TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 29 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Toeristen bij het graf van ’s werelds laatste witte neushoorn, in ‘The Last Male on Earth’ van Floor van der Meulen. Beeld
Toeristen bij het graf van ’s werelds laatste witte neushoorn, in ‘The Last Male on Earth’ van Floor van der Meulen.

L’heure d’été

Arte, 13.40 uur

(Drama, Olivier Assayas, 2008) De Franse filmmaker Olivier Assayas (Clouds of Sils Maria) maakte L’heure d’été in opdracht van het Musée d’Orsay. Het is een moderne familiegeschiedenis aan de hand van waardevolle objecten. Wanneer een bejaarde moeder overlijdt, moet haar familie bedenken wat er gebeurt met de inboedel: verpatsen, naar een museum of het complete huis behouden voor de kinderen. Assayas vertelt het zonder dramatiek, nostalgie of stellingname. Met kleine observaties schetst hij een interessante parallel tussen de omgang met persoonlijke en nationaal-historische erfenissen.

Jérémie Renier, Juliette Binoche en Charles Berling in ‘L’heure d'été’ van Olivier Assayas. Beeld
Jérémie Renier, Juliette Binoche en Charles Berling in ‘L’heure d'été’ van Olivier Assayas.

3Doc: Djordy

NPO 3, 20.25 uur

Een regen van kogels maakte in 2016 een einde aan het leven van dj en feestorganisator Djordy Latumahina. Vriendin Cherrisha Sackman werd door zes kogels getroffen, terwijl hun 2-jarige dochtertje op de achterbank niet werd geraakt. Politieonderzoek toonde aan dat er sprake was van een zogeheten vergismoord: de auto van het gezin leek op die van de drugsdealer die het eigenlijke doelwit was. Voor zijn documentaire Djordy sprak AT5-journalist Mark Schrader mensen uit de omgeving van Latumahina om vast te leggen wat de blijvende invloed is van de moord.

Bridget Jones’s Diary

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, Sharon Maguire, 2001) Regisseur Sharon Maguire kent de wereld van Bridget Jones als geen ander: ze stond model voor een van Bridgets vriendinnen in de columns van de Engelse schrijfster Helen Fielding. De bundeling van die columns werd een wereldwijde bestseller, de verfilming deed het ook buitengewoon goed. Colin Firth is de ideale vertolker van Mark Darcy en Hugh Grant is opmerkelijk aantrekkelijk nu hij eens niet een charmante kluns speelt, maar een doortrapte seksist. Bridget Jones’s Diary is grappig en aangenaam oprecht.

Renée Zellweger in ‘Bridget Jones’s Diary’ van Sharon Maguire. Beeld
Renée Zellweger in ‘Bridget Jones’s Diary’ van Sharon Maguire.

Pointer

NPO 2, 21.10 uur

Al wekenlang is de corona-epidemie het hoofdonderwerp in al het nieuws. Ook via sociale media worden berichten over de uitbraak rondgepompt. Onderzoeksmagazine Pointer bekeek de betrouwbaarheid van deze berichtgeving en zag een forse groei van nepnieuws in de vorm van tekst zowel als video. Naast foutieve medische claims zijn er complottheorieën over een vermeende relatie tussen corona en 5G en de verspreiding van het virus als vooropgezet plan. Pointer ging op zoek naar de bronnen van het nepnieuws en legt uit hoe je nieuws van nepnieuws onderscheidt.

In de ban van Tsjernobyl

Canvas, 21.25 uur

De Amerikaans-Britse serie Chernobyl wordt op Canvas elke week van duiding voorzien door Ruslanddeskundige Jan Balliauw, die onder meer sprak met een operator van de kerncentrale van Tsjernobyl en enkele reddingswerkers die betrokken waren bij het blussen. Voorafgaand aan het slot van de miniserie analyseert Balliauw de erfenis van de ramp. Hoe moet het verder met de rampzone en zijn bewoners, en wat is de invloed van Tsjernobyl op het imago van kernenergie? In Nederland en andere Europese landen neemt de interesse in de energiebron weer langzaam toe.

Verzet

NPO 2 Extra, 21.55 uur

Met het naderen van 4 en 5 mei haalt het NPO-cultuurkanaal nog eens een wat oudere aflevering van stal van de vruchtbare serie One Night Stand. Verzet, uit 2013, van Rob Lücker (regie) en Luuk van Bemmelen (scenario), en met een fraaie hoofdrol van René van ’t Hof, is een zwarte komedie over een timide porseleinverzamelaar die plots een brutale, kettingrokende onderduikster op zijn dak krijgt. Verzet is een voor Nederlandse begrippen opmerkelijke film, want anders dan in Engeland worden hier nauwelijks komedies over de Tweede Wereldoorlog gemaakt.

The Last Male on Earth

NPO 2, 22.55 uur

(Documentaire, Floor van der Meulen, 2019) De meest begeerlijke vrijgezel ter wereld, zo werd ’s werelds laatste mannelijke noordelijke witte neushoorn genoemd. Sudan, zo heette het twee jaar geleden overleden beest, kreeg op een gegeven moment zelfs een account op de datingapp Tinder, om aandacht te vragen voor met uitsterven bedreigde diersoorten. The Last Male on Earth brengt die laatste jaren nauwkeurig in beeld, inclusief teller die de sterfdag steeds dichterbij brengt, maar tegelijk is dit méér dan een reportage over een uitstervende diersoort. Van neushoorntoerisme tot een deftige veiling met neushoornkunst: de documentaire nodigt de kijker uit om zelf betekenis in de dwarsverbanden te ontdekken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden