Film- en tv-tipsWoensdag 2 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 2 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan BocktingJorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Jonah Hill en Miles Teller in War Dogs van Todd Phillips. Beeld
Jonah Hill en Miles Teller in War Dogs van Todd Phillips.

Cowboys & Aliens

RTL 7, 20.30 uur

(Sciencefiction, Jon Favreau, 2011) Hoe archetypisch de lonesome ranger in het hulpeloze wildweststadje ook oogt, de zaken liggen in dit verbond tussen de western en alieninvasiefilm toch wat anders. Daniel Craig treft als voortvluchtige revolverheld geen indianen of rednecks tegenover zich, maar slijmerige aliens. Geen kogels maar laserstralen vliegen je om de oren en het bloed van de vijand kleurt niet rood, maar groen. Origineel of buitengewoon vindingrijk is het allemaal niet, maar het blijft een vervreemdende ervaring twee genres zo frontaal op elkaar te zien botsen.

Olivia Wilde en Daniel Craig in Cowboys & Aliens van Jon Favreau. Beeld
Olivia Wilde en Daniel Craig in Cowboys & Aliens van Jon Favreau.

The Accountant

Veronica, 20.30 uur

(Thriller, Gavin O’Connor, 2016) Overdag is Christian Wolff (Ben Affleck) een ietwat eigenaardige accountant in een kleine provinciestad, ’s avonds werkt hij voor de gevaarlijkste criminelen op aarde. Het is allemaal niet zo grappig als het klinkt. Christian Wolff is een clichéfilmautist: hij is slecht in menselijke interactie en ordent zijn bestek kaarsrecht en op gelijke afstand van elkaar in een verder lege keukenla. Qua toon klopt het allemaal voor geen meter, maar dat maakt The Accountant, waarin Affleck zo lang mogelijk zo emotieloos mogelijk kijkt, nu net vermakelijk raar.

Anna Kendrick en Ben Affleck in The Accountant van Gavin O'Connor. Beeld
Anna Kendrick en Ben Affleck in The Accountant van Gavin O'Connor.

Akashinga: The Brave Ones

National Geographic, 22.00 uur

Na zijn diensttijd bij de Australische marine koos Damien Mander voor wat anders. In Zimbabwe leidt hij mensen op in de strijd tegen de stroperij. Aanvankelijk trainde Mander voornamelijk mannen, maar hij merkte dat vrouwen eigenlijk geschikter zijn: ze zijn beter in de-escalerend optreden en meestal minder corrupt. Zijn vrouwelijke antistropersbrigade Akashinga bestaat uit alleenstaande moeders, aids-wezen en vrouwen die zijn ontsnapt aan huiselijk geweld. De door James Cameron geproduceerde documentaire Akashinga: The Brave Ones vertelt hun verhaal.

Top 2000 – The Untold Stories

NPO 3, 22.10 uur

Leo Blokhuis nam een duik in de archieven van Top 2000 a gogo en selecteerde de interessantste interviews die nog niet eerder werden vertoond. Top 2000 – The Untold Stories begint met een gesprek met Andrew Ridgeley, die samen met George Michael de song Careless Whisper schreef. Ellen Foley zong met Meatloaf op de monsterhit Paradise by the Dashboardlight, maar was niet te zien in de beroemde video. Zij vertelt over haar relatie met Mick Jones van The Clash. Zangeres Rickie Lee Jones vertolkt een akoestische versie van haar Chuck E’s in Love.

De kennis van nu

NPO 2, 22.20 uur

Nu auto’s steeds vaker op elektriciteit draaien, is er een enorme vraag naar accu’s. De komende jaren zal die vraag explosief groeien als ook onze huizen worden uitgerust met accupakketten. Europa heeft daarom de ambitie om een grote speler te worden op de accumarkt. Alle grote accufabrieken staan echter nog in Azië en Amerika. De kennis van nu bekijkt vanavond hoe er een inhaalslag kan worden gemaakt. Elisabeth van Nimwegen ziet op de TU Delft hoe daar gewerkt wordt aan de accu’s van de toekomst: niet alleen om mee te rijden, maar ook om te vliegen.

2Doc: For Sama

NPO 2, 22.55 uur

In de vorm van een videobrief aan haar dochtertje vertelt Waad al-Kateab over de val van Aleppo in de bekroonde documentaire For Sama. Vijf jaar lang filmde de Syrische burgerjournalist de opstand tegen president Assad en de reactie van het regime: voortdurende bombardementen, resulterend in een gedwongen evacuatie van het rebellenbolwerk. Met een kleine camera legde Al-Kateab de verschrikkingen vast, wat de rauwe werkelijkheid heel dichtbij brengt. For Sama werd genomineerd voor een Oscar en won in 2019 de publieksprijs op het documentairefestiva; Idfa.

War Dogs

Veronica, 23.05 uur

(Komedie, Todd Phillips, 2016) Zelden werden in een filmpersonage zoveel überfoute stereotype kenmerken van de Amerikaan met zoveel plezier en zelfspot tot leven worden gewekt als in Jonah Hills vertolking van de echt bestaande wapenhandelaar Efraim Diveroli. Met een voormalig klasgenootje ritselde twintiger Diveroli voor honderden miljoenen dollars aan wapens in opdracht van het Amerikaanse leger. Zijn eigengereide fuck-you-mentaliteit wordt door regisseur Todd Phillips - na twee mislukte The Hangover-vervolgen in topvorm - met ongeremde bewondering in beeld gebracht, als een ongezonde doch smakelijke combinatie van het wapenhandeldrama Lord of War en de verheerlijking van corruptie en hedonisme in The Wolf of Wall Street.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden