Tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 27 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u woensdag zien.

Kevin Toma

Groteske actie

Simon Pegg en Nick Frost in Hot Fuzz. Beeld Bart Koetse000
Simon Pegg en Nick Frost in Hot Fuzz.Beeld Bart Koetse000

Hot Fuzz (Edgar Wright, 2007)

Veronica, 22.50-01.10 uur

De Londense superagent Nicholas Angel (Simon Pegg) is zó goed dat zijn baas hem overplaatst naar het doodsaaie Sandford. Zijn collega’s begonnen al te bleekjes af te steken bij zijn door fanatisme gedreven prestaties, vandaar. Sandford is statistisch gezien de veiligste plaats van Engeland en bovendien al drie jaar achtereen verkozen tot dorp van het jaar. Maar achter de opgeruimde façade van het plaatsje schuilt een macabere werkelijkheid, waarin corruptie, moord en doodslag aan de orde van de dag zijn.

Hot Fuzz is het tweede deel van Edgar Wrights zogenaamde Cornetto-trilogie: het ijsje duikt (in verschillende smaken) ook op in Shaun of the Dead en The World’s End (2013).

Voordat je dat als kijker in de gaten hebt, is Edgar Wrights Hot Fuzz al een eind op weg en heb je je meer dan eens afgevraagd waarnaar je zit te kijken. Aanvankelijk neigt de film, geregisseerd door de man die eerder de geweldige zombiekomedie Shaun of the Dead (2004) afleverde, naar een iets te flauwe komedie. Maar wie blijft kijken, wordt ruimhartig beloond. In het tweede deel van de film blijkt Wright uitstekend uit de voeten te kunnen met achtervolgingen en special effects en gaat Britse humor een geslaagd huwelijk aan met groteske actie, met soms wat al te nadrukkelijke filmcitaten (Point Break, Bad Boys II). Maar man, man, wat een geweldige finale: een western en actiefilm ineen met brigadier Angel als Bruce Willis te paard. Smakelijke ­onzin verbeeld door toppers uit het acteurs- en komiekengilde. Behalve Jim Broadbent als gemoedelijke commissaris en Timothy Dalton als satanische supermarkt­eigenaar maken onder anderen Anne Reid ­(bloemist), Peter Jackson (Kertsman) en Cate Blanchett (Angels ex) hun ­opwachting.

Cop vs Killer (Simon de Waal, Hans Pos, 2011)

NPO 3, 20.25-22.00 uur.

De make-upartiest heeft knap werk gedaan. In de de telefilm Cop vs Killer krijgen we vaak en lang de mishandelde gezichten te zien van de mensen met wie de misdaadbende van Mirko nog wat te verrekenen heeft. Cop vs Killer is dan ook een een hard boiled thriller, gevat in kil blauwig licht dat de personages een zweem van dood meegeeft. Maar opvallend genoeg schuilt de kracht van het regiedebuut van (scenario)schrijver Simon de Waal, die een eigen roman bewerkte, niet in uiterlijk vertoon. Het hoogtepunt in het verhaal over Frank Spinola (Marcel Hensema) die jacht maakt op zijn generatiegenoot Mirko (Jeroen Willems), is een verstilde scène wanneer de film pas een half uur onderweg is. Mirko’s ex Shirley (Ariane Schluter) heeft contact gezocht met hem omdat hun gemeenschappelijke dochter, die zij alleen heeft opgevoed, in handen is gevallen van een loverboy. Die fenomenaal geacteerde dialoog, voornamelijk gevat in close-ups, tussen twee mensen die niet willen erkennen dat hun leven een betere loop had kunnen nemen als ze ooit andere beslissingen hadden genomen, levert het inzicht dat de kijker op een verkeerd spoor is gezet. Cop vs Killer houdt zich, ondanks het vooraanstaande werk van make-upspecalist Rob Hillenbrink, vooral bezig met innerlijke ravages.

The A-Team (Joe Carnahan, 2010)

Veronica, 20.30-22.50 uur

Uitzinnige update van de beroemde jarentachtigserie. In de film zijn de vier helden veranderd van ‘het sterkste wapen’ van het leger in gezochte criminelen. Het valt amper na te vertellen hoe B. A., Face, Murdock en Hannibal vervolgens hun naam proberen te zuiveren. Voor mensen die blij worden van vier tegengestelde karakters die, gewapend met drie parachutes, een naar beneden stortende tank veilig op de grond moeten zetten.

Terug naar Rwanda

Canvas, 19.05 uur

Reportageserie over de Rwandese genocide aan de hand van persoonlijke verhalen. Régine wist in 1994 aan de dood te ontsnappen en bouwde nadien een nieuw leven op in België. Ze keert terug naar haar geboorteland om de moordenaars van haar familie te confronteren.

Brecht

ARD, 20.15 uur

Beide afleveringen van deze miniserie over het leven van de Duitse dichter en toneelschrijver Bertolt Brecht worden achterelkaar uitgezonden. Het verhaal begint in zijn sterfjaar 1956 en kijkt onder meer terug op zijn leven tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Van Kooten en De Bie’s moeders de vrouwen

NPO 2, 20.25 uur

Van Kooten en De Bie zijn de archieven ingedoken om sketches te zoeken die passen bij het Boekenweekthema: ‘De moeder de vrouw’. Onder anderen Frank van Putten, die bij zijn moeder woont, maar op zoek is naar een blonde vriendin, komt voorbij.

Andere tijden

NPO 2, 21.20 uur

In 1979 besluit de gemeenteraad van Zandvoort dat het circuit dicht moet. Andere Tijden zoomt in op de haat-liefdeverhouding van de kustplaats met het racecircuit. Onder anderen oud-inwoners Pieter Waterdrink en Jan Lammers halen herinneringen op.

Masterchef UK

BBC 1, 22.00 uur

Tijdens de tweede dag van de finale vertrekken de kandidaten naar een Kantonees restaurant met drie Michelinsterren. Hier leren de finalisten hoe ze dimsum moeten bereiden.

Wo ist Rocky II

Arte, 23.10 uur

Naar verluidt plaatste de Amerikaanse kunstenaar Ed Ruscha in 1979 een rots in het midden van de Mojavewoestijn in de VS. Jaren later gaat filmmaker Pierre Bismuth (scenario Eternal Sunshine of the Spotless Mind) op zoek naar dit legendarische werk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden