Film- en tv-tipsZaterdag 28 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 28 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Judith Chemla in Une vie van Stéphane Brizé. Beeld
Judith Chemla in Une vie van Stéphane Brizé.

Die Another Day

RTL 7, 20.00 uur

(Lee Tamahori, VS 2002) De Nieuw-Zeelandse regisseur Tamahori levert een strakke Bondfilm af met alle bekende elementen uit de formule in een van de actierijkste afleveringen. Als zijn geheime missie blijkt te zijn gesaboteerd, wordt James Bond (Pierce Brosnan) gevangengenomen door de vijand. MI6 laat hem in de steek door hem zijn status van geheim agent af te nemen. Bond zint op wraak en neemt het op tegen een sensuele spion en een ijzige agent. Dit derde Bond-optreden van Brosnan is tevens zijn laatste. Halle Berry is leuk als knipoog naar de allereerste Bondgirl Ursula Andress. Minstens zo leuk is Madonna's korte verschijning.

Halle Berry in Die Another Day Beeld
Halle Berry in Die Another Day

In de voetsporen van de bevrijding

NPO 2, 20.35 uur

In zes nieuwe afleveringen van In de voetsporen van de bevrijding belicht Philip Freriks de negen maanden tussen het begin van de bevrijding in zuidelijk Nederland en de overgave van de laatste Duitsers op Schiermonnikoog in juni 1945. In elke aflevering spreekt Freriks met veteranen uit de Tweede Wereldoorlog en burgers die ooggetuige of slachtoffer waren van het strijdgewoel. De serie begint vanavond met een bezoek aan concentratiekamp Vught met de Joodse verzetsstrijder Selma van de Perre en een uitleg door de Britse historicus Antony Beevor.

White House Farm

Canvas, 20.35 uur

In 1985 wordt het Engelse plaatsje Tolleshunt D’Arcy opgeschrikt door een familiedrama. Nevil en June Bamber worden doodgeschoten aangetroffen in hun boerderij, naast hun dochter Sheila en haar 6 jaar oude tweeling. De enige die de moordpartij heeft overleefd, is Jeremy, de geadopteerde zoon van de Bambers. De serie White House Farm is een gedramatiseerde versie van de waargebeurde meervoudige moordzaak. Aanvankelijk verdenkt rechercheur Taff Jones (Stephen Graham) dochter Sheila, maar dan krijgt hij opzienbarende informatie over Jeremy (Freddie Fox).

Une vie

Canvas, 22.10 uur

(Stéphane Brizé, 2016) Op papier heeft de jonge barones Jeanne het goed. In werkelijkheid – we schrijven het begin van de negentiende eeuw – leeft ze in deze fraaie, sensitieve verfilming van Guy de Maupassants roman Une vie ou l’humble vérité (1883) als een gevangene voor wie alles is vastgelegd. Ze zoekt toevlucht in haar hoofd, waar zonnige herinneringen en geloof in een schepper hoop bieden in de dagelijkse somberte. Regisseur Stéphane Brizé nodigt je uit om ook in Jeannes hoofd te kruipen, met sublieme flashbacks die haar gevoelswereld blootleggen. De grote tijdssprongen in het verhaal zijn dankzij die vertelvorm nauwelijks merkbaar: Brizé filmt het verloop van tijd als één vloeiende beweging.

Mondo

NPO 2, 22.15 uur

Naast een wekelijkse tv-uitzending ontplooit het cultuurmagazine Mondo ook verschillende online-initiatieven. In de Mondo Quarantaine Klassieker Boekenclub kunnen kijkers meelezen met en meepraten over klassiekers uit de wereldliteratuur. Na De pest van Albert Camus is er een nieuwe titel aan de beurt, en Georgina Verbaan en Maartje Wortel maken vanavond bekend welke dat wordt. Verder geeft Ann Demeester een tour langs virtuele musea die je kunt bezoeken zonder het huis te verlaten en leest Marente de Moor vanuit huis een sprookje voor.

Close Up: Diva Fong Leng

NPO 2, 23.10 uur

Nederland staat niet bekend als modeland, maar af en toe staat er een ontwerper op die tot grote hoogte stijgt. In de jaren zeventig was ons land in de ban van Fong Leng, de Chinees-Nederlandse modeontwerper die bekend werd met haar extravagante jassen en jurken van leer en bont, en met drukbezochte modeshows in onder meer de Beurs van Berlage. Leng hield graag de touwtjes in handen, bij het maken van de documentaire Diva Fong Leng merkte regisseur Deborah Faraone Mennella dat de inmiddels 82-jarige dame in dat opzicht niets is veranderd.

Moos

NPO 3, 23.10 uur

Moos, hoofdpersonage van deze gelijknamige lichtvoetige Telefilm uit 2016, is een zoekende jonge vrouw die sinds het overlijden van haar moeder samenleeft met haar vader en hem helpt in diens garenwinkel. Tot ze op een dag aankondigt auditie te gaan doen voor de kleinkunstacademie. Regisseur Job Gosschalk had beperkte middelen: er zijn nul weidse scènes en shots. Toch blijft alles fier overeind, vooral door het klein gehouden spel van Michiel Romeyn, Jip Smit en Daniel Cornelissen, als vader, dochter en stille liefde.

Tussen 10 en 12

NPO 2, 00.15 uur

(Peter Hoogendoorn, 2014) Twee agenten bellen met een vreselijke boodschap aan bij tiener Mike (Ko Zandvliet): zijn zus is overleden bij een auto-ongeluk. Omdat zijn ouders niet thuis zijn, moet Mike met de agenten mee om het nieuws te brengen. Zorgvuldig legt speelfilmdebutant Peter Hoogendoorn het vast: hoe na zo’n bericht de tijd lijkt stil te staan, terwijl de wereld gewoon doordraait. Hij laat het zien in realistische, bedrieglijk kalme scènes, met veel oog voor de tragische absurditeit van de situatie. De spaarzame muziek en het acteerwerk zijn al even subtiel als het scenario.

Jip Smit in Moos van Job Gosschalk. Beeld
Jip Smit in Moos van Job Gosschalk.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden