Film- en tv-tipsZaterdag 22 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 22 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u zaterdag zien.

Kevin Toma
Franka Potente in ‘Lola rennt’. Beeld ANP
Franka Potente in ‘Lola rennt’.Beeld ANP

Lola rennt (Tom Tykwer, 1998)

Canvas, 22.05-23.25 uur

Met haar knalrode haar rent Lola door de straten om te voorkomen dat haar vriendje een overval pleegt. Op ingenieuze wijze bouwde Tom Tykwer het simpele gegeven uit tot een stijlvol en krachtig exposé over de macht van het toeval. Waar de Duitse regisseur met zijn mooie, kleine films Die tödliche Maria en Winterschläfer in alle rust kon experimenteren met zijn soms wat groteske thematiek, gaf hij met deze meesterlijke doorbraakfilm vol gas.

Wanneer Lola tegen een voorbijganger botst, zien we in een flits hoe het die persoon verder in het leven zal vergaan - bepaald door die ene fractie van een seconde. Lola rennt leverde Tykwer zo veel fans en internationale erkenning op dat hij met Amerikaans geld mocht proberen een nog groter publiek te bereiken. Na zijn eerste Engelstalige film Heaven, maakte hij met Perfume en The International twee minder geslaagde films. Met Drei (2010) keerde hij terug naar het vertrouwde Duitse nest, om met de wederom niet al te best ontvangen producties Cloud Atlas (2012, geregisseerd samen met Lana en Lilly Wachowski) en A Hologram for the King (2016) tóch weer de oversteek te maken. Gelukkig is Lola er altijd nog.

Om tijdens de opnames de felle rode kleur te behouden, kon Lola rennt-hoofdrolspeler Franka Potente zeven weken lang haar haar niet wassen

Finding Neverland (Marc Forster, 2004)

BBC 2, 17.25-19.00 uur

Grotendeels gefantaseerde, maar mooie kijk op de ontstaansgeschiedenis van J.M. Barries klassieker Peter Pan. De Schotse schrijver James Matthew Barrie (1860-1937) ontmoet in deze film de vier kinderen die zijn schrijverscarrière uit het slop zullen halen. De kinderlijke auteur, gespeeld door Johnny Depp, kan het uitstekend vinden met de jongens, neemt al snel de leiding in hun fantasievolle spelletjes en raakt zo betrokken bij het gezin. Regisseur Forster (Monster’s Ball, World War Z) paste de feiten keurig aan de wetten van Hollywood aan, zodat er een fijne hoeveelheid snikmomenten in zit.

Barney, het verdriet van een wereldkampioen

RTL 7, 19.00 uur

Een jaar uit het leven van darter en vijfvoudig wereldkampioen Raymond van Barneveld. Het is het jaar waarin zijn vrouw Sylvia slachtoffer is van een brute overval en hij besluit een punt achter zijn carrière te zetten: de koek is op. Afgelopen week nog vliegt Van Barneveld voortijdig uit het WK.

Watership Down

BBC 1, 20.00 uur

Nieuwe verfilming van de roman van Richard Adams over een groep konijnen die op zoek gaan naar een nieuw thuis. Dat klinkt schattiger dan het is. Gemaakt met computeranimaties en de stemmen van onder anderen James McAvoy, John Boyega, Gemma Arterton en Olivia Colman.

Vranckx

CANVAS, 20.05 uur

Verslaggever Amra Dorjbayar keert voor het eerst in achttien jaar terug naar Mongolië, het land waar hij groot is gebracht. Dorjbayar wil zijn moederland herontdekken en spreekt nomaden die door grote droogte massaal het platteland inruilen voor de stad. Hoofdstad Ulaanbaatar barst ervan uit zijn voegen.

Knoop Gala 2018

NPO 1, 20.30 uur

Muzikanten met een verstandelijke beperking spelen in Carré hun favoriete muziek, samen met het Metropole Orkest en artiesten als Trijntje Oosterhuis, Broederliefde, Roxeanne Hazes en Boef. Paul de Leeuw presenteert de avond en Dieuwertje Blok doet verslag van achter de schermen.

Roxeanne Hazes tijdens het muziekevenement Holland Zingt Hazes 2018 in de Ziggo Dome.  Beeld ANP Kippa
Roxeanne Hazes tijdens het muziekevenement Holland Zingt Hazes 2018 in de Ziggo Dome.Beeld ANP Kippa

The Secret Life of Pets (Yarrow Cheney, Chris Renaud, 2016)

SBS 9, 20.30-22.10 uur

Iedere huisdierenhouder vraagt zich weleens af hoe het er in zijn afwezigheid thuis aan toe gaat, maar geen hond, kat of hamster zal het zo bont maken als de helden van The Secret Life of Pets. Nadat ze door hun rivaliteit zijn beland in een hondenkennel in New York, moeten honden Max en Duke voor het avondeten weer bij hun bazinnetje zien te komen, hierin geholpen en tegengewerkt door een heel leger losgeslagen beesten. Cheney en Renaud, eerder onder meer de production designer respectievelijk co-regisseur van Despicable Me (2010), proppen talloze charmante dierentypes en veel leuke onzin in het loze, maar plezierig geanimeerde verhaaltje.

Ik vertrek

NPO 1, 21.55 uur

Ik vertrek doet een All You Need Is Love-je en verrast oud-deelnemers met overgevlogen vrienden en familie. Theo en Jolanda, die in Gambia een pannekoekenbar runnen, hebben geen idee dat hun beste vriend onderweg is. De familie De Best in het Franse Saint-Germain-Lembron krijgt ook bezoek.

Woman in Gold (Simon Curtis, 2015)

NPO 2, 23.35-01.15 uur

Waar hangt Gustav Klimts wereldberoemde, in goud gedrenkte portret van de Weense societydame Adèle Bloch-Bauer? Het antwoord kun je beter niet weten voordat je Woman in Gold kijkt: het zou de film van alle spanning beroven. Hoofdpersonage is de Joodse Maria Altmann, Adèles Weense nicht, die na de Duitse annexatie van Oostenrijk in 1938 naar Amerika vluchtte. Adèles portret was familiebezit tot de nazi’s het van de muur haalden en als Dame in goud gingen tentoonstellen. Zo’n zestig jaar later vindt Altmann dat Oostenrijk de kunstroof ongedaan moet maken. Terwijl Ryan Reynolds nauwelijks overtuigt als de jonge advocaat die door Altmann wordt ingeschakeld, maakt Mirren iets moois van haar personage. Als ze zich na al die jaren weer in Wenen waagt, lees je aan Mirrens vermoeide maar trotse gezicht af hoe zwaar deze missie Altmann valt.

Het kerstverhaal van De vloer op

NPO 2, 22.40 uur

Improvisatietoneel met onder anderen Nasrdin Dchar, Sophie van Winden, Anna Raadsveld en Saskia Temmink. Regisseur Peter de Baan schreef in grote lijnen een verhaal over twee therapeuten, zelfhulpboeken en #metoo en zijn acteurs verzinnen ter plekke de invulling.

Saskia Temmink en Peter Blok in 2004 in het programma de De vloer op.  Beeld ANP Kippa plus
Saskia Temmink en Peter Blok in 2004 in het programma de De vloer op.Beeld ANP Kippa plus
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden