Tv-tips27 februari 2019

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 27 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

null Beeld

Tanzania Transit (Jeroen van Velzen, 2017) NPO 2, 22.55-00.00 uur

In de ene coupé repareert een passagier de ventilator, in de andere zingen vrouwen een feministisch strijdlied en even verderop staren reizigers uitdrukkingsloos naar het voorbijtrekkende landschap. Een man kondigt met een megafoon het diner aan. Later op de avond vloeit rijkelijk het bier – Serengeti – en dan wordt het stil in de trein die dwars door Tanzania trekt.

Een lome wirwar van indrukken, zo komt de documentaire Tanzania Transit aanvankelijk over, met een camera die geduldig en relaxed door de gangpaden dwaalt. Soms kijkt de camara ook uit het raam en vangt zo een glimp van vrouwen die op een tussenstation gebakken vis verkopen. Schrijver en regisseur Jeroen van Velzen en coscenarist Esther Eenstroom zijn echter vooral benieuwd naar wat er in de trein gebeurt, en hoe de passagiers de drie dagen durende reis doorkomen.

Tanzania Transit-regisseur Jeroen van Velzen woonde en werkte 26 jaar in Kenia.

Van Velzen brengt de cadans van de tocht uitstekend over: van de energie bij het vertrek naar de vermoeidheid die er vervolgens langzaam insluipt. Uit de vele passagiers plukt Tanzania Transit fascinerende hoofdpersonages: de oude Masai-krijger Isaya, die met zijn kleinzoon William terugreist naar het platteland; de Keniaanse Rukia, die een toekomst als middenstander wil opbouwen; en dan is er nog zelfbenoemd dominee Peter, die al prekend flink wat geld lospeutert bij zijn medepassagiers. Terwijl je als kijker steeds beter kennis maakt met deze mensen, zeggen de scènes ook veel over de Tanzaniaanse samenleving. Dat siert Tanzania Transit misschien nog wel het meest: de bedrieglijk terloopse manier waarop de treinrit een blauwdruk van het land wordt.

Bannebroek’s Got Talent (Pieter Kramer, 2014) NPO 2, 15.30-17.05 uur

Iedereen heeft talent en iedereen heeft recht op een talentshow, in deze satire over samenleving ontwrichtende roem. Zo ook de bevolking van het fictieve Zuid-Nederlandse gehucht Bannebroek, waar het dans-, zang- en goocheltalent van de jeugd eens per jaar wordt beoordeeld tijdens een in theorie vrolijk samenzijn. De Telefilm komt van de makers van de heerlijke sprookjeskomedie Lang en gelukkig (2010) en is opgetuigd met dezelfde vileine humor.

The Godfather: Part III (Francis Ford Coppola, 1990) RTL 7, 20.30-00.00 uur

Het slotstuk van Coppola’s befaamde maffiatrilogie wordt unaniem beschouwd als het minste deel. Dat is terecht, qua toon en allure komt Part III inderdaad niet in de buurt van de vorige delen, maar dat de film slecht is, berust op een misverstand. Ook deze derde Godfather getuigt van Coppola’s grandioze gevoel voor het operateske en is zo barok als een gangsterepos kan zijn. Met één grote verrassing, ook al is die wat curieus: Coppola’s dochter Sofia, toen nog een tiener, verving de overspannen Winona Ryder en dook in de film op als Mary, de dochter van maffiabaas Michael Corleone (Al Pacino). De onervaren actrice viel tussen sterren als Pacino en Diane Keaton behoorlijk uit de toon. Sofia zou later als regisseur wél hoge ogen gooien, met de moderne klassieker Lost in Translation (2003) als haar nog altijd belangrijkste wapenfeit.

Robin Hood (Ridley Scott, 2010) Veronica, 20.30-23.40 uur

De Britse regisseur Ridley Scott (Blade Runner, Alien, Gladiator) had voor zijn prequel op de Robin Hood-mythe het royale budget van 130 miljoen dollar tot zijn beschikking. Hij hoefde dan ook niet te kijken op een massascène of luchtshot meer of minder en leefde zich volledig uit op allerlei imposante decorstukken, waaronder prachtig vormgegeven kastelen. Acteur Russell Crowe speelt het hem vertrouwde rauwe, bonkige type, niet het soort man dat zich steekt in een maillot.

Het leven van Hitler – Een blauwdruk voor dictators, NPO 2, 20.25 uur

In deze serie over het dagelijks leven van Adolf Hitler zijn we beland in 1933, het jaar dat Hitler werd benoemd tot rijkskanselier. Zijn privéleven speelt zich af in Obersalzberg in de Beierse Alpen, waar niemand mag komen en waar hij feest met zijn minnares.

3Doc: Nao ’t Zuuje, NPO 3, 21.10 uur

In de week van carnaval gaat deze geprezen documentaire in de herhaling. Rob Hodselmans volgt op de voet hoe de droom van tv-presentator Lex Uiting in 2017 uitkwam: hij werd Prins Carnaval van zijn stad Venlo. Waarom is carnaval de Limburgers zo dierbaar?

Andere tijden, NPO 2, 21.25 uur

In ‘Heel Nederland aan het aardgas’ wordt teruggeblikt op de energietransitie die in de jaren zestig plaatsvond. Het hele land moest aan het aardgas, de nieuwe energiebron die in grote hoeveelheden was aangeboord bij Slochteren in Groningen.

Topdokters, RTL 4, 21.30 uur

Reportageserie waarin acht topspecialisten uit verschillende ziekenhuizen in Nederland worden gevolgd. In de eerste aflevering vertelt neurochirurg Wilco Peul van het LUMC in Leiden over de mentaal zware belasting die zijn vak met zich meebrengt.

Satanic Verses: 30 Years On, BBC 2, 22.00 uur

Een terugblik op de publicatie van Salman Rushdies roman De duivelsverzen in 1988. Destijds riep de roman grote controverse op in de moslimgemeenschap. Dertig jaar later trekt verslaggever Mobeen Azhar langs plekken waar de spanningen hoog opliepen.

What Ever Happened to Rosemary Kennedy?, Canvas, 22.10 uur

Documentaire over Rosemary Kennedy, de zus van John F. Kennedy. Zij verdween in 1941 van het publieke toneel, kort nadat ze door haar vader was gedwongen een lobotomie te ondergaan. Rosemary’s broosheid paste niet binnen de ambities van de Kennedy’s.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden