Film- en tv-tipsWoensdag 25 maart
De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 25 maart
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.
Le samourai
Arte, 13.40 uur
(Misdaad, Jean-Pierre Melville, 1967) Melvilles onbetwiste meesterwerk. Stilistisch voerde hij alles tot in de perfectie door in dit verhaal over huurmoordenaar Jef Costello (Alain Delon), die er na het vervullen van een opdracht achter komt dat hij zelf prooi is geworden van zowel politie als zijn opdrachtgevers. De briljante stilering stuurt daarbij de inhoud. Zo heeft alleen alles wat met de dood te maken heeft kleur in deze film, waarmee de eenzame Costello voorzien lijkt te worden van een doodsverlangen. En zo zit Le samourai vol intrigerende mystiek.
GoldenEye
RTL 7, 20.29 uur
(Actie, Martin Campbell, 1995) Lang leek het erop dat de James Bondfilm License to Kill uit 1989 de laatste uit de serie zou zijn. De 007-formule was te veel op Hollywoodkost gaan lijken en acteur Timothy Dalton had de hoofdrol te serieus gemaakt. Na ruim zes jaar durfden de producenten het toch aan. Het werd een succesvolle terugkeer naar de spionageverhalen uit de jaren zestig. Bond gaat in GoldenEye de strijd aan met een groep wraakzuchtige Russen die een ruimtewapen hebben ontwikkeld. Pierce Brosnan debuteerde succesvol als een charmante Bond. Famke Janssen maakte van de Russische spionne Xenia Onatopp, met haar dodelijke dijen, een cultheldin.
RED 2
Veronica, 20.30 uur
(Actie, Dean Parisot, 2013) De herintredende geheim agenten van team RED zijn terug, in een sterk bezet maar routineus vervolg op de over the top actiekomedie uit 2010. Spion-op-leeftijd Frank Moses (Bruce Willis) geniet wederom van zijn pensioen, als blijkt dat zijn naam wordt genoemd in een gelekt document – iets met een zoekgeraakte kernbom. Eenmaal herenigd met zijn immer paranoïde oud-collega van de CIA (John Malkovich) kan de wereld worden gered. Ook weer van de partij en even ravissant in camouflagepak als avondjurk: Helen Mirren, als extreem vuurwapengevaarlijke Britse spionne.
Growing up Gifted
BBC 2, 22.00 uur
In 2018 begon de BBC met het volgen van zes begaafde leerlingen, afkomstig uit arme milieus. Growing up Gifted draait om een belangrijke vraag: is een goed stel hersens voldoende om hogerop te komen, of wordt de toekomst van kinderen bepaald door hun afkomst? In het derde jaar van de serie worden achtereenvolgens de jongens en meisjes gevolgd. Kian wil theoretische natuurkunde studeren, maar moet daarvoor zijn woonplaats verlaten. Liam worstelt ondertussen met de vraag wat hij precies wil en Jamarley laat zich door muziek afleiden van zijn studie.
Andere tijden
NPO 2, 22.25 uur
In Kamp Amersfoort werden tijdens de Duitse bezetting zo’n 37 duizend vijanden van het naziregime opgesloten. Daarbij zaten onderduikers, verzetslieden, zwarthandelaren, krijgsgevangenen en politieke tegenstanders zoals communisten. Meer dan de helft werd afgevoerd naar de Duitse vernietigingskampen. Om de herinnering aan de gevangenen in leven te houden nam Nicoline Snaas een bijzonder initiatief. Andere tijden laat zien hoe zij een koor samenstelde van familieleden van gevangenen uit het kamp, en met hen toewerkt naar een uitvoering bij de herdenking van de bevrijding van Kamp Amersfoort dit jaar. (Het optreden zou op 19 april plaatsvinden maar is helaas gecanceld wegens de coronacrisis.)
Movies That Matter: When Are You Coming Back, Kees?
NPO 2, 22.55 uur
Kees Schaap was filmstudent toen hij in 1987 de Westelijke Jordaanoever bezocht en een film maakte over Adnan en zijn familie. De Palestijn dreigde zijn land kwijt te raken en wilde dat Schaap dat wereldkundig zou maken, zodat zijn familie zou worden gespaard. Dertig jaar later ontvangt de filmmaker een voicemailbericht van Adnan: ‘Wanneer kom je terug, Kees?’ Samen met zijn zoon Mark, ook filmmaker, heeft Schaap een nieuwe ontmoeting met Adnan. Bijna niemand heeft de film gezien en Adnan is zijn land kwijt. Heeft Schaap te hoge verwachtingen gewekt?
Drinkbare Maas
NPO 2, 23.55 uur
Li An Phoa heeft het verbeteren van de kwaliteit van het Maaswater tot haar levensmissie gemaakt. Om aandacht te vragen voor het belang van een drinkbare rivier maakt de ecoloog, filosoof en bedrijfskundige een voettocht van de Franse bron van de Maas naar de Nederlandse kust, waar de rivier de Noordzee in stroomt. Het documentaire drieluik Drinkbare Maas van Thom Verheul doet verslag van haar duizend kilometer lange reis. Onderweg gaat Phoa met omwonenden, boeren, ondernemers, burgemeesters en onderzoekers in gesprek over de waterkwaliteit en maatregelen tegen vervuiling.