Tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 19 september

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Margot Robbie in ‘I, Tonya’ van Craig Gillespie. Beeld
Margot Robbie in ‘I, Tonya’ van Craig Gillespie.

Vranckx

Canvas, 20.10 uur

Een strook landen van Oost-Afrika tot Pakistan wordt sinds begin dit jaar geteisterd door een vernietigende sprinkhanenplaag. Dat gebeurt wel vaker, maar de strijd tegen de vraatzuchtige insecten verloopt dit jaar moeizaam omdat de aankoop van insecticiden door de coronacrisis erg lastig is. Vranckx nam poolshoogte in Kenia, waar de sprinkhanen nauwelijks wat te oogsten overlaten. De plaag leidt tot honger, armoede en zelfs stammenconflicten. De 1,3 miljoen Kenianen die financieel afhankelijk zijn van de landbouw kunnen niet veel meer dan toekijken.

Station Bathyale

Arte, 20.15 uur

Franse documentaire uit 2019 over zeebioloog, duiker en fotograaf Laurent Ballesta, die aan de Côte d’Azur met drie anderen 28 dagen in een cabine van 5 vierkante meter verbleef. Die cabine zonk naar een diepte van 100 meter de Middellandse Zee in en van daaruit konden de vier al die tijd diepzeeduiken en filmen. Hun doel: onbekend leven en nieuwe ecosystemen ontdekken. Als dat herinneringen oproept aan Jacques Cousteau, dan klopt dat, want Ballesta c.s. deden na wat de Franse avonturier ook ooit deed. Maar zo veel jaren later zijn de mogelijkheden vele malen groter. Zo zag Ballesta pijlinktvissen paren, een bijzonderheid daar die dat maar eens in hun leven doen.

Earth’s Tropical Islands

BBC 2, 21.00 uur

In een driedelige natuurserie strijkt de BBC neer op enkele oogstrelende tropische eilanden met een unieke flora en fauna. De eerste stop in Earth’s Tropical Islands is Madagaskar, het oudste eiland op aarde. Omdat Madagaskar al zo lang geïsoleerd is van de buitenwereld, is de natuur er op een unieke wijze geëvolueerd. De opvallende ringstaartmaki is een directe afstammeling van de eerste zoogdieren die op het eiland arriveerden. Ook heel bijzonder is de tenrec, een soort egel die alleen op Madagaskar voorkomt en meer dan dertig baby’s kan krijgen.

The Diary of a Teenage Girl

Canvas, 22.15 uur

(Drama, Marielle Heller, 2015) In hippie-San Francisco anno 1976 laat de 15-jarige Minnie zich ontmaagden door haar moeders vriend, de dertiger Monroe. Vervolgens wil ze méér, al raakt ze door de gepassioneerde, ongelijkwaardige verhouding volledig uit balans. Debuterend regisseur-scenarist Heller toont zich met haar sterke bewerking van Phoebe Gloeckners graphic novel lichtelijk verliefd op deze tijd en maakt van haar film een zwierig coming-of-agedrama, dat alles op alles zet om Minnies zielenroerselen tastbaar te maken. Hoofdrolspeelster Bel Powley (24) bijt zich vast in haar weerbarstige puberpersonage.

Bel Powley in ‘The Diary of a Teenage Girl’ van Marielle Heller Beeld
Bel Powley in ‘The Diary of a Teenage Girl’ van Marielle Heller

I, Tonya

BBC 2, 22.30 uur

(Biopic, Craig Gillespie, 2017) De ex-echtgenoot van kunstschaatser Tonya Harding huurde ooit iemand in die Tonya’s rivaal Nancy Kerrigan met een metalen staaf op haar knie sloeg, om haar uit te schakelen voor de Olympische Spelen in 1994. Wat voorafgaat aan dit ‘incident’ is interessanter. Harding was als meisje stukken sterker dan de rest, maar als ‘white trash’ paste ze niet tussen de tuttige ijsdansmeisjes. Mooi onderstreept de film dat het niet uitmaakt wat je wel of niet kunt als de media en het publiek hun oordeel al klaar hebben. I, Tonya is prettig verwarrend en roept vragen op over roem, slachtofferschap, media, sensatiezucht en de behoefte aan rechtlijnige verhalen.

Niemand in de stad

NPO 3, 22.40 uur

(Drama, Michiel van Erp, 2018) Iedereen die geen warme gevoelens koestert voor het studentencorps, zal in deze sprankelende verfilming van Philip Huffs studentenlevenroman eerst flink wat weerstand moeten overwinnen. Regisseur Michiel van Erp toont het dispuutsleven tot in de ranzige details en maakt de hoofdpersonen niet liever dan ze zijn; de die jonge mannen waar het verhaal zich op focust zijn respectievelijk arrogant, meeloper en poseur. Het is knap hoe Van Erp de kijker langzaam voor zijn gemankeerde helden weet te winnen. Uiteindelijk pakken ze je toch in, die jongens.

Beeld uit ‘Niemand in de stad’ van Michiel van Erp. Beeld
Beeld uit ‘Niemand in de stad’ van Michiel van Erp.

Het uur van de wolf: De terugkeer van de Boomtown Rats

NPO 2, 23.15 uur

Toen The Boomtown Rats in 2013 weer bij elkaar kwamen, leek het een typisch geval van een band die nog even wilde cashen met hun oude hits. De Britse formatie rond frontman Bob Geldof kende eind jaren zeventig aardig wat succes in eigen land en scoorde in 1979 een grote hit met I Don’t Like Mondays. Inderdaad gingen de opnieuw geformeerde Boomtown Rats op tournee met hun oude successen, maar dit jaar verscheen er plots een kersvers studioalbum. De terugkeer van de Boomtown Rats vertelt het verhaal van de band, hun geschiedenis en hun nieuwe plaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden