Film- en tv-tipsWoensdag 22 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 22 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit van Broekhoven en Kevin Toma
Will Smith en Gene Hackman in ‘Enemy of the State’. Beeld
Will Smith en Gene Hackman in ‘Enemy of the State’.

Jane Goodall: The Hope

National Geographic, 20.00 uur

Vandaag wordt voor de vijftigste keer Earth Day gevierd, een dag waarop aandacht wordt gevraagd voor de bescherming van onze planeet en haar bewoners. National Geographic presenteert voor deze gelegenheid de documentaire Jane Goodall – The Hope. Goodall zet zich al meer dan veertig jaar in voor de bescherming van chimpansees en vervult een belangrijke voorbeeldrol voor de generaties die na haar kwamen. De film illustreert Goodalls transformatie van wetenschapper tot activist en volgt haar tijdens haar persoonlijke missie op locaties over de hele wereld.

The Infiltrator

RTL 7, 20.29 uur

(Misdaad, Brad Furman, 2016) De keurige ex-accountant Robert Mazur (mooie vertolking van dubbelrollenspecialist Bryan Cranston) bedenkt Robert Musella, een stinkend rijke witwasspecialist die zaken wil doen met Pablo Escobar. The Infiltrator is gebaseerd op een waargebeurd verhaal dat zich afspeelt in 1986, toen je nog gewoon een andere identiteit kon vinden op het kerkhof. En toen spionageapparatuur technisch nog weleens te wensen over liet. Regisseur Furman zet die tijd lekker vettig aan. De lol is om te zien hoe Mazur/Musella zich uit de gevaarlijkste situaties probeert te bluffen.

Bryan Cranston in ‘The Infiltrator’. Beeld
Bryan Cranston in ‘The Infiltrator’.

Oases in de Oriënt

NPO 2, 20.30 uur

Het Midden-Oosten kent veel kleine gemeenschappen die zich staande proberen te houden te midden van de grote krachten in de regio. In Oases in de Oriënt brengt Kefah Allush een bezoek aan een aantal van deze vaak onbekende werelden. Vandaag is hij op de grens van Marokko en Algerije in M’Hamid el Ghizlane. Vroeger was het oasestadje de laatste stop voor karavanen die aan een reis door de Sahara begonnen. Omdat de woestijn niet netjes op zijn plek blijft liggen, strijden de bewoners tegen het oprukkende zand dat langzaam bezit neemt van hun stadje.

Enemy of the State

Veronica, 20.30 uur

(Thriller, Tony Scott, 1998) Bijzonder hoe een filmpersonage soms opnieuw lijkt op te duiken. Neem de door Gene Hackman gespeelde afluisterexpert Harry Caul uit Francis Ford Coppola’s The Conversation (1974). Een mateloos triest figuur, van zijn dikke bril tot het kale betonhol waarin hij zijn werk verricht. In Enemy of the State speelt Hackman wederom een solitaire afluisterexpert met dik zwart montuur, werkend in een betonhol. Dan kun je dus makkelijk denken dat het om hetzelfde personage gaat. Maar Enemy of the State, waarin advocaat Dean (Will Smith) halsoverkop in een duister overheidscomplot belandt, blijft ook zonder die achtergrondkennis een onderhoudende paranoiathriller die je aan het denken zet.

Jouw stad, ons dorp

NPO 1, 21.25 uur

Het tweede seizoen van Jouw stad, ons dorp begint met het laatste televisieoptreden van een bekend gezicht. In deze NTR-serie onderzoeken steeds twee huishoudens of ze gelukkiger zijn in de stad dan op het platteland, en andersom. Vandaag ruilt insectenkenner Bert uit het Friese Dronrijp met de Amsterdammers Ricardo en Maryo. Tijdens zijn week in de hoofdstad moet Bert zich redden in de drukte, terwijl Ricardo en Maryo het dorpsleven ontdekken. Daarbij maken ze kennis met Dronrijps bekendste inwoner: de in januari overleden tv-icoon Aart Staartjes.

2doc: Vankrix en het Amsterdamse Rijk

NPO 2, 23.15 uur

Voormalig kraakpand Vrankrijk is een van de laatste anarchistische bolwerken in de Amsterdamse binnenstad. Binnen de muren van het pand heeft nog nooit iemand mogen filmen, maar voor Annegriet Wietsma, die vroeger zelf actief was binnen de Amsterdamse kraakscene, werd een uitzondering gemaakt. In haar documentaire Vankrix en het Amsterdamse Rijk portretteert ze de stromingen die vertegenwoordigd zijn onder de bewoners en schetst ze hun idealen in contrast met de buitenwereld; een Amsterdam dat volledig in de greep is van consumeren en geld verdienen.

The Women

Net 5, 23.05 uur

(Komedie, Diane English, 2008) Aardige komedie naar Claire Booths gelijknamige toneelstuk uit de jaren dertig, eerder al verfilmd door George Cukor. Net als Cukor verzamelde schrijver en regisseur English een sterrencast (Meg Ryan, Annette Bening, Eva Mendes), maar het verhaal over een groepje vriendinnen dat in actie komt wanneer een van hen door haar echtgenoot wordt bedrogen, is in de setting van hedendaags New York lastig te geloven. Wel grappig om te zien wat Mendes en Ryan doen met de rollen die eerder door Joan Crawford en Norma Shearer werden gespeeld.

Meg Ryan in ‘The Women’. Beeld
Meg Ryan in ‘The Women’.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden