tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 22 juli

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Jo Dest (links) en Jean Didier in Les maudits van René Clément. Beeld
Jo Dest (links) en Jean Didier in Les maudits van René Clément.

Les maudits

Arte, 15.45 uur

(Thriller, René Clément, 1947) Een handvol kopstukken en sympathisanten van de nazipartij vlucht in april 1945, enkele dagen voor de dood van Hitler en de val van Berlijn, met een onderzeeër richting Zuid-Amerika. Wanneer de vrouw van een van hen voor de Franse kust gewond raakt, ontvoert de crew een Franse plattelandsarts, die vervolgens in een fascinerend kat- en muisspel met de Duitsers verzeild raakt. Les maudits is een fascinerende, als film noir opgetuigde oorlogsthriller waarin de basis werd ­gelegd voor enkele grote filmklassiekers. Zo moet Alfred Hitchcock zijn roemruchte douchemoordscène in Psycho haast wel aan een vergelijkbaar moment in deze film hebben ontleend.

Dirty Dancing

Net 5, 20.30 uur

(Dans, Emile Ardolino, 1987) Meisje wordt tijdens haar vakantie verliefd op dansleraar, of: hoe een berg clichés toch een aanstekelijke film oplevert. Jennifer Grey is de 17-jarige danseres, de in 2009 overleden Patrick Swayze werd door zijn rol als viriele docent een tieneridool. Grey speelde na Dirty Dancing geen gedenkwaardige rollen meer; regisseur Ardolino maakte nog Sister Act (1992), waarna hij in 1993 op 50-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van aids. Het vervolg uit 2004 (met een bijrolletje voor Swayze) en een recente tv-remake (2017) konden niet tippen aan dit origineel.

Patrick Swayze en Jennifer Grey in Dirty Dancing van Emile Ardolino. Beeld
Patrick Swayze en Jennifer Grey in Dirty Dancing van Emile Ardolino.

Bad Boys II

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Michael Bay, 2003) Bad Boys II vertrekt vanuit hetzelfde uitgangspunt als het eerste deel: narcotica-agenten Will Smith en Martin ­Lawrence moeten wederom een drugsbende oprollen. Verschil is dat spektakelregisseur Bay (Transformers, Pain & Gain) zich hier beduidend meer aan audiovisuele decadentie te buiten gaat. Van het Vlaamse filmduo Adil el Arbi en Bilall Fallah verscheen begin dit jaar het langverwachte derde deel in de bioscopen, Bad Boys for Life, die vanwege het coronavirus voorlopig nog steeds bovenaan de lijst prijkt met best bezochte films van 2020.

Martin Lawrence in Bad Boys II van Michael Bay. Beeld
Martin Lawrence in Bad Boys II van Michael Bay.

Queen & Adam Lambert – The Show Must Go On

NPO 3, 21.10 uur

In de bijna dertig jaar sinds de dood van Freddie Mercury proberen Queen-leden Brian May en Roger Taylor hun legendarische band in leven te houden. Eerst deden ze dit met zanger Paul Rodgers, en sinds 2011 staat American Idol-deelnemer Adam Lambert regelmatig met de band op het podium. Gelardeerd met fragmenten van optredens vertelt Queen & Adam Lambert – The Show Must Go On hoe deze bijzondere samenwerking tot stand kwam. Voorafgaand aan de documentaire halen (om 20.25 uur) ­bekende Nederlanders herinneringen op aan de band.

Foodtruck gezocht

NPO 1, 21.30 uur

Na een loopbaan in de mode-industrie besluit Zainab het roer om te gooien. Haar familie komt uit Pakistan en Zainab denkt dat typisch Pakistaanse gerechten ook in Nederland aanslaan. Ze zegt haar baan op en legt zich toe op haar droom: een hapkar met Pakistaanse hapjes. In Foodtruck gezocht zien we vanavond hoe de plannen onverwacht worden gedwarsboomd door de beperkende maatregelen wegens het coronavirus. Terwijl de bodem van haar financiële reserve in zicht komt, begint Zainab te twijfelen of het allemaal nog wel gaat lukken.

De kennis van nu

NPO 2, 22.10 uur

Hoewel covid-19 en 5G niets met elkaar te maken hebben – het ene is een virusziekte, het andere een standaard voor mobiele communicatie – vermoedt een mondige subcultuur een sinister verband tussen de twee. Het is niet het enige wilde verhaal dat de ronde doet over 5G: uit angst voor gezondheidsrisico’s staken activisten de afgelopen maanden zelfs zendmasten in brand. In De kennis van nu bezoeken Elisabeth van Nimwegen en Dirk de Bekker wetenschappers en technofoben om te vragen of we ons nu wel of niet zorgen moeten maken over de komst van 5G.

2Doc: Behind the Blood

NPO 2, 22.50 uur

Landen in oorlog uitgezonderd kende Honduras lange tijd het grootste aantal moorden per hoofd van de bevolking. De daders zijn voornamelijk bendeleden die slachtoffers maken onder elkaar of de burgerbevolking. In ‘Behind the Blood’ schetst Loretta van de Horst de vicieuze cirkel waarin het land verkeert aan de hand van drie portretten. Daniel Pacheo is priester en begeeft zich in de strijd om levens te redden. Journalist Orlin Castro doet dagelijks tv-verslag van de laatste moorden, en huurmoordenaar Metathan praat openhartig over zijn gewelddadige werk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden