TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 15 augustus

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Jae Hee, Lee Seung-Yun en Kwon Hyuk-ho in ‘Bin-jip’ van Kim Ki-duk Beeld
Jae Hee, Lee Seung-Yun en Kwon Hyuk-ho in ‘Bin-jip’ van Kim Ki-duk

Indië-herdenking

NPO 1, 12.10 uur

In een rechtstreekse uitzending vanaf het Indisch Monument in Den Haag doet de NOS vanmiddag verslag van de Indië-herdenking. Met een kranslegging, lezingen en muziek wordt stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië, 75 jaar geleden. Na de Japanse capitulatie was het leed echter nog niet geleden: de dekolonisatieoorlog moest nog beginnen. In de avonduitzending Van Jakarta naar Rotterdam (NPO 2, 19.50 uur) spreekt Winfried Baijens met verschillende generaties Indische Nederlanders over de periode van repatriëring.

Wallace & Gromit in the Curse of the Were-Rabbit

BBC 1, 17.30 uur

(Animatie, Nick Park en Steve Box, 2005) Heerlijk speelfilmdebuut van de weinig snuggere uitvinder Wallace en zijn belezen hond Gromit, die na een handvol korte films uitgroeiden tot helden van de Britse Aardmananimatiestudio, waarin Wallace een konijnenopzuiger bedenkt om zichzelf én zijn groenten tegen een konijnenplaag te beschermen. Het prettig onzinnige verhaal dient als kapstok voor een reeks fraaie visuele vondsten. De echte ster blijft ondertussen hond Gromit. Een frons is genoeg om achter zijn ogen een wereld aan kopzorgen te vermoeden. Een komedie van een zeldzaam soort, want werkelijk geschikt voor alle leeftijden.

Beeld uit Wallace & Gromit in the Curse of the Were-Rabbit van Nick Park en Steve Box Beeld
Beeld uit Wallace & Gromit in the Curse of the Were-Rabbit van Nick Park en Steve Box

Valerian and the City of a Thousand Planets

RTL 7, 20.00 uur

(Fantasy, Luc Besson, 2017) Geflopt in de bioscoop, deze bewerking van de Franse stripboekenserie Valérian et Laureline, maar dat maakt de ongeremde aanpak van de makers er niet minder bewonderenswaardig om. Majoor Valerian en sergeant Laureline (prima gespeeld door Dane DeHaan en Cara Delevingne) zijn jonge ruimtereizigers in een verre toekomst, die op het spoor komen van een doofpotaffaire rond een uitgemoord, vredig volk. Wat volgt, laat zich kijken als een opgewekte kruisbestuiving tussen Star Wars, Dune en Luc Bessons eigen The Fifth Element.

Cara Delevingne en Dane DeHaan in Valerian and the City of a Thousand Planets van Luc Besson Beeld
Cara Delevingne en Dane DeHaan in Valerian and the City of a Thousand Planets van Luc Besson

Box 21

NPO 3, 20.25 uur

De komende drie weken presenteert KRONCRV de nieuwe Zweedse misdaadserie Box 21, die actuele thema’s aankaart. De Roemeense horecamedewerker Lidia Amariei wordt door haar nieuwe vriend onder valse voorwendselen naar Zweden gebracht, waar ze in de prostitutie wordt gedwongen. Het verhaal van Lidia is vervlochten met dat van rechercheur Ewert Grens, die in Stockholm op een gevaarlijke crimineel jaagt. Al snel wordt ook Ewerts leven volledig ondersteboven gehaald. Box 21 is gebaseerd op de populaire misdaadboekenreeks van de Zweedse auteur Anders Roslund.

De kampportretten van Bep Rietveld

NPO 2, 20.50 uur

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden meer dan honderdduizend burgers gevangengehouden in Japanse interneringskampen in Nederlands-Indië. Een van hen was Bep Eskes-Rietveld, de dochter van architect Gerrit Rietveld. Tijdens haar verblijf in verschillende Jappenkampen maakte ze portretten van medegevangenen, maar ook van kleine kinderen die overleden door de onmenselijke omstandigheden. De documentaire De kampportretten van Bep Rietveld volgt Beps dochter Martine Eskes, die alle portretten van haar moeder wil fotograferen en lenen voor een expositie.

Close-up: De sculpturen van Ursula von Rydingsvard

NPO 2, 23.15 uur

Beeldhouwer Ursula von Rydingsvard werd in Duitsland geboren als kind van een Poolse moeder en een Oekraïense vader, maar woont en werkt al meer dan dertig jaar in New York. Ze maakt indrukwekkende, monumentale sculpturen in koper, brons en hout, die vaak een plek vinden in de openbare ruimte. Close-up presenteert vanavond een documentaire van Daniel Traub waarin we de kunstenares aan het werk zien. Ook duikt de film in het bewogen verleden van Von Rydingsvard, die na de Tweede Wereldoorlog opgroeide in vluchtelingenkampen voor ontheemde Polen.

Bin-jip

Canvas, 22.35 uur

(Drama, Kim Ki-duk, 2004) Ingetogen en mysterieus meesterwerk uit de creatieve hoogtijdagen van de Zuid-Koreaanse autodidact en latere Gouden Leeuw-winnaar Kim Ki-duk (Pieta). Een inbreker dringt in Bin-jip huizen (lege huizen) binnen om wat te eten, slapen en baden. Als zelfbedachte tegenprestatie repareert hij het een en ander. Stelen doet hij niet. Wanneer hij in een van de huizen een bont en blauw geslagen vrouw aantreft, neemt hij wraak op haar gewelddadige echtgenoot, waarna zich een hoogst merkwaardige romance ontvouwt. In haast volledige stilte – Kim Ki-duk vertrouwt steevast op beeld, gevoel en symboliek – begint de film langzaam te vliegen en verandert het verhaal in een spirituele parabel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden