Tipsfilm en televisie
De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 14 maart
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.
Vranckx
Canvas, 20.10 uur
In Brazilië worden jaarlijks zo’n 70 duizend moorden gepleegd. Veel daarvan zijn te herleiden tot de wijdverspreide handel in drugs. Het grote aantal wapens op straat helpt ook niet mee: alleen al in Rio de Janeiro wordt er gemiddeld elke 90 minuten iemand vermoord. Ook in Brazilië heeft zelfs de grootste schurk recht op een advocaat. Drugsdealers en gangsters die het aan de stok krijgen met politie en justitie kunnen bellen met Flavia Froese. Vranckx toont vanavond een reportage waarin Geraldine Kemper in Rio op stap gaat met de advocaat.
Witness
Eén, 21.40 uur
(Peter Weir, 1985) De regisseur van Witness, de Australische filmer Peter Weir, maakt niet zo gek veel films, maar ze zijn het wachten doorgaans waard. De meeste waardering vergaarde hij voor zijn mediasatire The Truman Show (1998) en het zoete Dead Poets Society (1989), gevolgd door Picnic at Hanging Rock (1975). Ook Witness, de thriller waarmee hij zijn Hollywooddebuut maakte, behoort tot zijn beste werk. Weir combineert in de film typisch Amerikaanse thrillerelementen met een portret van de strenggelovige Amish-cultuur in de staat Pennsylvania. Hoofdrolspeler Harrison Ford is op dreef als rechercheur die onderzoek doet naar een moord waarvan een Amish-jongetje getuige was.
Miles Davis: Birth of the Cool
BBC 2, 22.00 uur
De in 1991 overleden jazzmusicus Miles Davis experimenteerde naar hartelust en zou het genre voor altijd veranderen. In Birth of the Cool geeft Stanley Nelson een overzicht van Davis’ leven en werk, en belicht daarbij ook de minder fraaie kanten van de man, zoals zijn hang naar verslaving. Voor kijkers die voor het eerst kennismaken met Davis is de documentaire een goede introductie tot de musicus en zijn oeuvre. Voor doorgewinterde fans zijn er fraaie getuigenissen van grote namen uit de muziekgeschiedenis, zoals Herbie Hancock, Quincy Jones en Carlos Santana.
Volle zalen
NPO 2, 22.05 uur
Herman van Veen viert vandaag zijn 75ste verjaardag op landgoed De Paltz, waar hij het cultuurmagazine Volle zalen ontvangt. Op De Paltz bevindt zich een buitenplaats uit 1867, die door Van Veen is omgevormd tot een sociaal-cultureel centrum met optredens en exposities. Het programma is ook te gast in Van Veens ouderlijk huis in Utrecht, waar de theaterman zijn vroegste herinneringen ophaalt. Voor de toekomst zit Van Veen nog vol plannen. Op dit moment toert hij door het land met zijn jubileumvoorstelling 75 – Dat kun je wel zien dat is hij.
La danseuse
Canvas, 22.50 uur
(Stéphanie Di Giusto, 2016) Loie Fuller (1862-1928), pionier van de moderne dans, verdient een film die haar ook voor een hedendaags bioscooppubliek onsterfelijk maakt. In sommige opzichten heeft ze die gekregen met het Franse kostuumdrama La danseuse. De manier waarop Fuller haar artistieke identiteit vindt, krachtig vertolkt door de Franse popster en acteur Soko, lijkt op de geboorte van een superheld. De fin-de-sièclesfeer is goed getroffen, maar het grotendeels uit de duim gezogen scenario is nogal mistig; alsof de echte Fuller tóch niet interessant genoeg was.
Close Up: Elizabeth King - Op het tweede gezicht
NPO 2, 22.55 uur
Met haar sculpturen en animaties onderzoekt de Amerikaanse beeldend kunstenaar Elizabeth King de relatie tussen lichaam en geest, mens en machine, en de werking van emoties. In haar werk met modellen, poppen en marionetten probeert ze menselijke bewegingen en daarmee leven te recreëren. In de documentaire Double Take: The Art of Elizabeth King toont Olivia Stone hoe King daarbij keer op keer op technische obstakels stuit, deze analyseert en uiteindelijk overwint. De kunstenaar zelf vertelt over haar werk, haar passie voor animatie en de nieuwsgierigheid die haar voortdrijft.
The Place Beyond the Pines
BBC 2, 23.55 uur
(Derek Cianfrance, 2012) In drie hoofdstukken opgedeeld drama van de Amerikaan Derek Cianfrance, die eerder een eenvoudig verhaal op unieke wijze vertelde met zijn scheidingsdrama Blue Valentine. Eerst vindt stuntrijder Luke (Ryan Gosling) een compagnon om banken mee te beroven, vervolgens lijkt politieman Avery (Bradley Cooper) meer op Luke dan de wet doet vermoeden en dan volgt een epiloog over het nageslacht van beiden, waardoor dit toch al gelaagde verhaal over toeval, lotsbestemming, sociale klassen, misdaad en moraal zichzelf tracht te overstijgen.