TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 3 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
De eindexamen Geschiedenis Quiz met Jeroen Pauw (rechts) in het Rijksmuseum.  Beeld Frank Hoyinck
De eindexamen Geschiedenis Quiz met Jeroen Pauw (rechts) in het Rijksmuseum.Beeld Frank Hoyinck

De Eindexamen Geschiedenis Quiz

NPO 2, 20.25 uur

De eindexamens in het middelbaar onderwijs zijn dit jaar afgelast, maar de NTR laat de examenperiode niet ongemerkt voorbijgaan. Vanuit de Eregalerij van het Rijksmuseum in Amsterdam presenteert Jeroen Pauw vanavond de Eindexamen Geschiedenis Quiz, waarin eindexamenleerlingen en bekende Nederlanders aan de tand worden gevoeld over hun geschiedeniskennis. Voor de vragen wordt gebruikgemaakt van beeldfragmenten uit het omroeparchief en een selectie van schilderijen en voorwerpen uit de collectie van het Rijksmuseum. De kijkers kunnen online meespelen.

Young Adult

RTL 8, 20.30 uur

(Komedie, Jason Reitman, 2011) Na Juno betekende Young Adult een nieuwe samenwerking tussen regisseur Jason Reitman en scenarioschrijver Diablo Cody. En net als Juno is Young Adult moeilijk te vangen. Een schurende, romantische komedie met onconventionele humor, zoiets. Charlize Theron speelt met overgave dertiger Mavis, geslaagd jeugdboekenschrijver. Ze is vastbesloten haar jeugdliefde te heroveren. Maar die, gespeeld door Patrick Wilson, is inmiddels gelukkig getrouwd, heeft een dochtertje, en zit niet te wachten op deze wat egocentrische en alcoholistische vrouw die zijn leven komt ontwrichten. Waarna de film almaar ongemakkelijker wordt en de kijker, niet gewend aan dit soort vervreemding uit Hollywood, steeds onrustiger.

As Good as It Gets

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, James L. Brooks, 1997) Jack Nicholson won zijn derde Oscar met As Good As It Gets, waarin hij de grommelige, schrijver Melvin Udall vertolkt die elk persoonlijk contact smoort in onvoorstelbaar lomp gedrag. Wanneer het hondje van zijn homoseksuele buurman Simon (Greg Kinnear) hem op de zenuwen werkt, sodemietert Melvin het beestje in de afvalkoker. Die actie betekent in dit opmerkelijk evenwichtige mengsel van tragikomedie en drama het bizarre keerpunt in Melvins leven. Voortreffelijke regie ook van James L. Brooks, met wie Nicholson nog drie keer samenwerkte.

Jack Nicholson as Melvin (links) en Helen Hunt as Carol (rechts) Beeld
Jack Nicholson as Melvin (links) en Helen Hunt as Carol (rechts)

No Escape

Veronica, 20.30 uur

(Thriller, John Erick Dowdle, 2015) Er valt veel aan te merken op No Escape: Pierce Brosnan als de karaokende huurling, de rammelende plot, seksisme hier, racisme daar. En toch laat je je meeslepen. Ook stoutmoedig van regisseur Dowdle dat hij Owen Wilson koos voor de rol van actieheld. Ergens past Wilsons kenmerkende sukkeligheid bij de rol. Ingenieur Jack Dwyer (Wilson) heeft immers geen idee wat er speelt in het Aziatische land waar hij zich als waterbouwkundig ingenieur vestigt met vrouw en kinderen – totdat hun hotel door moordlustige rebellen wordt belaagd.

Owen Wilson wordt vastgehouden in No Escape.  Beeld
Owen Wilson wordt vastgehouden in No Escape.

Kleine mensen, grote dromen

NPO 3, 21.45 uur

Dwerggroei is relatief zeldzaam, maar toch zijn er wereldwijd 650 duizend mensen die door deze genetische aandoening nooit groter worden dan anderhalve meter. Onder de titel Kleine mensen, grote dromen zendt KRO-NCRV vanaf vanavond de Britse serie Little Britons uit, waarin mensen met dwerggroei knokken voor hun plekje in de wereld. Mary Russell (1,24 meter) wil mode ontwerpen voor lotgenoten, Jamie John (1,42 meter) werkt aan zijn doorbraak als dragqueen Miss DQ en Louis Makepeace (1,17 meter) doet werkervaring op als kok in de wereld van de haute cuisine.

De kennis van nu

NPO 2, 22.15 uur

De landbouw, veeteelt en het verkeer in Nederland stoten veel te veel stikstofverbindingen uit. De politiek zoekt naar oplossingen, zoals het verlagen van de maximumsnelheid, maar die zijn niet allemaal even effectief. Kunnen wetenschap en technologie ons niet uit de problemen helpen? De kennis van nu schetst vanavond de chemie achter het stikstofprobleem en gaat op zoek naar stikstofvretende oplossingen. Deze kunnen het best worden ingezet bij de voornaamste bron van de ellende: varkens en koeien. Ander voer kan al een groot verschil maken.

2Doc: Midnight Traveler

NPO 2, 22.50 uur

Als de Afghaanse filmmaker Hassan Fazili een documentaire maakt over een afvallige talibancommandant, heeft dat grote gevolgen. De geportretteerde commandant wordt door de taliban gedood en Fazili krijgt een prijs op zijn hoofd. Met vrouw Fatima Hossani en hun twee dochters vlucht hij naar Tadzjikistan, waar het gezin asiel aanvraagt. Wanneer ze dreigen te worden teruggestuurd, besluiten ze de lange tocht naar Europa te maken en illegaal de grens over te steken. Met hun mobiele telefoons legden Fazili en Hossani de reis vast in Midnight Traveler.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden