Film- en tv-tipsWoensdag 20 februari

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 20 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u woensdag zien.

Berend Jan Bockting en Joris Henquet
Matsen Montsma als Hunter in Het irritante eiland. Beeld
Matsen Montsma als Hunter in Het irritante eiland.

Het irritante eiland (Albert Jan van Rees, 2019)

NPO 3, 15.30-16.50 uur

Twee apenonderzoekers worden in de geestige telefilm Het irritante eiland naar een eiland gestuurd om te onderzoeken waarom de bewoners toch zo irritant zijn, hoe het kan dat hun gedrag zelfs besmettelijk lijkt en hoe de toestand is op te lossen. Er staat nogal wat op het spel: nu er een brug naar het vasteland is gebouwd, dreigt de minister-president met zijn irritante gedrag de hele wereld op zijn kop te zetten. De dochter van de onderzoekers, Aafje, sluit ondertussen vriendschap met de jonge eilandbewoner Hunter en lijkt het geheim van het eiland eerder te ontrafelen dan haar vaders; zij komen weinig verder dan het ontvoeren van een irritante voetbalscheidsrechter die iedereen op zijn pad een rode kaart geeft.

Scenarist Tim Kamps maakte naam als bedenker en regisseur van tv-serie Missie aarde. Voor Het irritante eiland werkte hij voor het eerst samen met zijn tweelingbroer Wart.

Het irritante eiland, geschreven door tweelingbroers Tim en Wart Kamps en geregisseerd door Albert Jan van Rees, is mogelijk de meest absurde en anarchistische Nederlandse komedie sinds Theo en Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium. Het uitgangspunt – een oude heksenvloek maakt iedereen die voet zet op het eiland irritant – blijkt een perfect excuus voor het opvoeren van Gummbah-achtige types en maatschappelijke satire: media, politiek, regelzucht en de gedachte dat ouderen altijd alles beter weten dan kinderen worden heerlijk op de korrel genomen. De film is handig opgebouwd als raamvertelling: ergens op een zolderkamertje leest een vader dit voor aan zijn zoon, waardoor de idiotie de ruimte krijgt en geen moment gaat vervelen. Extra genieten dus van een personage als de Beuker, gespeeld door scenarist Wart Kamps, die met zijn witte bloempotkapsel en iele postuur zó uit een film van de gebroeders Coen lijkt weggelopen.

Het leven van Hitler

NPO 2, 20.25 uur

Start van een vierdelige documentaireserie over het dagelijks leven van Adolf Hitler (en de rest van Europa) tussen 1889 en 1945. Bijna de helft van het gebruikte en ingekleurde archiefmateriaal was niet eerder op televisie te zien.

The Departed (Martin Scorsese, 2006)

Net 5, 20.30-23.35 uur

In 2011 arresteerde de FBI in Los Angeles na een jarenlange zoektocht de 81-jarige James ‘Whitey’ Bulger. De crimineel uit Boston werd verdacht van 19 moorden. Hij was in 1994 gevlucht, vlak voordat hij zou worden aangeklaagd wegens maffiapraktijken. Bulger was niet alleen een maffiabaas, hij bleek ook een informant van de FBI. De agent met wie hij contact had, was corrupt en had hem gewaarschuwd. Bulger was een inspiratiebron voor The Departed, die tegelijkertijd een remake is van de Hongkongse misdaadfilm Infernal Affairs (2002). Het is een magistrale film met Leonardo DiCaprio als ambitieuze jonge agent in het hedendaagse Boston. Hij moet infiltreren in de Iers-Amerikaanse onderwereld, waar hij stuit op de megaschurk Jack Nicholson, die op zijn beurt een mol heeft bij de politie: Matt Damon. De figuur van Nicholson is geïnspireerd op Bulger. Martin Scorsese ontving na zes niet-verzilverde nominaties eindelijk zijn Oscar; de film won er in totaal vier.

Champions League

Veronica, 20.30 uur

Live vanuit Madrid de eerste achtste finale tussen Atlético en Juventus. Voor Atlético wordt het een weerzien met Juventus-aanvaller Cristiano Ronaldo, die jarenlang voor concurrent Real Madrid speelde en de club twee keer versloeg in een Champions League-finale.

Misdaaddokters

Canvas, 21.20 uur

Programmamaker Gilles De Coster spreekt zes weken lang met Belgische politieartsen, à la Coen Verbraak in Kijken in de ziel. In deze aflevering gaat het over het onderzoek naar zaken van internationaal belang, waaronder de aanslagen in Brussel in 2016.

Endeavour

NPO 1, 21.25 uur

Endeavour Morse onderzoekt in Oxford de moord op een kledingverkoopster. Het lijk van de vrouw wordt gevonden op een stationnetje en al snel blijkt dat ze er een mysterieus dubbelleven op nahield (met bijpassende kleding).

Pano

Eén, 21.30 uur

Pano-verslaggever Fabian Lefevere trekt door de Denderstreek in Oost-Vlaanderen om te praten met de ontevreden kiezers die massaal op het Vlaams Belang hebben gestemd. Welke verhalen en problemen gaan er schuil achter de polarisatie?

The Game (David Fincher, 1997)

Net 5, 23.35-02.10 uur.

‘Ik haat verrassingen’, zegt hoofdpersoon Nicholas Van Orton (Michael Douglas) tegen zijn jongere broer Conrad (Sean Penn) wanneer deze plotseling opduikt om hem een verjaardagscadeau te geven. In het chique restaurant waar ze zitten, begint achter Nicholas een koor van bedienend personeel Happy birthday te zingen. Lekker genant en nog maar een voorbode van wat Nicholas te wachten staat. Conrads eigenlijke cadeau is een waardebon voor een ervaring ‘die je leven echt leuk maakt’. En voor hij en wij het beseffen, bevindt de schathemelrijke, ingedutte zakenbankier zich in een werkelijkheid die hij steeds minder onder controle heeft. Wat als een spel begint, wordt een levensgevaarlijk avontuur.

The Truth About Carbs

BBC 1, 00.15 uur

Zijn koolhydraten slecht voor je? En zo ja, moeten ze dan in de ban? Tv-dokter en koolhydratenfan Xand van Tulleken gaat op onderzoek uit: hij spreekt met experts en onderzoekers en speelt een potje ‘bloedsuikerbingo’ met vrijwilligers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden