Film-en tv-tipswoensdag 28 november

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 28 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag 28 november.

The Intern (Nancy Meyers, 2015)

Net 5, 22.30-01.00 uur

Robert De Niro en Anne Hathaway in The Intern. Beeld
Robert De Niro en Anne Hathaway in The Intern.

De 70-jarige Ben, gepensioneerd industrieel en weduwnaar te Brooklyn, weet het zeker. ‘Ik heb een gat in me en dat moet worden gevuld.’ Dus doet Ben (Robert De Niro) iets ongebruikelijks: op zijn oude dag wordt hij stagiair bij een hippe internetwinkel in tweedehands mode.

Oorspronkelijk had cineast Nancy Meyers acteurs Jack Nicholson en Reese Witherspoon in gedachte voor de hoofdrollen in The Intern.

In The Intern is Ben een flinke aanwinst, ondanks zijn hoge leeftijd. Al krijgt hij aanvankelijk niet eens zijn laptop aan de praat, de immer in maatpak gestoken Ben leert vlug en vindt legio manieren om zich nuttig te maken. Al gauw kan het bedrijf niet meer zonder hem en dat geldt al helemaal voor oprichter en directeur Jules (Anne Hathaway). De pittige Jules kampt flink met de stijgende werkdruk; dat Ben voor haar als geroepen komt, snap je als toeschouwer natuurlijk eerder dan zij. En toch is Nancy Meyers (What Women Want, The Holiday, It’s Complicated) er niet de filmmaker naar om de wrijving tussen Ben en Jules komisch uit te melken. Hoe goed De Niro en Hathaway op elkaar zijn ingespeeld, blijkt misschien het best uit de hotelscène, waar Jules en Ben in badjas over de problemen in Jules’ leven praten. Voor een mainstream-Hollywoodfilm gaat de soepel geschreven dialoog ongebruikelijk lang door, zonder sentimenteel gedoe of misplaatste romantiek. Wat de worstelingen van de moderne vrouw betreft, zul je Meyers weinig harde noten horen kraken. Liever laat ze zien hoe normaal, gelijkwaardig en inspirerend zo’n vriendschap tussen een oude man en een jonge vrouw kan zijn.

John Wick (Chad Stahelski en David Leitch, 2014)

RTL 7, 20.30-22.30 uur

Nadat Russische criminelen zijn klassieke Ford Mustang hebben gestolen en zijn hond hebben gedood, begint het door Keanu Reeves gespeelde titelpersonage aan een genadeloze wraakoefening. Baba Yaga noemen ze hem, de boeman. De makers van John Wick hebben heus hun best gedaan om hun gelijknamige hoofdpersonage te portretteren als de bloeddorstigst denkbare wreker. Door zijn tegenstanders wordt hij op even zorgvuldige als aandoenlijke wijze gemythologiseerd. Klopt dat, vraagt er een, is John Wick echt de boeman? ‘Nee’, aldus de kwaadaardige Rus die Wick van vroeger kent. ‘Hij is de man die je stuurt om de fucking boeman te doden.’ Kreeg vorig jaar een vervolg, deel 3 volgt in 2019.

Focus: Gebeten door een slang

NPO 2, 20.45 uur

Een slangenbeet kan dodelijk zijn of grote schade aanrichten in het menselijk lichaam. Geschikt antigif is cruciaal, maar niet voor iedereen beschikbaar. Elisabeth van Nimwegen bezoekt de Bio-Ken Snake Farm in Kenia, hét kenniscentrum over slangenbeten.

Champions League: PSV-Barcelona

Veronica, 21.00 uur

Rechtstreeks verslag van de tweede ontmoeting tussen PSV en Barcelona. Na het 4-0 verlies in Barcelona in september wordt er nu thuis gespeeld in Eindhoven. Het verschil is groot tussen PSV (op de laatste plaats met 1 punt) en Barcelona (bovenaan met 10 punten).

Zembla

NPO 2, 21.15 uur

De aflevering ‘Nieuwbouwwijk als stortplaats’ toont hoe afvalbedrijf Vink uit Barneveld vervuilde grond heeft gebruikt voor woningbouw. Zembla heeft documenten waaruit blijkt dat Vink rommelde met de administratie, zodat de giftige grond op papier schoon is.

Lois

NPO 2, 21.25 uur

Nieuwe politieserie bestaande uit drie afleveringen van anderhalf uur, gebaseerd op de boeken van Simone van de Vlugt. Het draait om Lois Elzinga (Noortje Herlaar), rechercheur bij de politie van Alkmaar, en daarnaast een einzelgänger met haperend sociaal gedrag.

Me Jane, you Tarzan?

NPO 3, 21.50 uur

Sofie van den Enk en Ersin Kiris vervolgen hun onderzoek naar hoe het feminisme in Nederland ervoor staat, deze week met aandacht voor het lichaam. Mannen zijn fysiek sterker dan vrouwen, maar in hoeverre kloppen andere aannames, bijvoorbeeld over de hersenen?

Collateral (Michael Mann, 2004)

RTL 7, 22.30-01.00 uur

In de jaren twintig van de vorige eeuw maakten avantgardistische cineasten graag stadssymfonieën: experimentele filmcollages waarin het leven in Berlijn of Moskou ritmisch werd ontrafeld door de montage en zwierig camerawerk. Het genre wordt nauwelijks nog beoefend, maar Michael Manns film Collateral herinnert er (soms) sterk aan. Taxichauffeur Max (Jamie Foxx) zit een lange, helse nacht opgescheept met huurmoordenaar Vincent (Tom Cruise) in een film die tegelijkertijd ook volop gaat over de locatie Los Angeles. Over de routes die je daar als taxichauffeur moet rijden om het verkeer te omzeilen. Over jazzclubs, neonlichten, uitgestorven fabrieksterreinen en morsige voetgangerstunnels. Zweeft Mann niet met een helikopter boven de stad, dan zijn de wolkenkrabbers wel te zien in de ruiten van Max’ taxi. Ook achterbuurten en lege parkeerplaatsen krijgen door de stijlvolle cameravoering en belichting een grimmige schoonheid. Mann, in een interview op moviecitynews.com: ‘Los Angeles is een waanzinnige megapolis met 17 miljoen inwoners, die ook een industrieel landschap heeft. Ik hou van de beklemming en vervreemding die daaruit spreekt.’ Wie zich overgeeft aan die perfect getroffen sfeer, deert de weinig plausibele plot nauwelijks nog.

2Doc: Back to the Taj Mahal Hotel

NPO 2, 22.55 uur

Vijf getuigen gaan terug naar het Taj Mahal Palace Hotel in Mumbai, waar in november 2008 een terreuraanslag plaatsvond waarbij vele doden vielen. Vanuit het hotel blikken de getuigen terug op hun traumatische ervaring. Ook is er een interview met een van de daders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden