TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 21 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan BocktingJorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Sara Casu, Alba Rohrwacher en Valeria Golino in Figlia mia van Laura Bispuri Beeld
Sara Casu, Alba Rohrwacher en Valeria Golino in Figlia mia van Laura Bispuri

Cannabis

NPO 2, 20.25 uur

De vierde aflevering van de documentairereeks Cannabis over de gevolgen van vijftig jaar gedoogbeleid in Nederland springt op en neer tussen verleden en heden. In de jaren negentig ontdekten criminelen dat de teelt van cannabis een lucratieve business is, en kwam er een einde aan het idealisme in de wereld van coffeeshops. In het heden werken de advocaten van de in Thailand berechte coffeeshopondernemer Johan van Laarhoven om hun cliënt vrij te krijgen. Dat lijkt vrij kansloos, maar dan besluit de Nationale Ombudsman zich over de zaak te buigen.

Salt

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Phillip Noyce, 2010) Een spion op de vlucht die haar slipje uittrekt om een bewakingscamera te bedekken - je vraagt je toch af hoe de held uit Salt zich uit die situatie had gered toen Tom Cruise nog in beeld was voor de hoofdrol. Toen Cruise geen zin had, bleek Angelina Jolie best in te zijn voor iets James Bond-achtigs. In Salt wordt Jolie als CIA-agent verdacht van contraspionage. En dan dendert het spektakel van regisseur Phillip Noyce van achtervolging naar achtervolging. Best lekker voor de woensdagavond.

Angelina Jolie in Salt van Phillip Noyce Beeld
Angelina Jolie in Salt van Phillip Noyce

Star Trek into Darkness

RTL 7, 20.30 uur

(Sciencefiction, J.J. Abrams, 2013) De twaalfde Star Trek-film draait om de hechte band tussen de gezagvoerders Kirk en Spock én om de frontale botsing tussen emotie en verstand. Star Trek into Darkness verliest zich gaandeweg te veel in onwaarschijnlijkheden en bombarie om het hoge niveau vol te houden, maar lange tijd klopt vrijwel alles aan de film: morele dilemma’s, gevatte dialogen, heldenmoed en bulderende actiescènes versmelten tot virtuoos vertier. Chris Pine (Kirk) en Zachary Quinto (Spock) zijn leuk samen en het ritje langs de vertrouwde Star Trek-personages is prikkelend.

Benedict Cumberbatch in Star Trek into Darkness van J.J. Abrams Beeld
Benedict Cumberbatch in Star Trek into Darkness van J.J. Abrams

Pointer

NPO 2, 21.15 uur

Politieke kandidaten en partijen die kiezers willen winnen, zijn het meeste gebaat bij een persoonlijke benadering. Kennis over de potentiële kiezer is daarbij van groot belang, want iedereen laat zich op een andere manier overtuigen. Onderzoeksplatform Pointer laat vandaag zien hoe ‘data driven campaigning’ wordt gebruikt om zoveel mogelijk te weten te komen over de kiezer en de politieke boodschap zo effectief mogelijk over te brengen. Natuurlijk is het verzamelen van privégegevens privacygevoelig en dus niet eenvoudig, maar overal zijn trucs voor.

Harlots

BBC 2, 22.00 uur

Het historische en heerlijk scabreuze drama Harlots werd door recensenten bejubeld, maar door het publiek genegeerd. Helaas viel daarom na drie seizoenen het doek voor de serie. De laatste reeks afleveringen kan vanaf vanavond nog worden bekeken op de BBC. In het Londen van de 18de eeuw heeft Charlotte Wells (Jessica Brown Findlay) genoeg verdiend aan de prostitutie om haar eigen bordeel te openen. Ze krijgt echter concurrentie van de gebroeders Isaac en Hal Pincher (Alfie Allen en Ash Hunter), die de prostitutie in Soho in hun greep willen krijgen.

Andere tijden

NPO 2, 22.25 uur

Begin 20ste eeuw begin Jacques Kattenburg een textielfabriek die uitgroeit tot een internationaal succes. De waterdichte regenjassen van Hollandia Kattenburg bezorgen de firma gouden tijden, totdat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en de fabriek moet gaan produceren voor de Duitse bezetter. De Joodse medewerkers krijgen uitstel van deportatie, maar worden eind 1942 alsnog met hun gezinnen afgevoerd. Van de 826 slachtoffers overleven er slechts acht de oorlog. Andere tijden blikt vanavond terug op grootste bedrijfsrazzia uit de Nederlandse oorlogsjaren.

Figlia mia

Arte, 22.40 uur

(Drama, Laura Bispuri, 2018) Landschap met twee moeders en kind, zo had Figlia mia (‘Mijn dochter’) ook kunnen heten. De 10-jarige Vittoria komt in tweestrijd als zij haar biologische moeder leert kennen, een losbandige vrouw die als dag en nacht verschilt van Vittoria’s stabiele adoptiemoeder. Actrices Alba Rohrwacher en Valeria Golino zijn voortreffelijk als de contrasterende moeders, maar het is vooral de metamorfose van Vittoria (bijzonder krachtig gespeeld door debutante Sara Casu) die indruk maakt: alsof ze in de loop van de film daadwerkelijk volwassener en wijzer wordt. En dat alles gesitueerd in het even authentieke als mythische landschap van het eiland Sardinië.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden