Film- en tv-tipswoensdag 20 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 20 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u woensdag zien.

Berend Jan Bockting
Natalie Portman in Jackie van Pablo Larraín. Beeld
Natalie Portman in Jackie van Pablo Larraín.

De eerste dagen na de moord op John F. Kennedy, op 22 november 1963, worden in de majestueuze film Jackie weergegeven als een koortsdroom, vanuit het perspectief van de weduwe van de Ame­rikaanse president. In een overtuigende wirwar van korte flashbacks duikt de Chileense regisseur Pablo Larraín diep in de geest van de rouwende ­Jacqueline, die ondanks de chaos van het moment en ondanks haar gebroken ziel standvastig regeert over imago en nalatenschap van haar echt­genoot. Een interview dat ­Jackie geeft aan een journalist vormt de hoofdlijn. We zien hoe ze daarin de werkelijkheid resoluut naar haar hand zet en de fundamenten legt voor de latere heilig­verklaring van JFK, omringd door nerveuze veiligheidsmensen en adviseurs die haar onvoldoende serieus ­nemen.­

‘Destijds had je die behoorlijk seksistische maagd-hoer-tegenstelling: ben je een Jackie of een Marilyn? Ik denk dat Jackie Kennedy een Marilyn was: je kon lol met haar hebben, ze organiseerde feestjes; voor het eerst werd er gedanst in het Witte Huis’, zei Natalie Portman over Jackie in de Volkskrant.

Regisseur Larraín kreeg Jackie aangeboden van collega-regisseur en producent Darren Aronofsky. De Chileen bonjourde subiet alle scènes zonder Jackie uit het script van Noah Oppenheim, scenarist en tv-producent bij NBC. Dat levert een radicale, turbulente biopic op: springend in de tijd, opgedeeld in flarden. Het puntgave camerawerk van Stéphane Fontaine (Un prophète, Elle) blijft weg van het vaak nostalgische en bevestigende biografische genre. De voor Jackie nagebootste beelden ogen getrouw, maar bezitten tegelijk iets dromerigs: onvergetelijk is de zwevende camera boven de wegscheurende open limousine in Dallas. Ook de muziek draagt sterk bij aan die roesachtige sfeer: een terugkerend, verwrongen akkoord van componist en experimenteel muzikant Mica Levi.

Jackie (Pablo Larraín, 2016)

NPO 2, 22.15-23.50 uur.

Easter Island: Mysteries of a lost world

Canvas, 19.10 uur

Decennialang werd Paaseiland beschouwd als waarschuwing voor de aarde. Als gevolg van overbevolking en ontbossing zijn zeevogels uitgeroeid en zijn er nauwelijks grondstoffen. Maar volgens archeoloog Jago Cooper moet de reden van de leegloop niet bij de mens gezocht worden.

Attenborough and the giant elephant

NPO 2, 20.25 uur

David Attenborough verdiept zich in het leven van de gigantische olifant Jumbo. In 1865 belandde hij in de dierentuin van Londen, waar hij al snel een publiekslieveling werd. Hij was, naar het schijnt, ruim 4 meter hoog en woog 5.900 kilo.

Black Out

NPO 3, 20.25-21.55 uur.

(Arne Toonen, 2012) De indrukwekkende cast van de Nederlandse actiekomedie Black Out maakt veel goed van wat het scenario al te flauw voorbereidt. Het uitgangspunt is misschien nog wel het best, al is het na The Hangover moeilijk om écht grensverleggende situaties omtrent de nasleep van vrijgezellenfeesten te verzinnen: op de ochtend na de feestnacht in kwestie wordt hoofdpersoon Jos (Raymond Thirry) wakker gebeld door zijn vrouw, die hij ondanks een houten kop keurig te woord staat. Zijn glimlach verdwijnt van zijn gezicht als hij naast zich een pistool voelt, omkijkt en op zijn bed een lijk ziet liggen. Hij heeft niet het flauwste vermoeden wat er de vorige avond gebeurd is. Waarop een licht kolderieke zoektocht volgt van ex-crimineel Jos naar wat er moet zijn voorgevallen. Mooie bijrollen van Alex van Warmerdam, Edmond Classen, Willie Wartaal en Renée Fokker.

NOS Nederland Kiest: Uitslagenavond

NPO 1, 20.35 uur

NOS houdt de uitslagen bij van de Provinciale Statenverkiezingen. De ontwikkelingen worden geduid door de NOS-redactie in Den Haag en er wordt live overgeschakeld naar bijeenkomsten van de politieke partijen.

Andere Tijden

NPO 2, 21.20 uur

VVD’er Hans Wiegel kijkt met andere hoofdrolspelers terug op ‘De nacht van Wiegel’. In deze nacht, op 19 mei 1999, viel premier Koks tweede paarse kabinet, doordat Wiegel tegen de invoering van het correctief referendum stemde.

Mama Colonel

ARTE, 21.55 uur

Documentaire over de 44-jarige Honorine Munyole, die een politie-eenheid aanstuurt in Congo om kindermishandeling en seksueel geweld te bestrijden. Als ze wordt overgeplaatst naar Kisangani, krijgt ze te maken met ouders die hun kinderen van hekserij betichten.

MotherFatherSon

BBC 2, 22.00 uur

Caden Finch runt het nieuwsimperium van zijn vader; mediamagnaat Max. Maar de zelfdestructieve levensstijl van Caden brengt het imperium en de goede naam van de familie in gevaar.

Men in Black

RTL 7, 22.55-00.55 uur.

(Barry Sonnenfeld, 1997) Inmiddels tig keer uitgezonden op tv, dé zomerhit van 1997 en aanstaande zomer toe aan een derde vervolgfilm, getiteld Men in Black International: deze geestige en slimme actiekomedie waarin Will Smith en Tommy Lee Jones het als veiligheidsagenten opnemen tegen buitenaardse asielzoekers. De aliens zijn doorgaans niet van mensen te onderscheiden, maar hebben soms wel kwade bedoelingen. De humor van het verhaal, gebaseerd op een strip van Lowell Cunningham, schuilt vooral in de absurde situaties en de tegenstelling tussen oudgediende Jones en nieuwkomer Smith: de één een droogkloot, de ander een woesteling. De laatste scène is misschien wel de leukste van de film: daarin wordt onthuld (spoiler alert) dat basketballer Dennis Rodman een buitenaards wezen is (‘geen beste vermomming’, aldus een nieuwe collega van Smith) en zoomt de camera uit op de aarde, het melkwegstelsel en het heelal, om dit heelal vervolgens te tonen als knikker in een knikkerspel van een buitenaards tentakelwezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden