Tv-tips19 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 19 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste films en programma’s op televisie. Dit moet u zaterdag zien.

Berend Jan Bockting en Madelon Meester

Sense and Sensibility (Ang Lee, 1995)

Zaterdag, Eén, 21.10 uur

Opvallende keuze van Ang Lee, die als eerste Amerikaanse film deze Jane Austen-adaptatie maakte. De kostuumfilm oogt alsof de Taiwanees nooit anders heeft gedaan. Met Sense and Sensibility maakte hij een van de beste bewerkingen van Jane Austen, een schrijfster van wie sinds de jaren negentig vrijwel het hele oeuvre werd verfilmd. Emma Thompson, die ook het scenario schreef en daarvoor een Oscar won, en Kate Winslet spelen de 19de-eeuwse zusters Dashwood. Ze worstelen met de problemen waarmee alle heldinnen van Austen tobben: moeten ze hun gevoel of hun verstand volgen bij het vinden van een echtgenoot? Sterk tegenspel wordt geboden door Hugh Grant en Alan Rickman.

Your Sister’s Sister (Lynn Shelton, 2011)

Zaterdag, Canvas, 22.15 uur

Jack (Mark Duplass) wordt door zijn beste vriendin Iris naar het vakantiehuisje van haar familie gedirigeerd omdat hij een jaar na de dood van zijn broer nog steeds als een wrak door het leven gaat. Bij aankomst blijkt dat Iris’ lesbische zus Hannah, die zojuist uit een relatie van zeven jaar is gestapt, met hetzelfde idee naar het huisje is gekomen. Ze zetten het op een zuipen en belanden bij elkaar in bed, maar besluiten hun avontuur te verzwijgen wanneer Iris de volgende ochtend op bezoek komt. Uitstekend gespeeld drama waarin met name Duplass overtuigt. De scène waarin hij in een uitbarsting van onmacht en frustratie zijn racefiets in een lang aangehouden shot de vernieling in schopt, voelt puur en echt, juist omdat de film dit soort momenten uitstekend doseert.

Turist (Ruben Östlund, 2014)

Zaterdag NPO 2, 23.35 uur

Een Zweeds modelgezin is op wintersport hoog in de Alpen. Tijdens een lunch komt een lawine op hen af. Als de stofwolken zijn opgetrokken, liggen de verhoudingen binnen het gezin, die al niet optimaal waren, in puin. De man toonde zich een lafaard. Vindt althans de vrouw. Wat volgt, is een bijtend Scandinavisch relatiedrama, waarin de verwijten even rijkelijk over tafel vliegen als de drank vloeit. En let vooral goed op de slotscène: wat moeten we dáár nu weer mee?

De Grote Zwaen (Max Porcelijn, 2015)

Zaterdag, NPO 3, 00.15 uur

In het vakantiehuisje van zijn boekhouder treft de armlastige schrijver Gerard F. Zwaen een tas vol fout geld. De mogelijke eigenaren, de levenloze boekhouder en twee ongure en al even gewelddadig omgebrachte types, zijn zichtbaar niet in staat zich nog om de tas te bekommeren. Zwaen heeft een inval: mits hij niet té inhalig is, zal niemand hem ontdekken, toch? Veel van de charme van deze Telefilm zit in de vervlechting van het misdaad- en politiemilieu met dat van Zwaen (cabaretier Peter van de Witte). Het in de jaren negentig gesitueerde wereldje van de hautaine schrijver en diens kliek leent zich uitstekend voor satire. Grootste troef: Michiel Romeyn, die als misdadiger Clyde elke scène laat opleven.

Vranckx

Zaterdag, Canvas, 20.05 uur

In India hebben 900 miljoen mensen geen toegang tot medische zorg, daarom werd in 1991 de Lifeline Express in het leven geroepen. Een volledig uitgeruste ziekenhuistrein die langs plekken rijdt waar nauwelijks medische zorg te vinden is, om mensen vervolgens kosteloos te helpen. Haridas’ twee zoontjes zijn spastisch. Hun behandeling kost zo’n 3.500 euro, iets wat hij onmogelijk kan opbrengen. De Lifeline Express is zijn enige hoop. ‘Het zou fantastisch zijn als het lukt. Zo niet, dan zullen we voor ze zorgen zoals ze zijn.’

De Kennedy’s, een Amerikaanse dynastie

Zaterdag, NPO 2, 21.10 uur

Geen enkele familie heeft zo’n grote rol gespeeld in de Amerikaanse politieke geschiedenis als de Kennedy’s. Het begint met politicus Joseph (Joe) Kennedy, de afstandelijke vader van John, en eindigt met Ted Kennedy, die tot aan zijn dood in 2009 senator voor de staat Massachusetts was. De Kennedy’s hebben een glamoureus imago, maar daarachter schuilen ruzies, huwelijksperikelen en het tragisch verhaal over John F. Kennedy’s zusje, die een IQ van 90 heeft en niet mee kan komen met de rest van het gezin.

In deze derde aflevering de beëdiging van John F. Kennedy. Zijn eerste jaar als president is uitdagend: hij krijgt te maken met internationale en nationale crises. Broer Bobby is zijn steun en toeverlaat.

Noorderslag 2019 live

Zaterdag, NPO 3, 23.05 uur

Rechtstreeks verslag vanuit de Oosterpoort in Groningen over Noorderslag, dé plek voor liefhebbers van de Nederlandse popmuziek. Onder anderen Douwe Bob, Jett Rebel, Kovacs en Nielson komen spelen, de presentatie is in handen van Annechien Steenhuizen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden