Film- en tv-tips

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 24 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting
Cary Grant in Mr. Blandings Builds His Dream House van H.C. Potter. Beeld
Cary Grant in Mr. Blandings Builds His Dream House van H.C. Potter.

Mr. Blandings Builds His Dream House

BBC 2, 14.00 uur

(Komedie, H.C. Potter, 1948) Reclamemaker Jim Blandings (Cary Grant) en zijn gezin ruilen hun krappe New Yorkse appartement in voor een lap grond op het platteland, maar het huis op die grond blijkt een bouwval. Hij moet de hele boel slopen en zelf een nieuw optrekje maken. En dat is in dit geval het begin van heel veel melige ellende. Het zou allemaal te flauw voor woorden kunnen zijn, maar niet in de gepolijste regie van H.C. Potter en ook niet met zulke fijne acteurs in het vizier. Vooral Grant is een genot om naar te kijken in deze aimabele huis-en-haard-variant op het screwball-genre.

L’avenir

Arte, 20.15 uur

(Drama, Mia Hansen-Løve, 2016) Ooit was ze diehard marxist, maar tegenwoordig vindt Parisienne Nathalie het wel best zo, met haar keurige baan als docent filosofie en een intellectueel leven tussen de boeken. Door enkele ingrijpende gebeurtenissen ziet ze zich echter gesteld voor een plotse, totale vrijheid waarmee ze zich moeilijk raad weet. Schrijver en scenarist Mia Hansen-Løve laat het prachtige L’avenir onvoorspelbaar meanderen. Isabelle Huppert speelt een mooi gelaagde en afwisselend nukkige, tedere en ontroerende rol, die speciaal voor haar werd geschreven.

Isabelle Huppert en Edith Scob in L'avenir van Mia Hansen-Løve. Beeld
Isabelle Huppert en Edith Scob in L'avenir van Mia Hansen-Løve.

Iedereen kan het

NPO 1, 21.30 uur

De Green Challenge is een internationale wedstrijd waarin Europese ondernemers met groene uitvindingen strijden om een prijs van een half miljoen euro. De beste ideeën worden gepresenteerd in de show Iedereen kan het, waarin Carrie ter Napel onder anderen André Kuipers, Helga van Leur en Anna Gimbrère ontvangt. Naast milieuvriendelijke uitvindingen, zoals een restaurantventilatie met warmteterugwinning en een afbreekbaar plastic dat voedsel langer vers houdt, zijn er ook tips waarmee kijkers hun water-, energie- en plasticgebruik kunnen terugdringen.

Nieuwsuur

NPO 2, 21.30 uur

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen presenteert Nieuwsuur speciale thema-uitzendingen met de lijsttrekkers van de dertien grootste partijen. Aan bod komen de standpunten en achtergrond van de partij, het verkiezingsprogramma en de beloften voor de toekomst. Mariëlle Tweebeeke en Jeroen Wollaars voelen de lijsttrekkers aan de tand, waarbij Farid Azarkan van Denk vandaag het spits mag afbijten. Arjan Noorlander analyseert de partijen aan de hand van een kiezersonderzoek, en de reportageserie ‘Buiten het Binnenhof’ gaat langs bij de stemmers.

Andere tijden

NPO 2, 22.20 uur

De voormalige kolonie Indonesië werd in 1949 onafhankelijk, maar Nieuw-Guinea bleef veel langer in Nederlandse handen. Als Indonesië het gebied begin jaren zestig probeert in te lijven, voelt Nederland daar weinig voor. Het stuurt een troepenmacht van zo’n tienduizend man om de Indonesische infiltraties een halt toe te roepen. Nederland kon internationaal echter op weinig steun rekenen, en na onderhandelingen werd Nieuw-Guinea in 1963 aan Indonesië overgedragen. In Andere tijden blikken Nederlandse oud-strijders terug op hun tijd in Nieuw-Guinea.

Non-Stop

Veronica, 22.45 uur

(Actie, Jaume Collet-Serra, 2014) Sinds Taken (2008) duikt Liam Neeson voortdurend op als overjarige actieheld-met-tegenzin, gedwongen door belachelijke omstandigheden. In Non-Stop is hij een immer gekweld kijkende airmarshal die voor de vlucht nog even een stevige slok sterke drank neemt: persoonlijke problemen dus. Uitgerekend hij krijgt te maken met een bijzonder soort kaping tijdens een intercontinentale vlucht. De rest van de cast doet het ook uitstekend (Julianne Moore, Lupita Nyong’o), waardoor het voelt alsof je naar iets beters zit te kijken dan de film in werkelijkheid is.

Liam Neeson in Non-Stop van Jaume Collet-Serra. Beeld
Liam Neeson in Non-Stop van Jaume Collet-Serra.

Close Up: Luc Tuymans – In het licht van de argwaan

NPO 2, 22.55 uur

Tijdens de voorbereidingen op zijn grote overzichtstentoonstelling in Venetië werd beeldend kunstenaar Luc Tuymans gevolgd door documentairemaker John Albert Jansen. De Vlaming is een gevierd beeldend kunstenaar, maar heeft een argwanende houding ten opzichte van het medium beeld. Zijn werk is afgeleid van beeldmateriaal uit archieven, tijdschriften of reclamedrukwerk en wordt door de kunstenaar zelf omschreven als ‘authentieke vervalsingen’. Tuymans vertelt over zijn artistieke proces en persoonlijke obsessies, waarbij ook zijn beladen familiegeschiedenis aan bod komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden