Film- en tv-tipsZaterdag 14 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 14 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Berend Jan Bockting
Beeld uit Gilbert (2016). Beeld
Beeld uit Gilbert (2016).

Gilbert

(Komedie, Hanne Larsen, 2016)
NPO 3, 15.30 uur.

Een hevige allergie voor eieren maakte de 11-jarige Gilbert in zijn vorige woonplaats tot outcast – projectielbraken op feestjes is geen sociaal wenselijk gedrag. Gelukkig is Gilbert net verhuisd en kan hij een nieuwe start maken. De Noorse kinderkomedie Gilbert (naar een boek van Stein Erik Lunde) heeft de realistische stijl die veel Scandinavische jeugdfilms kenmerkt, maar voorziet die van een flinke dosis Roald Dahl-achtige overdrijving. Het is een lastige combinatie, maar evengoed valt er voor de doelgroep van 6- tot 10-jarigen genoeg te genieten: van de nodige kots- en scheetgrappen tot een lieve romance met een buurmeisje.

Oliver Twist

(Drama, Roman Polanski, 2005)

Eén, 21.25 uur.

Aardige speelfilm van de immer controversiële Pools-Franse filmmeester is een ouderwetse Dickens-traktatie met een adembenemend fijne Engelse cast. Ben Kingsley spant de kroon als de boef Fagin die de wanhopige Oliver onder zijn hoede neemt. Ian McNeice als Mr. Limbkins mag er ook zijn. Hoofdrolspeler Barney Clark krijgt als Oliver minder ruimte om op te vallen: het hoofdpersonage wordt het minst van iedereen gekarakteriseerd. Het is Polanski’s visie dat de jonge wees zelden meer is dan een speelbal van de krachten waartussen hij, soms op willekeurige wijze, terechtkomt.

Beeld uit Oliver Twist (2005). Beeld
Beeld uit Oliver Twist (2005).

The Child in Time

(Drama, Julian Farino, 2017)
NPO 2, 22.50 uur.

The Child in Time is een voor tv gemaakte film naar de gelijknamige roman van Ian McEwan, van wie veel werk tot geslaagde films leidde, van Enduring Love tot The Cement Garden. De BBC wist Benedict Cumberbatch en Kelly Macdonald (Trainspotting, Boardwalk Empire) te strikken als echtpaar dat de weg kwijt raakt als hun 4-jarige dochtertje van het ene op het andere moment spoorloos is. En blijft. Zie dan nog maar eens je leven op de rails te houden. Het is aan beide hoofdrolspelers te danken dat de film zelf niet ook het spoor bijster raakt.

Beeld uit The Child in Time (2017). Beeld
Beeld uit The Child in Time (2017).

The Dying Detective

Canvas, 20.35 uur, serie

Door een beroerte moet de gepensioneerde politieman Lars Martin Johansson het heel rustig aan doen. Als zijn dochter hem vertelt over een dertig jaar oude onopgeloste moord op een 9-jarig meisje, kan hij het echter niet laten om toch weer in actie te komen. Samen met zijn voormalige politiepartner stort hij zich op de zaak en stuit hij op verdachte omstandigheden. Rolf Lassgård speelt de aan een rolstoel gekluisterde inspecteur Johansson in deze Zweedse miniserie naar de boeken van de populaire misdaadauteur Leif G.W. Persson.

Attenborough and the Giant Dinosaur

BBC 2, 21.10 uur, documentaire

In 2014 vond een herder in de Argentijnse woestijn een enorm bot dat uit het gesteente omhoog stak. Paleontologen waren verrukt: in Argentinië worden vaker de overblijfselen gevonden van de grootste dinosauriërs die op aarde hebben rondgelopen, en dit bot kon weleens afkomstig zijn van een nieuwe recordhouder. In Attenborough and the Giant Dinosaur vertelt David Attenborough het verhaal van de reconstructie van de nieuwe Titanosaurus en wordt een 37 meter lang model onthuld van het skelet van de grootste dinosauriër die ooit werd gevonden.

Song van het Jaar

NPO 3, 23.45 uur, show

Wie maakte de beste song van 2019? Het antwoord werd eerder deze maand gegeven in TivoliVredenburg, en de hoogtepunten van dat festival zijn vanavond te zien in een speciale uitzending. Bezoekers konden kijken en luisteren naar optredens van onder meer Eefje de Visser, de Britse band Sports Team, The Murder Capital uit Ierland en zangeres Georgia. 3FM-deejays Eva Koreman en Sagid Carter onthulden de Song van het Jaar. Ook de winnaar van de 3voor12 Award voor het beste Nederlandse album van 2019 werd bekendgemaakt.

Sinatra: All or Nothing at All

NPO 2 extra, 20.30 uur, documentaire

Omvangrijke HBO-documentaire (240 minuten lang, uitgesmeerd over twee delen) over het leven van zanger, acteur en idool Frank Sinatra. Leidraad zijn de elf liedjes die hij zong bij zijn ‘afscheidsconcert’ in 1971: van openingsnummer You Make Me Feel So Young tot de grote finale, My Way.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden