterdag, NPO 3, 22.10 uur

C’est un beau roman, c’est une belle histoire. Het mooie verhaal achter de Franstalige nummers in de top 2000. Michel Fugain, Les Poppys, Stromae. Plus een nooit eerder vertoond interview met Charles Aznavour.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden