Film- en tv-tipsWoensdag 8 januari
De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 8 januari
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.
Telefilm: De kuthoer
NPO 3, 20.25 uur
Misdaad is het thema van zes nieuwe Telefilms die de publieke omroep de komende weken uitzendt. Vanavond speelt Katja Herbers de hoofdrol in De kuthoer, een film met een actueel thema, de nodige horrortrekjes en een vette knipoog. Columnist en auteur Femke krijgt via sociale media dagelijks een stortvloed van hatelijke berichten en verwensingen over zich heen. Nadat ze voor de zoveelste keer is dood gewenst knapt er iets en besluit ze wraak te nemen. De kuthoer werd geregisseerd door Ivo van Aart naar een scenario van Daan Windhorst.
John Wick
RTL 7, 20.30 uur. (Actie, Chad Stahelski, 2014)
Nadat Russische criminelen zijn klassieke Ford Mustang hebben gestolen en zijn hond hebben gedood, begint het door Keanu Reeves gespeelde titelpersonage aan een genadeloze wraakoefening. Baba Yaga noemen ze hem, de boeman. De makers van John Wick hebben hun best gedaan om hun hoofdpersonage te portretteren als de bloeddorstigst denkbare wreker – en in de twee vervolgfilms lukte dat eerlijk gezegd beter. Door zijn tegenstanders wordt hij in dit origineel in ieder geval zorgvuldig gemythologiseerd. Wick de boeman? ‘Hij is de man die je stuurt om de fucking boeman te doden.’
The Equalizer
Veronica, 20.30 uur. (Actie, Antoine Fuqua, 2014)
Als Denzel Washington in een film werknemer is van een soort Amerikaanse Gamma, weet je: hier klopt iets niet. The Equalizer, losjes gebaseerd op een tv-serie uit de jaren tachtig, doet er alsnog een eeuwigheid over om te tonen dat Robert McCall (Washington) een moordmachine-in-ruste is. Met loden ernst probeert regisseur Fuqua tevergeefs diepgang aan zijn verhaal te geven. Maar hij neemt ook zijn actiescènes serieus, waardoor ze groots uitpakken. Vooral tijdens de finale in de bouwmarkt, waarbij McCall slim gebruikmaakt van alles wat hij in zijn handen krijgt.
Seven Worlds, One Planet
NPO 1, 20.35 uur
In zeven afleveringen bezoekt een nieuwe BBC-documentaireserie, uitgezonden door de EO, alle continenten van de aarde. Meer dan vijftienhonderd mensen werkten aan Seven Worlds, One Planet, waarvoor in 41 landen 92 locaties werden bezocht. Vanavond vertelt David Attenborough over de dieren van het onherbergzame Antarctica. We nemen een kijkje onder het zee-ijs, bezoeken pinguïns, zeeolifanten en bultruggen en horen over de belangrijke rol van krill. Elke aflevering van Seven Worlds, One Planet wordt ‘s middags (16.40 uur) voorafgegaan door een ‘making of’.
Lose Weight and Get Fit with Tom Kerridge
BBC 2, 21.30 uur
Tv-kok Tom Kerridge begint het nieuwe jaar met een programma om gewicht te verliezen en een betere conditie te krijgen. Dat doet hij niet alleen, maar samen met elf vrijwilligers. Aan het begin van de eerste aflevering gaat iedereen op de weegschaal, worden vetpercentages gemeten en wordt gekeken hoe het is gesteld met de conditie van de deelnemers. Zo kan over twee maanden worden vastgesteld wat het programma hun heeft opgeleverd. Kerridge gelooft niet in de meeste diëten, maar kiest voor flinke, smakelijke maaltijden die weinig calorieën bevatten.
Deux jours, une nuit
Arte, 22.10 uur. (Drama, Jean-Pierre en Luc Dardenne, 2014)
In een kleine fabriek moeten de collega’s van Sandra (Marion Cotillard) kiezen: of zij krijgen een bonus, of Sandra behoudt haar baan. Nadat de keuze in het nadeel van Sandra is gemaakt, heeft zij twee dagen om haar collega’s op andere gedachten te brengen. In hun befaamde sobere stijl volgen gebroeders Dardenne van dichtbij de eerst moedeloze Sandra, die door haar echtgenoot overtuigd moet worden de missie aan te vangen. Ze laten de film ogen als een documentaire, tegen het van hen bekende weinig schilderachtige Waalse decor. Toch gloort er ondanks alle treurnis aan het einde van de reis wel degelijk loutering.
2doc: Human Nature
NPO 2, 23.15 uur
Met een techniek genaamd CRISPR kunnen wetenschappers op een snelle en doeltreffende wijze veranderingen aanbrengen in genetisch materiaal. In de documentaire Human Nature leggen onderzoekers uit hoe de techniek werkt en wat de mogelijkheden zijn, zoals de genezing van ernstige erfelijke ziekten en de behandeling van kanker. Ook is het mogelijk om met CRISPR in te grijpen in de kiembaan, waarmee erfelijke eigenschappen worden doorgegeven aan het nageslacht. Zo kunnen ziekten voorgoed worden uitgeroeid, wat natuurlijk ook ethische vragen oproept.