TipsFilm en Televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 8 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit Van Broekhoven
James McAvoy en Angelina Jolie in Wanted. Beeld Universal
James McAvoy en Angelina Jolie in Wanted.Beeld Universal

Walk the Line

Arte, 13.40 uur

(Drama, James Mangold, 2005) Bekend probleem van een filmbiografie: hoe vat je een leven samen in twee uur en voorkom je dat de kijker afhaakt bij een gehaaste reeks hoogte- en dieptepunten? In deze biopic over Johnny Cash is gekozen voor een bekende oplossing: een traumatische gebeurtenis in zijn kinderjaren bepaalde zijn latere levensloop, stellen de scenarioschrijvers. Nogal simplistisch, maar voor de duur van de film willen we het graag geloven. Sterk acteerwerk van Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon maakt dat het complexe leven van de zanger heel even overzichtelijk lijkt.

Joaquin Phoenix in Walk the Line Beeld
Joaquin Phoenix in Walk the Line

Knappe koppen

NPO 2, 21.10 uur

Hoogleraar Ben Schouten promoveerde in 2001 met zijn proefschrift Hoe herkent een computer een koe? Aan de TU Eindhoven onderzoekt de informaticus toepassingen van games in het onderwijs, de cultuursector en gezondheidszorg. Schouten is dan ook bij uitstek de persoon om een antwoord te geven op de vraag van geschiedenisstudent Merijn in Knappe koppen. Merijn is al van jongs af aan in de ban van het gamen, zozeer zelfs dat het zijn ouders ongerust maakt. Graag wil hij weten of gamen ook een nuttig aspect heeft. Schouten geeft hem een privécollege.

The Countess and the Russian Billionaire

BBC 2, 22.00 uur

De Russische oligarch Sergei Poegatsjev was bankier en vertrouweling van president Poetin, totdat hij in ongenade raakte en werd beschuldigd van het verduisteren van overheidsleningen. Hiermee kwam er een abrupt einde aan het sprookjesachtige leven van de miljardair en zijn vrouw, gravin Alexandra Tolstoj. De documentaire The Countess and the Russian Billionaire volgt het koppel in de turbulente periode dat Poegatsjev alles op alles moet zetten om zijn zakenimperium van de ondergang te redden. De stress zet de relatie van het echtpaar onder grote druk.

Super 8

RTL 7, 22.15 uur

(Fantasy, J.J. Abrams, 2011) Film vol Hollywood-nostalgie, over een groepje nerdy jongens uit een buitenwijk te Ohio anno 1979, die een zombie-sciencefiction bijeenknutselen, gedraaid op 8 mm, zonder budget. Wanneer ze ‘s nachts het ouderlijk toezicht ontvluchten om een cruciale scène op te nemen op een verlaten stationnetje, zijn ze getuige van een bijzonder bizar treinongeluk. Plots bevinden de jongens en hun blonde steractrice (Elle Fanning, sterk acterend), zich midden in een heus sciencefictionavontuur en nemen nerveuze, ‘er is he-le-maal niks aan de hand’-zeggende militairen de buurt over.

Va links naar rechts: Kyle Chandler, Joel Courtney Elle Fanning en Ron Eldard in Super 8. Beeld Francois Duhamel
Va links naar rechts: Kyle Chandler, Joel Courtney Elle Fanning en Ron Eldard in Super 8.Beeld Francois Duhamel

Wanted

Veronica, 22.20 uur

(Actie, Timur Bekmambetov, 2008) Een suffe kantoorklerk (James McAvoy) wordt door een coole huurmoordenares (Angelina Jolie) gerekruteerd voor een eeuwenoud broederschap dat ‘kill one, maybe save a thousand’ als motto voert. Morgan Freeman speelt de leider van het vreemdsoortige, zich rond een mystiek weefgetouw scharend gezelschap. De Kazachstaanse regisseur Bekmambetov combineert in zijn Hollywooddebuut Wanted snoeiharde actie met brutale grappen. Gaten in de plot verdwijnen uit het zicht door de duizelingwekkende camerabewegingen. En wie na het zien van de om de hoek vliegende kogels nog steeds behoefte heeft aan realisme, kan beter een andere film kiezen. Wanted, een even branieachtige als adrenaline pompende actiefilm, is nog steeds het beste wat Bekmambetov in Hollywood heeft gemaakt.

Andere tijden

NPO 2, 22.25 uur

Een van de meest iconische beelden van Nederland in de Tweede Wereldoorlog is een filmopname die werd gemaakt op het perron van Westerbork. Voordat ze door de Duitsers wordt afgevoerd naar vernietigingskamp Auschwitz kijkt Roma-meisje Settela Steinbach nog eenmaal uit de trein in de lens van de camera. Voor de uitzending van vanavond stelde Andere tijden een compilatie samen van archiefbeelden van kinderen tijdens de oorlog. Bekende en niet eerder vertoonde opnamen werden voorzien van citaten uit oorlogsdagboeken van kinderen, onder wie Anne Frank.

2Doc: Samen

NPO 2, 23.05 uur

Toen filmproducent Kees Rijninks de diagnose parkinson kreeg, kwam dat hard aan bij hem en zijn partner, regisseur Carmen Cobos. Op zoek naar antwoorden op de vraag welke invloed de ziekte gaat hebben op hun relatie, besloten ze een documentaire te maken over andere parkinsonpatiënten en hun partners. In Samen portretteren ze onder meer bollenkweker Esther, die enorm opziet tegen een toekomst waarin ze afhankelijk is; de gepensioneerde huisarts Kees die er na de dood van zijn vrouw alleen voorstaat; en Edith, die al veertien jaar parkinson heeft, maar ondanks haar hulpbehoevendheid lichtpunten blijft zien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden