Film- en tv-tipsZaterdag 1 februari

De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 1 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag.

Beeld uit Up in the Air (2009). Beeld
Beeld uit Up in the Air (2009).

Pipers of the Trenches

BBC 2, 18.00 uur

Het Britse leger kent een aantal regimenten die bestaan uit militairen afkomstig uit de Schotse Hooglanden. Al vier eeuwen marcheren de soldaten op de muziek van de doedelzak, en de spelers van dit instrument begeleidden de troepen ook in de strijd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog klommen de doedelzakspelers ongewapend uit de loopgraven om zich in een spervuur van kogels en granaten te wagen. In Pipers of the Trenches keren de nazaten van die militairen terug naar het slagveld om te vertellen over de moed van hun (over)grootvaders.

De smerige quiz

NPO 3, 19.25 uur

Wie wint de Gouden Drol en wie moet er onder de poepdouche? De smerige quiz is een nieuw spelprogramma voor kinderen, waarin de verwondering over het menselijk lichaam centraal staat. Rachel Rosier en Elbert Smelt stellen vragen in drie rondes, waarbij de zintuigen, ledematen en organen centraal staan. Er zijn open vragen, opdrachten met moeilijke uitdagingen en onderdelen waarbij de kijkers thuis kunnen meespelen. De deelnemende kinderteams nemen een volwassene mee die zich letterlijk in het zweet moet werken voor extra bonuspunten.

Männer der Wüste

Arte, 19.30 uur

Fascinerende beelden in deze documentaire over een uitstervend beroep: kamelenherder in de Sahara, de immense woestijn in Noord-Afrika. Er zijn nog tegen de duizend bedoeïenenfamilies die met hun kamelenkuddes door de woestijn trekken. De familie van Moulay en Hadrami is al naar de stad getrokken, zij zijn in de woestijn gebleven om met hun tweehonderd kamelen van winterkamp naar zomerkamp te trekken (en weer terug). Als een kameel moet jongen, trekt ze afzonderlijk de woestijn in en moet ze daarna worden gezocht door de herders, om moeder en dochter weer te kunnen opnemen in de kudde.

Ida

Canvas, 22.55 uur

(Pawel Pawlikowski, 2013) De jonge Poolse Ida staat begin jaren zestig op het punt non te worden. Voordat ze haar geloften aflegt wil ze haar enige nog levende familielid ontmoeten, die haar vertelt dat ze Joods is: in de oorlog werden haar ondergedoken ouders vermoord. Ida hoort het schijnbaar onbewogen aan. Naar die houding heeft regisseur Pawlikowski het uiterlijk van zijn film gemodelleerd: het veelbekroonde Ida is gedraaid in prachtig zwart-wit en in een sobere beeldverhouding, er is nauwelijks muziek en de camera beweegt vrijwel nooit.

Beeld uit Ida (2013). Beeld
Beeld uit Ida (2013).

Het uur van de wolf: Artemis - Het oneindige kwartet

NPO 2, 23.05 uur

Tussen de leden van een strijkkwartet speelt altijd een bijzondere dynamiek, die zich wel laat omschrijven als een ‘huwelijk van vier’. De documentaire Artemis: Het oneindige kwartet van Hester Overmars volgt de leden van het Artemis Kwartet uit Berlijn tijdens een bewogen jaar. Vlak voor het dertigjarig jubileum van Artemis besluit cellist en oprichter Eckart Runge ermee te stoppen. Zijn beslissing komt als een schok, en als ook violist Anthea Kreston haar vertrek aankondigt komt het voortbestaan van Artemis serieus in gevaar.

Big Eyes

NPO 2, 00.10 uur

(Tim Burton, 2014) Kitsch, oordeelden de critici toen de schilderijen van Margaret Keane – schattige, tikje macabere kinderen met bizar grote ogen – voor het eerst in de Amerikaanse kunstwereld opdoken. Big Eyes doet het wonderlijke verhaal achter de naam Keane uit de doeken. Het was Margaret die dag in dag uit zat te ploeteren in haar atelier, maar voor de buitenwereld speelde haar man Walter de rol van beroemde schilder. Aardige, vrij geestige biopic, al is Big Eyes naar de maatstaven van Tim Burton uitzonderlijk gewoontjes.

Beeld uit Big Eyes (2014). Beeld
Beeld uit Big Eyes (2014).

Up in the Air

BBC 2, 01.00 uur

(Jason Reitman, 2009) Ryan Bingham (George Clooney) vliegt de wereld over om mensen te ontslaan in opdracht van steeds wisselende bedrijven. Up in the Air ging in première toen de economische crisis wereldwijd toesloeg en massaontslagen het nieuws beheersten, maar die timing was toeval: de film werd hooguit iets minder luchtig dan gepland. Reitman benaderde voor een aantal bijrollen recentelijk ontslagen Amerikanen, die overtuigend baanloos, boos en radeloos in beeld komen. Maar de film is toch vooral het feestje van Clooney, die vertrouwd charmant en licht blunderend tot het inzicht komt dat het leven meer te bieden heeft dan frequent flyer miles.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden