Film- en tv-tipsWoensdag 4 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 4 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting
Jeroen Spitzenberger en Carice van Houten in Alles is liefde. Beeld
Jeroen Spitzenberger en Carice van Houten in Alles is liefde.

Renoir

(Drama, Gilles Bourdos, 2012)
Arte, 20.15 uur.

Mooie rol van veteraan Michel Bouquet als de gepijnigde, stokoude schilder Auguste Renoir (1841-1919), die ten tijde van de Eerste Wereldoorlog vanuit zijn landhuis aan de Côte d’Azur zijn 15-jarige muze Andrée Heuschling schildert. Een enkele keer moet Renoir zichzelf als kunstenaar verdedigen, omdat hij voornamelijk mooie tafereeltjes wil schilderen. Regisseur Gilles Bourdos en cameraman Mark Ping Bing Lee componeren intussen ook zelf het ene impressionistische prachtplaatje na het andere, zich lavend aan het zacht-schemerige licht in Renoirs huis, en de verzadigde kleuren van het zomerse landschap.

Geboeid - terug naar de plantage

NPO 2, 20.25 uur.

Samen met drie reisgenoten gaat Dwight van van de Vijver in Suriname op zoek naar het gedeelde verleden van hun families. Zijn achternaam – het dubbele ‘van’ is geen typefout – verraadt al dat Dwights voorouders slaven waren van plantagehouder Van de Vijver. Op de plek waar vroeger Plantage ’t Vertrouwen stond, ooit een van de grootste suikerplantages van Suriname, gaat het reisgezelschap op zoek naar sporen van vroeger. Tijdens het verkennen van hun familieverleden ontstaat er tussen hen een bijzondere band.

Michel Bouquet in Renoir. Beeld
Michel Bouquet in Renoir.

Alles is liefde

(Romantische komedie, Joram Lürsen, 2007)
NPO 3, 20.25 uur.

Sprankelende, trefzekere variatie op Love Actually, met het oer-Hollandse Sinterklaasfeest als verbindende factor. De hoofdrollen worden gespeeld door topacteurs als Carice van Houten en Anneke Blok en talloze bekende Nederlanders, van Wendy van Dijk tot Paul de Leeuw, van Thomas Acda tot Chantal Janzen. Michiel Romeyn, die de goedheiligman al eens penetreerde in het satirische VPRO-programma Jiskefet, is een verrassende keuze als onconventionele Sint die de tobbende mens een spiegel voorhoudt. Vooral Van Houten is fantastisch, als het eenzame Bijenkorfmeisje dat verkleed als pakje wacht op haar prins op het witte paard. De film won twee Gouden Kalveren (beste film en beste regie) en kreeg in 2012 het vervolg Alles is familie, eveneens van Lürsen en opnieuw naar een scenario van Kim van Kooten.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies

(Fantasy, Peter Jackson, 2014)
Veronica, 20.30 uur.

Meer nog dan zijn voorgangers moet deze derde en laatste The Hobbit het hebben van spektakel. Dat beweegt zich in de voorhoede van het audiovisueel (on)mogelijke. Fabelachtig hoe elf Legolas (Orlando Bloom) in haarscherpe slowmotion de vallende brokstukken van een instortende brug als stapstenen gebruikt om zich in veiligheid te brengen. Minstens zo vaak benadrukken dit soort momenten het artificiële karakter van de werkwijze van Peter Jackson. Het hoort er allemaal bij, in de audiovisueel ambitieuze, deels geslaagde, maar ook kitscherige en onevenwichtige epische vertelling die de regisseur op poten zette.

The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014). Beeld
The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014).

Andere tijden

NPO 2, 21.20 uur.

De treinkapingen en gijzelings­acties van de jaren zeventig gaven de Molukse gemeenschap geen beste naam in Nederland. Tegelijkertijd scoorde de Nederlands-Molukse popgroep Massada bij een breed publiek; de band speelde onder meer in 1979 op Pinkpop. Massada-zanger Johnny Manuhutu vertelt in geschiedenismagazine Andere tijden dat hij een benefietconcert organiseerde voor de ­Molukse kapers die na de gijzelingsacties waren vastgezet. De ­leden van de band zagen de ­kapers als ‘onze jongens’, maar daarbij stuitten ze op veel verzet.

2doc: Ons moederland

NPO 2, 22.55 uur.

Voor Constant Custers gaan gezinsleven, nationalisme en politieke strijd hand in hand. Hoewel zijn extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie nooit een zetel heeft gewonnen, ziet voorman Custers zichzelf en de partij als pioniers voor politici als Geert Wilders en Thierry Baudet. In haar documentaire Ons moederland toont Shamira Raphaëla aan de hand van archiefmateriaal en opnamen binnen de kringen van de NVU hoe de politicus tot zijn vreugde constateert dat zijn ideeën steeds breder worden gedragen door de gevestigde orde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden