FILM- EN TV-TIPSZaterdag 31 oktober

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 31 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jamie Lee Curtis in Halloween (David Gordon Green, 2018).

Halloween

Veronica, 20.00 uur

(David Gordon Green, 2018) ’s Lands televisiefilmprogrammeurs lieten zich voor vandaag gretig inspireren door het Amerikaanse griezelfeest Halloween, waardoor het sterkste filmaanbod wordt vertegenwoordigd door een gemaskerde seriemoordenaar, een door de duivel bezeten meisje en een horde zombies. Eerst is er deze meest recente herinterpretatie van de Halloween-reeks, die listig doet alsof alle matige vervolgen op de originele film uit 1978 nooit zijn gemaakt en de confrontatie tussen maniak Michael Myers en babysitter Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) van nieuw elan voorziet. Destijds was Curtis een passieve scream queen, veertig jaar na dato is ze ondernemend en wraakzuchtig, klaar om de rollen van slachtoffer en dader om te draaien.

Kamp Van Koningsbrugge

NPO 1, 20.30 uur

Het gat dat Wie is de mol achterlaat op de zaterdagavond wordt de komende weken gevuld door Kamp Van Koningsbrugge. In dit programma, de Nederlandse versie van het Vlaamse Kamp Waes, proberen gewone burgers de training van de Nederlandse special forces te doorlopen. Na een strenge selectie is er een deelnemersveld van vijftien kandidaten overgebleven, die door presentator Jeroen van Koningsbrugge worden afgeleverd aan een team van ervaren specialisten. Zaterdagavond beginnen zij hun training en zal blijken wie er uit het juiste hout gesneden is.

Sterren op het doek

NPO 2, 20.40 uur

Omroep Max wist weer acht prominente Nederlanders te strikken voor een nieuw seizoen van Sterren op het doek. Özcan Akyol interviewt zijn gast terwijl drie kunstenaars hem of haar op het doek vereeuwigen. Na afloop mag de BN’er een werk mee naar huis nemen, de andere twee worden geveild. Akyols eerste gast is talkshowhost Eva Jinek. In de stoel van Sterren op het doek vertelt ze over haar achtergrond, ambities en de manier waarop ze carrière en moederschap weet te combineren. Dit seizoen zijn de volledige gesprekken ook als podcast te beluisteren.

The Exorcist

Veronica, 22.05 uur

(William Friedkin, 1973) Verhalen over brakende en flauwgevallen bioscoopbezoekers droegen alleen maar bij aan de groeiende cultstatus van deze horrorklassieker, die nog weinig aan kracht heeft ingeboet. De methoden van regisseur Friedkin om het beste uit zijn acteurs te krijgen, zijn berucht; het resultaat is indrukwekkend. Actrice Linda Blair zou nooit meer loskomen van haar rol als door de duivel bezeten meisje dat verandert in een vuilspuitend monster (‘Your mother sucks cocks in hell’) met een hoofd dat 360 graden op haar romp draait.

Max von Sydow en Linda Blair in The Exorcist (William Friedkin, 1973).

The Trump Show

NPO 2, 22.25 uur

Aan de vooravond van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zendt NPO2 op drie achtereenvolgende avonden de driedelige BBC-documentaireserie The Trump Show uit. Het is een lange reeks van even bekende als nog altijd choquerende gebeurtenissen, waarin toch ook nog wel nieuwe dingen te zien zijn, omdat het een blik van binnenuit biedt. Zoals toen Trump naar Korea vloog voor een ontmoeting met Kim Jong-un en zich onderweg in het vliegtuig vooral bekommerde om de cameraposities tijdens de ontmoeting. Ook toont de serie hoe Trump zijn aanvankelijke lichte schroom allengs liet vallen en steeds vaker grenzen ging overschrijden.

Close Up – Being Eriko

NPO 2, 23.25 uur

In zijn prijswinnende documentaire Being Eriko volgt de Deense regisseur Jannik Splidsboel de Japanse pianist Eriko Makimura. Als klassiek getrainde musicus verhuisde twintiger Makimura naar het vrije Denemarken, waar ze zich kon losmaken van haar verleden. In het tolerante Kopenhagen leert ze haar uiterst strenge opvoeding met andere ogen bekijken en verwerkt ze de traumatische ervaringen van haar huwelijk met een man die haar mishandelde. Vrij van restricties ontwikkelt ze zich tot een veelzijdig artiest en excentriek performancekunstenaar.

Train to Busan

NPO 3, 23.35 uur

(Yeon Sang-ho, 2016) Visueel imponerende Zuid-Koreaanse horrorblockbuster, die niet onderdoet voor vergelijkbare Hollywood-producties of een populaire zombieserie als The Walking Dead. Scenarist-regisseur Yeon Sang-ho laat een zombieplaag uitbreken, nét wanneer een egoïstische zakenman en zijn snoezige dochtertje aan boord gaan van een trein. Terwijl het land in rap tempo ontwricht, besmet het bijtvirus wagon na wagon. Train to Busan wordt sentimenteler naarmate er meer personages wegvallen, maar behoudt vaart tot de laatste stop. Het afgelopen zomer verschenen vervolg, Peninsula, kon zich niet meten met dit origineel.

Ahn So-hee in Train to Busan van Yeon Sang-ho (Yeon Sang-ho, 2016).
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden