Film- en tv-tipsWoensdag 3 april 2019

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 3 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag 3 april.

Berend Jan Bockting
Ariane Schluter in ‘Lucia de B.’ van Paula van der Oest. Beeld
Ariane Schluter in ‘Lucia de B.’ van Paula van der Oest.

Dwars door Vlaanderen

Eén, 14.30 uur

Rechtstreeks verslag van de wielerklassieker die gaat van Roeselare naar Waregem. En het is de hele week feest in het gebied, want aanstaande zondag wordt De Ronde van Vlaanderen gereden. Om 22.05 uur is op Eén daarom wielertalkshow Vive le vélo met Karl Vannieuwkerke te zien.

Lucia de B. (Paula van der Oest, 2014)

NPO 3, 20.25-22.00 uur.

Het waargebeurde verhaal van Lucia de Berk, die 6 jaar onterecht vastzat voor een serie moorden die nooit zijn gepleegd. Toen enkele bejaarden en baby’s overleden in het bijzijn van de verpleegkundige, oordeelden justitie, media, rechters en massa dat Lucia de B. de schuldige moest zijn. Zelfs toen steeds duidelijker werd dat de bewijsvoering als los zand aan elkaar hing. In 2010 werd De Berk vrijgesproken.

Al is de afloop van de zaak bekend, toch houdt regisseur Paula van der Oest (Black Butterflies, Tonio) de spanning knap vast. Dat lukt haar vooral door te richten op Lucia zelf, belichaamd door Ariane Schluter die sprekend lijkt op de echte Lucia de B. en die in haar gezicht een mengeling van verwarring, ongeloof en paniek laat zien. Van der Oest toont haar in kale cellen; een ineengekrompen hoopje mens dat elk sprankje hoop vernietigd ziet worden. Vrijgesproken of niet, Schluter laat voelen dat er nooit echt met Lucia’s ogen naar deze zaak is gekeken. Hier ligt het werkelijke drama. En wie stiekem nog een beetje rook-en-vuur-ideeën heeft, is daar na Lucia de B. voorgoed van verlost.

Van der Oests Lucia de B., eind 2014 op de shortlist voor de Oscars in de categorie beste niet-Engelstalige film, is het effectiefst in het verversen van de verontwaardiging uit 2010. Of misschien roept de film pas de verbijstering op die bij de zaak-Lucia de Berk terecht zou zijn geweest. Een heksenjacht, zo blijkt, valt nog steeds griezelig makkelijk te ontketenen.

Terreur

NPO 2, 20.25 uur

Start van zesdelige documentaireserie over de invloed van terrorisme. Aflevering 1 gaat terug naar 22 juli 1946 en de dodelijke aanslag op het King David Hotel in Palestina, waar op dat moment Groot-Brittannië zijn hoofdkwartier heeft. 2 jaar later wordt de staat Israël opgericht.

Mr. & Mrs. Smith

Veronica, 20.30-22.50 uur.

(Doug Liman, 2005) Mr. & Mrs. Smith is niet zomaar vrolijke actiekolder, maar in de eerste plaats het verslag van de prille liefdesvonken tussen het toen nog gedroomde sterrenpaar Angelina Jolie en Brad Pitt. Laatstgenoemde was nog getrouwd met Jennifer Aniston, maar dat weerhield hem er niet van de romance met zijn tegenspeler voort te zetten nadat de camera’s waren gestopt met draaien. Jolie en Pitt spelen een ogenschijnlijk bedaagd echtpaar, met de nadruk op ogenschijnlijk: zonder het van elkaar te weten zijn ze beiden huurmoordenaar. Ze openen de film bij de relatietherapeut, waar ze eindigen mag niet worden verklapt, maar het is behoorlijk over de top en daardoor erg leuk. Het plezier dat de makers en acteurs op de set ervoeren, spat van het scherm. De liefde werd bezegeld met de bekroning door muziekzender MTV voor de beste filmkus, waarmee het duo won van Heath Ledger en Jake Gyllenhaal, die met hun kus in Brokeback Mountain ook waren genomineerd.

Van onschatbare waarde

NPO 1, 21.20 uur

Dionne Stax presenteert een nieuw seizoen van Van onschatbare waarde, waarin eigenaren van bijzondere objecten een deal kunnen maken met verschillende experts. In deze aflevering komen een chocolade-automaat en een catalogus met een handtekening van Picasso voorbij.

Andere tijden

NPO 2, 21.20 uur

Andere tijden blikt terug op de beginjaren van de spermadonatie. Vanaf 1948 worden in Nederland de eerste kinderen geboren die zijn verwekt met hulp van een anonieme spermadonor. Wanneer die kinderen jaren later willen weten wie hun vader is, blijkt daarover geen informatie vastgelegd.

The Mask

Net 5, 22.00-00.00 uur.

(Chuck Russell, 1994) Niet iedereen is even gecharmeerd van het bekkentrekken van Jim Carrey, zeker niet sinds hij in The Truman Show, Man on the Moon, Eternal Sunshine of the Spotless Mind en onlangs nog in de tv-serie Kidding liet zien óók op uitmuntende wijze gelaagd te kunnen acteren. Maar door dat getrek met die bekken werd The Mask medio jaren negentig wel een onvoorstelbaar kassucces. Althans, door de speciale effecten waaraan het toch al elastische gezicht van Carrey werd onderworpen. Carrey speelt de sullige kantoorbediende Stanley, die een groen masker vindt waarmee zijn saaie leven een radicale wending neemt. De groteske computereffecten in deze film zijn schatplichtig aan ongeveer alle Tex Avery-cartoons en het simpele verhaaltje is ook al vaker voorbijgekomen, maar de energie van de makers werkt aanstekelijk. Pluspunt is ook dat Cameron Diaz de vriendin van Carrey speelt – ze braken beiden door met deze film.

Burning out

Canvas, 22.05 uur

Twee jaar lang mocht filmmaker Jérôme Le Maire meelopen in de operatie- en vergaderkamers van een groot ziekenhuis in Parijs. Door bezuinigingen en hervormingen staan de Franse chirurgen onder constante druk en langzaamaan wordt de stress iedereen te veel.

King Bibi Netanyahu

NPO 2, 22.55 uur

In aanloop naar de (vervroegde) verkiezingen in Israël laat deze documentaire zien hoe premier Benjamin ‘Bibi’ Netanyahu via zijn media-optredens uitgroeide tot de machtigste man van zijn land. Al in de jaren tachtig liet hij zich op de Amerikaanse televisie gelden als terrorisme-expert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden