TipsFilm en Televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 5 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit van Broekhoven
Beeld uit Boy Meets Gun (2019). Beeld
Beeld uit Boy Meets Gun (2019).

Historisch bewijs

NPO 2, 20.25 uur

In de Nederlandse musea liggen talloze voorwerpen als stille getuigen van belangrijke historische gebeurtenissen: een zilveren schaal van Piet Hein, verfzakjes van Rembrandt van Rijn en maar liefst drie boekenkisten van Hugo de Groot. In de nieuwe serie Historisch bewijs beoordelen drie experts van het Rijksmuseum bijzondere museumvoorwerpen op hun authenticiteit. Waarom hebben deze relieken zo’n speciale betekenis gekregen? In de eerste aflevering neemt het drietal het beulszwaard onder handen waarmee Johan van Oldenbarnevelt werd onthoofd.

Knappe koppen

NPO 2, 21.10 uur

In dit nieuwe populair-wetenschappelijke programma beantwoordt oud-hordenloper Gregory Sedoc vragen van kijkers, met behulp van een expert. Hij doet dat in het Trippenhuis in Amsterdam, waar de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen zetelt en waar ooit Albert Einstein sprak. Vandaag komt de eerste vraag van student Tara. Al sinds haar 11de gebruikt ze dagelijks haar mobieltje om te bellen en berichtjes te sturen, maar ze heeft geen idee hoe het apparaat werkt. Daan van Eijk, toponderzoeker bij het natuurkundig instituut Nikhef, legt het uit.

Boy Meets Gun

NPO 3, 21.20 uur

(Joost van Hezik, 2019) In een van de betere Telefilms van 2020 (thema: misdaad) raakt de existentieel ingedutte universiteitsdocent Maarten ­tijdens een toevallige samenloop van omstandigheden in het bezit van een pistool, waarna onvermoede krachten in hem loskomen. Dat de kleurrijk uitweidende voice-over het vertelperspectief aanneemt van het pistool, is een van de vele geslaagde vondsten in Boy Meets Gun. Hoofdrolspeler Eelco Smits etaleert zijn komische talent, ­Willem Bosch (Hiernamaals) bewijst zich wederom als creatieve scenarist en de zelfverzekerd regisserende Joost van Hezik (Circus Treurdier) kan goed uit de voeten met speelse genreverwijzingen, van horror tot western.

Andere tijden

NPO 2, 22.20 uur

In de Tweede Wereldoorlog keerde de Communistische Partij Nederland, die na de Duitse inval illegaal werd verklaard, zich tegen de bezetter met pamfletten en sabotageacties. Hierdoor was de reputatie van de CPN na de oorlog een stuk gunstiger dan daarvoor. Dat sloeg echter snel om toen de Koude Oorlog zich aandiende en communisten opnieuw als het rode gevaar werden gezien. In Andere tijden vertellen de kinderen van prominente communisten uit die periode hoe zij werden buitengesloten en bedreigd. Ze moesten onder politiebegeleiding naar school.

2doc: Cat Stories

NPO 2, 22.55 uur

In Spanje leven katten buiten, waar ze grotendeels hun eigen kostje bij elkaar scharrelen. De Spaans-Nederlandse filmmaker Carmen Cobos verbaast zich al jaren over de totaal andere relatie die Nederlandse kattenbezitters hebben met hun huisdier. In een poging die mysterieuze band te doorgronden besluit ze kattenoppas te worden. In de documentaire Cat Stories doet Cobos verslag van haar ervaringen met Zusje, Poes, Dropje en Aagje. Ook bezoekt ze een internationale kattenshow, een dierenasiel en een vrouw die zich over nesten met kittens ontfermt.

Le refuge

Arte, 22.55 uur

(François Ozon, 2009) De Franse veelfilmer François Ozon maakt het de kijker graag ongemakkelijk door controversiële acties van zijn hoofdpersonen te tonen zonder ze af te keuren. In Le refuge laat hij de laatste gezamenlijke trip van een verliefd en verslaafd stel zien als toppunt van romantiek, oprechter dan de zogenaamde familieliefde uit het rijke milieu waaruit beiden met gebruik van harddrugs willen ontsnappen. Inmiddels is hij overleden en zij ongepland zwanger; de geboorte van het kind wakkert voor haar hopelijk het gevoel aan dat haar overleden vriend voortleeft.

Beeld uit Le refuge (2009). Beeld
Beeld uit Le refuge (2009).

The Visit

Veronica, 23.30 uur

(M. Night Shyamalan, 2015) Met een beperkt budget en slechts een handjevol acteurs maakte M. Night Shyamalan een verrassend geslaagde comeback na zijn peperdure sciencefictionmiskleun After Earth (2013). Becca en Tyler, die hun opa en oma bezoeken waarmee hun moeder 15 jaar geleden gebrouilleerd raakte, ontdekken dat hun ‘Nana’ en ‘Poppop’ tamelijk vreemde vogels zijn. The Visit is samengesteld uit beelden van de documentaire die Becca tijdens het bezoek wil maken. Origineel is dat niet per se, maar het resultaat is behoorlijk spannend en nog geestig ook.

Beeld uit The Visit (2015). Beeld
Beeld uit The Visit (2015).
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden