Tv- en filmtipsZaterdag 27 oktober

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 27 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u zaterdag zien.

Kevin Toma en Joris Henquet
Henk-Jan Doornbosch in Dòst. Beeld
Henk-Jan Doornbosch in Dòst.

Vanity Fair

Zaterdag, NPO 2, 20.25 uur

Vlak voordat zij naar het graafschap Hampshire wordt gestuurd om een braaf leven als gouvernante te gaan leiden, mag de artistieke buitenstaander Becky Sharp (het 24-jarige Britse acteertalent Olivia Cooke) een week in Londen komen logeren bij de welvarende Amelia Sedley (Claudia Jessie). In Londen zet Becky haar vrouwelijke charme volop in om in rap tempo de sociale ladder te beklimmen. Deze goed ontvangen Britse miniserie is een nieuwe bewerking van de klassieke roman van William Makepeace Thackeray uit 1848.

Dance as one

Zaterdag, SBS 6, 20.30 uur

Nieuw dansprogramma waarin het draait om welke dansgroep het beste synchroon kan dansen. Zowel Nederlandse als Belgische danscrews doen mee aan de wedstrijd, met in de jury de ervaren dansers Jan Kooijman, Timor Steffens, en de Vlaamse Laurien Decibel.

Dòst (Joren Molter, 2018)

Zaterdag, NPO 3, 22.00 uur

Alko (Henk-Jan Doornbosch) en Björn (Liam Feikens) zijn beste maten op het Groningse platteland. Na het asperge steken hangen ze graag rond met elkaar en hun kameraden, maar hun vriendschap wordt op de proef gesteld wanneer Björn méér voor Alko blijkt te voelen en dat steeds duidelijker kenbaar maakt. Groninger talent Joren Molter en scenarist Britt Snel leverden met Dòst een sympathiek coming of age-kleinood in de One Night Stand-reeks, dat vooral overtuigt zolang de toeschouwer moet gissen naar Alko’s reactie op Björns avances. Gaandeweg wordt Dòst (Gronings voor vuil) minder subtiel en ook als melodrama overtuigt de film niet helemaal. Gelukkig wordt dat gecompenseerd door de goed getroffen jongens-onder-mekaar-sfeer, de fijne cinematografie en belichting – let op Alko’s hand op Björns schouder, geel oplichtend in het donker – en het uitstekende acteerwerk van de hoofdrolspelers. Hun duoscènes zijn breekbaar en complex, terwijl het ontroerende slotbeeld volledig vertrouwt op de subtiele schakeringen in Doornbosch’ blik.

Die andere Heimat – Chronik einer Sehnsucht (Edgar Reitz, 2013)

Zaterdag, NPO 2, 23.35 uur

Welkom terug in Schabbach, het fictieve Duitse stadje in de wel bestaande Hunsrück, de glooiende streek tussen Rijn en Moezel. Het decor waartegen meestercineast Reitz in 1984 geschiedenis schreef met zijn bijna zestien uur durende dorpskroniek Heimat. Daarin toonde hij het leven van de familie Simon in de jaren 1919-1982, een tijdperk waarin in Duitsland grote dingen gebeurden. Reitz liet vooral zien hoe het leven in Schabbach, ondanks die gebeurtenissen, eigenlijk altijd gewoon doorging. In het bijna 80 jaar eerder spelende Die andere Heimat gaat het ook zo. En net als in zijn andere Heimat-films tekent Reitz zijn wereld met veel geduld en aandacht, en net als in Heimat 1 doet hij het in (deels ingekleurd) zwart-wit.

Gloria (Sebastián Lelio, 2013)

Zaterdag, Canvas, 23.50 uur

Gloria (Paulina García), bijna-zestiger in de Chileense hoofdstad Santiago, moet inmiddels talloze vrijgezellenavonden hebben bezocht. Dit keer lijkt het raak, met de charmante, zeven jaar oudere Rodolfo (Sergio Hernández). Chileen Lelio (Una mujer fantástica, Disobedience) vertelt dit onvoorspelbare liefdesverhaal-op-leeftijd mooi sober en direct, zonder toeters en bellen of sturende filmmuziek. Als kijker raak je aan Gloria verslingerd: die lach, die achter enorme brillen fonkelende ogen, die zoete wraakacties, ze pakt je helemaal in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden