FILM- EN TV-TIPSZaterdag 17 oktober

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 17 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan BocktingJorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Shelley Duvall, Danny Lloyd en Jack Nicholson in ‘The Shining’ (Stanley Kubrick, 1980).  Beeld
Shelley Duvall, Danny Lloyd en Jack Nicholson in ‘The Shining’ (Stanley Kubrick, 1980).

Andere tijden special

NPO 2, 20.30 uur

Begin jaren vijftig ontstond het idee om koningin Juliana bij haar staatsbezoek aan de Verenigde Staten een uniek cadeau te laten overhandigen. Met een bijzonder carillon wilde Nederland zijn dankbaarheid tonen voor de bevrijding en de ontvangen Marshallhulp. The Netherlands Carillon kreeg een plekje in Washington, maar heeft nooit echt zuiver geklonken, waardoor het cadeau altijd een vreemde bijsmaak heeft gehouden. Vorig jaar kwam het carillon terug naar Nederland voor een stembeurt. Andere tijden wijdt een speciale aflevering aan het geschenk.

Europeaan in New York

NPO 2, 22.00 uur

In aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen maakt Arnon Grunberg tien videobrieven over zijn fascinatie voor de stad New York en voor het land, waar hij al 25 jaar woont. Aflevering vijf van Europeaan in New York gaat over religie. Waar sociale voorzieningen vaak minimaal zijn, springt religie in de gaten die de overheid laat vallen. Grunberg bezoekt de Metropolitan Community Church, een kerk die zich richt op de lhbti-gemeenschap en gaat in gesprek met Reverend Pat Bumgardner over de rol van religie in de verkiezingsstrijd in 2020. Ook rijdt hij mee met rabbi Yehuda Pevzner’s Mitzvah tank, een rijdende synagoge die Joodse New Yorkers verwelkomt voor een goede daad of een gebed.

The Shining

BBC 2, 22.15 uur

(Stanley Kubrick, 1980) Schrijver Jack Torrance (Jack Nicholson) laat zich in deze meesterlijke Stephen King-verfilming met vrouw en zoon insneeuwen in het gigantische, afgelegen Overlook Hotel en draait op magnifieke wijze door. Het hotel dient daarbij als een ondoorgrondelijk, voortdurend van vorm veranderend labyrint, zowel voor het hoofdpersonage als voor de toeschouwer. Model stond onder meer het Stanley Hotel in Colorado: in dit neo-georgiaanse, naar verluidt behekste pand zou King zijn roman hebben bedacht. Vorig jaar draaide de verfilming van het door King geschreven vervolg in de bioscopen, Doctor Sleep, een film die mislukte omdat wordt getracht het mysterie in The Shining te verklaren.

The Victim

NPO 2, 22.25 uur

De levens van Anna Dean (Kelly Macdonald) en Craig Myers (James Harkness) zijn met elkaar verbonden. Vijftien jaar geleden werd Anna’s zoontje vermoord. De dader heeft zijn straf uitgezeten en een nieuwe identiteit gekregen. Als op het internet het bericht verschijnt dat Craig de dader was, wordt hij mishandeld. Is Anna verantwoordelijk voor het bericht? En is Craig inderdaad de moordenaar van haar kind? De misdaadserie The Victim draait om de slepende gevolgen van een misdaad waarbij schuld en slachtofferschap niet zo zwart-wit zijn als het lijkt.

Close Up: Architect Richard Leplastier – Framing the View

NPO 2, 23.30 uur

Tijdens zijn opleiding studeerde de Australische architect Richard Leplastrier aan de universiteit van Kyoto. Hij raakte er geïnspireerd door de eenvoudige en pure architectuur die later zijn handelsmerk zou worden. In de documentaire Framing the View volgt regisseur Anna Cater de gerenommeerde architect over een periode van vijftien jaar. Ze schetst een intiem beeld van de man, zijn leven, zijn werk en de voortdurende zoektocht naar schoonheid. We zien Leplastrier in zijn originele en zelf ontworpen kampeervilla in de natuur aan de rand van Sydney.

Mean Girls

RTL 8, 23.35 uur

(Mark Waters, 2004) In haar plezierige en bij vlagen kolderieke doorbraakfilm probeert Lindsay Lohan als twijfelkont Cady te aarden op een Amerikaanse middelbare school, wat na vijftien gelukkige jaren in Afrika bepaald niet gemakkelijk is. In haar klas kan ze aanvankelijk alleen opschieten met de outcasts, terwijl ze zich nauwelijks raad weet met het manipulatieve gedrag van de drie razend populaire meisjes (de Plastics) die op school de dienst uitmaken. Toch laat ze zich steeds meer door ‘bijenkoningin’ Regina (Rachel McAdams) en haar metgezellen inpalmen. Ook met een debuterende Amanda Seyfried.

Jonathan Bennett en Lindsay Lohan in ‘Mean Girls’ (Mark Waters, 2004). Beeld
Jonathan Bennett en Lindsay Lohan in ‘Mean Girls’ (Mark Waters, 2004).

In the Heat of the Night

BBC 2, 01.10 uur

(Norman Jewison, 1967) Nog altijd mateloos relevant, deze met vijf Oscars bekroonde grimmige misdaadklassieker, waarin Rod Steiger als racistische zuidelijke sheriff na de moord op een belangrijke zakenman moet samenwerken met zwarte agent Sidney Poitier, die toevallig op doorreis is in het kleine dorpje in Mississippi waar In the Heat of the Night zich afspeelt. Daar leidt een moordonderzoek langs alle sociale lagen van de bevolking, waar het personage van Poitier stuit op evenveel varianten van alledaags racisme. Geweldig spel en bakken sfeer maken de filmbeleving compleet.

Sidney Poitier en Rod Steiger in In the ‘Heat of the Night’ (Norman Jewison, 1967). Beeld
Sidney Poitier en Rod Steiger in In the ‘Heat of the Night’ (Norman Jewison, 1967).
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden