Film- en tv-tipsZaterdag 1 december
De Volkskrant film- en tv-tips voor zaterdag 1 december
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma's en films op televisie. Dit zijn die van zaterdag 1 december.
Enemy at the Gates (Jean-Jacques Annaud, 2001)
Zaterdag, RTL 7, 20.30 uur
De slag bij Stalingrad, een cruciale episode in de Tweede Wereldoorlog, kostte het leven aan ruim een kwart miljoen Duitsers en Roemenen en meer dan een miljoen Russen. Regisseur Jean-Jacques Annaud komt een heel eind met het realistisch nabootsen van de oorlogsgruwelen. Enemy at the Gates was niet goedkoop; met een budget van 95 miljoen dollar gold de in Duitsland opgenomen film anno 2001 als duurste Europese productie ooit. Wel maakt het slagveld na de opzwepende beginscène plaats voor een vierhoeksverhouding tussen een scherpschutter (Jude Law), diens opponent (Ed Harris), een meisje (Rachel Weisz) en een rivaal (Joseph Fiennes).
About Time (Richard Curtis, 2013)
Zaterdag, SBS 9, 20.30 uur
De jonge Tim is niet gemaakt voor de liefde. Te stuntelig, te weinig gevoel voor timing, te roodharig ook, zo zegt hij het aan het begin van About Time. Zijn zegen is de tijdreistruc waarvan alle heren van zijn familie zich kunnen bedienen. De reden is onbekend en onbelangrijk: na enige oefening ontpopt de sukkelaar zich al tijdreizend tot de perfecte, hyperattente man die zijn fouten en onhandigheden onbeperkt overschrijft met een betere versie van die gebeurtenis. Dat maakt de plot wat wankel, maar het levert wel charmante scènes op.
Signs (M. Night Shyamalan, 2002)
Zaterdag, Veronica, 22.35 uur
Signs is in veel opzichten een film over kijken. Voormalig priester Mel Gibson bestudeert met zijn kinderen verbaasd de patronen van platgewalst graan, die ’s nachts op hun akkers zijn ontstaan. Met zijn broer tuurt Gibson in de duisternis om iets op te vangen van de schimmen die rond het huis waren. En iedereen staart naar de televisie wanneer de eerste aankondigingen van buitenaards bezoek aan onze wereld worden gedaan. Maar de onthulling van wat zich voor hun ogen afspeelt, wordt tergend lang uitgesteld, waarmee regisseur M. Night Shyamalan (The Sixth Sense) toont dat hij als geen ander naar een climax weet op te bouwen. Hoe de tekens uit de titel echt moeten worden gezien, blijkt pas in de slotscènes.
Night Moves (Kelly Reichardt, 2013)
Zaterdag, Canvas, 23.35 uur
Met chirurgische precisie volgt Night Moves de plannen van drie milieuactivisten om een grote stuwdam in de staat Oregon op te blazen. Regisseur Reichardt (Wendy and Lucy, Meek’s Cutoff) toont hoe lastig het is om zo veel kunstmest in een keer te kopen, hoe het drietal de gevulde zakken in hun boot sjouwt, hoe de boot te water wordt gelaten en hoe ze in bijna doodse stilte, met slechts de dromerige ambientmuziek van Jeff Grace op de soundtrack, richting hun doel varen. Fraai glijdt de camera achter Reichardts personages aan. Er gebeurt vrijwel niets, maar het levert magnifieke cinema op; moreel ambigu en overlopend van een onnadrukkelijke, zenuwslopende spanning. En dan moet de uitgebreide nasleep nog beginnen.
Tristan + Isolde (Kevin Reynolds, 2006)
Zaterdag, RTL 8, 23.40 uur
Kostuumfilmspecialist Kevin Reynolds (Robin Hood: Prince of Thieves, The Count of Monte Cristo) werd voor Tristan + Isolde ingehuurd door de producenten Tony en Ridley Scott, die al twintig jaar met het idee speelden de Keltische legende te verfilmen. Hij regisseerde een wat routinematige, verzorgde en solide film: het scenario staat als een huis, op de aankleding werd niet bezuinigd, en het camerawerk is fraai. Hoofdrolspelers (Sophia Myles en de toen nog relatief onbekende James Franco) zijn mooi en getalenteerd, en gaan naadloos op in de prettig ouderwetse stijl.
Vranckx: Mijn land, mi gron
Zaterdag, Canvas , 20.05 uur
Voor een theatervoorstelling over haar Surinaamse wortels ging de in Nederland geboren Emma Lesuis op zoek naar het verhaal van haar bet-bet-overgrootmoeder Zaire. Het resultaat is documentaire Mijn land, mi gron (hier uitgezonden onder paraplu van reportageprogramma Vranckx), waarin Lesuis zich hardop afvraagt of ze ‘juridisch en moreel’ recht heeft op het stukje land waar Zaire als slaaf heeft gewerkt. Daarnaast spreekt ze onder andere met schrijver Cynthia McLeod en met de oprichters van een particulier slavernijmuseum in de binnenlanden. Lesuis studeerde Woordkunst aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en werkt vanuit Amsterdam als verhalenmaker.
Undercover
Zaterdag, NPO 2, 22.40 uur
Nieuwe verantwoordelijkheden en een verborgen verleden komen samen in deze thrillerserie (uit 2016) over advocaat Maya, die aan de slag gaat als hoofd van het Openbaar Ministerie. Wat ze niet weet, is dat haar echtgenoot nog een lijk in de kast heeft liggen.