Film- en tv-tipsWoensdag 22 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 22 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Kevin Bacon in Hollow Man (2000) van Paul Verhoeven. Beeld
Kevin Bacon in Hollow Man (2000) van Paul Verhoeven.

King of the Road

NPO 3, 20.25 uur

(Thriller, Danyael Sugawara, 2019) De bijrijder van een racistische vrachtwagenchauffeur wordt door Marokkaans-Nederlandse mannen het ziekenhuis in geslagen. Zijn nieuwe collega is een ogenschijnlijk vriendelijke en rustige jongen, maar hij heet Sadiq en zijn ouders zijn Marokkaans, dus dat maakt hun eerste lange gezamenlijke rit er niet gezelliger op. De Telefilm King of the Road tracht iets te zeggen over vooroordelen, óók bij het politieapparaat dat onderzoek doet naar de aanleiding van de vechtpartij waarmee de film opent, maar een handvol hoogst opmerkelijke plotwendingen doen de beoogde zeggingskracht van de film eerder kwaad dan goed.

King of the Road (2019). Beeld
King of the Road (2019).

Bad Boys II

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Michael Bay, 2003) Nadat dinsdag de originele Bad Boys (1995) is uitgezonden, is woensdagavond het vervolg aan de beurt, opdat u goed beslagen ten ijs komt wanneer donderdag het door het Vlaamse filmduo Adil el Arbi en Bilall Fallah geregisseerde derde deel in de bioscopen draait. Bad Boys II volgt exact hetzelfde uitgangspunt als het eerste deel – Narcotica-agenten Will Smith en Martin Lawrence moeten wederom een drugsbende oprollen – met dien verstande dat regisseur Bay (Transformers, Pain & Gain) zich hier beduidend meer aan audiovisuele decadentie te buiten gaat.

Bad Boys II. Beeld
Bad Boys II.

Musical Award Gala 2020

NPO 1, 20.35 uur

In een rechtstreekse uitzending vanuit het Amsterdamse RAI Theater worden de beste musicals en musicalsterren van afgelopen jaar geëerd met een Musical Award. Bij de grote musicalproducties gaat de strijd tussen Kinky Boots, Lazarus en Anastasia. Dezelfde musicals werden genomineerd in de belangrijke categorieën regie en choreografie. Frits Sissing presenteert het gala, waarin hij de grootste sterren uit de Nederlandse musicalwereld ontvangt. Ook wordt er een voorproefje gegeven van de belangrijkste musicalproducties van het nieuwe seizoen.

India’s Daughter

NPO 2 Extra, 21.30 uur

Documentaire uit 2015 van Leslee Udwin over de jonge Indiase vrouw Jyoti Singh, in opleiding om arts te worden. Nadat zij met haar vriend naar de film Life of Pi was geweest, werd ze in de bus terug slachtoffer van een groepsverkrachting. In India volgden destijds grote protesten. Het verhaal wordt verteld door haar ouders, vrienden, omstanders en de dader. Opmerkelijk zijn de scènes de dader, die van mening is dat Jyoti ook een zekere verantwoordelijkheid had en dat ze niet op dat uur buiten had moeten lopen.

Terug naar de Akbarstraat

NPO 2, 22.20 uur

In 2002 jaar maakte Felix Rottenberg het drieluik De Akbarstraat over de Kolenkitbuurt in Amsterdam-West, waar destijds 90 procent van de bevolking allochtoon was. Stedelijke vernieuwing moest de ‘slechtste buurt van Nederland’ een betere naam geven. Sociale huurwoningen werden gesloopt en vervangen door duurdere huizen, waardoor de wijk en lokale scholen een meer gemengde samenstelling hebben gekregen. In Terug naar de Akbarstraat bekijkt Rottenberg woensdag- en donderdagavond hoe dit is uitgepakt en wat de nieuwe knelpunten zijn.

2Doc Kort: All Inclusive

NPO 2, 23.20 uur

Vroeger was een cruiseschip het vervoermiddel waarmee rijke passagiers in luxe naar exotische bestemmingen voeren. Tegenwoordig zijn de schepen verworden tot drijvende pretparken die geheel in het teken staan van het amusement van de klant. In haar korte documentaire All Inclusive toont Corina Schwingruber Ilic de cruise als massaentertainment, compleet met polonaises in de feestzaal, schoonheidswedstrijden voor kinderen en selfies met de kapitein. Het leven aan boord is een miniatuurversie van de maatschappij, compleet met alle tegenstellingen.

Hollow Man

RTL 7, 23.30 uur

(Sciencefiction, Paul Verhoeven, 2000) Bepaald niet Verhoevens droomproject, zoals hij zelf ook toegaf. Toch biedt Hollow Man een aardig inzicht in de filmmaker Verhoeven. De leider van een groep wetenschappers die erin is geslaagd een aap onzichtbaar te maken, de ambitieuze, narcistische, geniale Sebastian Caine (Kevin Bacon) wil de ontdekking geheimhouden tot het werkzame serum ook succesvol op mensen is toe te passen. Hijzelf wordt het proefkonijn. Zijn experiment slaagt slechts deels, met misantropische frustraties tot gevolg. Tot het ontsporende b-filmslot is Hollow Man een typische Verhoevenfilm, in de zin dat de cineast zelfs in dit tamelijk platte actiewerk zijn bekende vrouwenobsessie en mensbeeld heeft weten te stoppen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden