TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 6 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Tom Cruise in Mission: Impossible - Fallout Beeld David James
Tom Cruise in Mission: Impossible - FalloutBeeld David James

The Desert Fox

BBC 2, 16.00 uur

(Oorlog, Henry Hathaway, 1951) In deze zwart-wit oorlogsfilm uit de oude doos speelt James Mason nazi-generaal Rommel, die betrokken zou zijn geweest bij Claus von Stauffenbergs moordcomplot tegen Hitler. Hollywood-oudgediende Hathaway volgt Rommel van zijn militaire loopbaan in nazi-Duitsland tot en met zijn zelfmoord. The Desert Fox: The Story of Rommel, naar het gelijknamige boek van Desmond Young, neemt het bepaald niet nauw met de feiten en rammelt er historisch gezien flink op los, maar biedt wel vaardig gemaakte actiescènes en een interessante centrale rol van Mason.

James Mason in The Desert Fox. Beeld
James Mason in The Desert Fox.

Ajouad en de Top 600

NPO 3, 20.25 uur

Onder burgemeester Van der Laan begon de gemeente Amsterdam in 2012 met het bijhouden van een Top 600 van jonge veelplegers die herhaaldelijk in aanraking komen met justitie. Het doel was om deze criminelen op het rechte pad te krijgen, maar de aanpak is omstreden en de harde kern blijkt onverbeterlijk. In Ajouad en de Top 600 gaat Ajouad El Miloudi, die zelf opgroeide in het multiculturele Amsterdam-Oost, in gesprek met enkele jongeren op de lijst. Wat bezielt hun om de misdaad in te gaan en wat kan er worden gedaan om jongeren verstandiger keuzen te laten maken?

Mission: Impossible – Fallout

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Christopher McQuarrie, 2018) Super-geheim agent Ethan Hunt (Tom Cruise) moet plutonium uit handen van terroristen houden, maar het plan mislukt. Vervolgens stuurt regisseur en scenarist McQuarrie, die ook Mission: Impossible 5 (2015) draaide, de plot van deel 6 rap in de richting van een haast onontwarbare kluwen. Tegelijkertijd biedt Mission: Impossible – Fallout actie van de buitencategorie. Cruise, die vrijwel al zijn stunts zelf uitvoert, ontpopte zich met de jaren tot eenmanspretparkattractie en etaleert hier de overtreffende trap van zijn metier. Door Cruise’s doe-het-zelf-aanpak worden zijn HALO-parachutesprong (‘high altitude, low opening’) en zijn motorachtervolging rond de Arc de Triomphe tegen het verkeer in (zonder helm!) waarachtig een zinnenprikkelend spektakel.

Bridget Jones: The Edge of Reason

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, Beeban Kidron, 2004) ‘Same Bridget. Brand New Diary’, stond er op de poster van dit matig besproken maar commercieel succesvolle vervolg op Bridget Jones’s Diary (2001). Zes weken, vier dagen en zeven uur duurt de relatie van Bridget (Renée Zellweger) met Mark (Colin Firth) inmiddels. Oftewel: ‘71 ecstatic shags’, zoals Jones in voice-over zegt. Al snel verschijnen er wolken voor de zon. Mark krijgt een sexy secretaresse; Bridget maakt zich onmogelijk op een sjiek feest, waarvoor ze zich in een veel te krappe jurk hijst.

Renée Zellweger in Bridget Jones: The Edge of Reason. Beeld
Renée Zellweger in Bridget Jones: The Edge of Reason.

Het Wad

NPO 1, 20.40 uur

De oogstrelende documentaires van Ruben Smit over de Nederlandse natuur zijn een groot succes, ook in de bioscoop. Voor het maken van Wad. Overleven op de grens van water en land schoten Smit en zijn team meer dan 500 uur aan beeldmateriaal, dat lang niet allemaal in de film paste. Daarom keert de documentairemaker in de vierdelige serie ‘Het Wad’ opnieuw terug naar het Waddengebied, met mooie beelden van de natuur in de vier seizoenen. De eerste aflevering begint in de winter en toont hoe honderden grijze zeehonden zich verzamelen op de zandplaten.

Heder

Canvas, 22.15 uur

De Zweedse misdaadserie Heder volgt een advocatenfirma die zich voornamelijk inzet voor de vrouwelijke slachtoffers van geweld en seksuele misdrijven. De vier partners in de maatschap dragen echter een duister geheim met zich mee. In de eerste aflevering van de serie, waarmee Canvas vanavond van start gaat, vertegenwoordigt Heder de tiener Isabel in een verkrachtingszaak. Voor een hoger beroep zoeken de advocaten bewijsmateriaal en komen ze in contact met een journalist die op het spoor is van een sekskring. Onderzoek plaatst Isabel in een nieuw daglicht.

2Doc: So Help Me God

NPO 2, 22.55 uur

Het is uniek dat een onderzoeksrechter toestemming geeft om door een filmteam te worden gevolgd tijdens het werk, maar de Brusselse Anne Gruwez is dan ook een bijzondere persoonlijkheid die geen blad voor de mond neemt. In ‘So Help Me God’ kijken Jean Libon en Yves Hinant mee hoe Gruwez zich samen met politie en justitie buigt over een onopgeloste moord op twee prostituees in de jaren negentig. In andere zaken heeft ze verbazingwekkende gesprekken met een verwarde vrouw die haar kind doodde en met een geradicaliseerde illegaal die wil afreizen naar Syrië.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden