Film- en tv-tipsWoensdag 19 februari

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 19 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit van Broekhoven en Berend Jan Bockting
Loenatik, te gek!  Beeld
Loenatik, te gek!

Loenatik, te gek!

NPO 3, 15.30 uur.

(Komedie, Johan Timmers, 2014) Onvervalst staaltje VPRO-nostalgie: twaalf jaar na Loenatik, de moevie (destijds de afsluiting van de 27-delige tv-serie die tussen 1995 en 2001 werd uitgezonden) brachten scenarioschrijvers Martin van Waardenberg en Karin van Holst Pellekaan hun hoogstvermakelijke typetjes opnieuw bij elkaar, van de Majoor en Bep Brul tot Fats, Mevrouw De Haas en Dr. Doolittle. Het verhaal - de patiënten denken dat de zuster is ontvoerd en spelen een film lang detective - is een kapstok voor een aaneenschakeling van licht absurde situatiehumor. Weinig verfrissend, wel sterk en consequent uitgevoerd. De cast is na al die tijd vergroeid met hun typetjes, dat betaalt zich uit.

Historisch bewijs

NPO 2, 20.30 uur

Een van de vele opmerkelijke voorwerpen in het Rijksmuseum in Amsterdam is de hoed van Ernst Casimir van Nassau-Dietz. De experts van het museum onderzoeken of de hoed authentiek is en wat er waar is van het verhaal dat bij het hoofddeksel hoort: de stadhouder zou de hoed hebben gedragen toen hij in 1632 door een musketkogel in het hoofd werd getroffen. Met de specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut wordt een schietreconstructie opgezet, en de hoed zelf wordt onderzocht op sporen van menselijke resten.

La religieuse

Arte, 20.15 uur

(Drama, Guillaume Nicloux, 2013) Een nieuwe bewerking van Denis Diderots gelijknamige briefroman uit 1796, met Jacques Rivettes La religieuse uit 1966 als beroemdste verfilmde voorganger. De 16-jarige Suzanne bezwijkt voor de wil van haar familie en legt de geloften af om toe te treden tot het klooster; aanvankelijk voor een jaar, maar al gauw veel langer. La religieuse ontpopt zich tot een gevangenisfilm in nonnengewaad, met een ongewoon zachtaardige rol van Isabelle Huppert als kloostermadam en Pauline Étienne als de onverzettelijke kern van de film.

Pauline Etienne in La religieuse. Beeld
Pauline Etienne in La religieuse.

De rijdende rechter

NPO 1, 21.30 uur

Vanaf vanavond trekt meester John Reid weer het land in om conflicten te beslechten in De rijdende rechter. Hij maakt kennis met Britt en Fabio, een jong koppel dat het achterstallige onderhoud aan hun huurwoning meer dan beu is. Ze willen dat huurbaas Edwin Lansbergen in actie komt. Lansbergen blijkt op zijn beurt echter niet zo te spreken over zijn huurders. Het is onmogelijk om met Britt en Fabio een afspraak te maken om reparaties uit te voeren, en het stel zorgt in de buurt voor overlast met hun herrie en wietlucht.

On Body and Soul

Arte, 22.00 uur

(Drama, Ildikó Enyedi, 2017) Mária (Alexandra Borbély) speelt thuis gesprekken na die ze op haar werk in een abattoir heeft gevoerd. Met peper- en zoutvaatjes, of met Playmobilpoppetjes. Ook haar baas Endre (Géza Morcsányi) is een einzelgänger, in dit delicate Hongaarse liefdesverhaal waarin normaal gedrag nu eens niet de norm is. Dat ze elkaar in hun dromen tegenkomen, in de gedaante van hert en hinde, maakt de film des te markanter. Door juryvoorzitter Paul Verhoeven bekroond met de Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn.

Géza Morcsányi en Alexandra Borbély in On Body and Soul (2017). Beeld
Géza Morcsányi en Alexandra Borbély in On Body and Soul (2017).

Andere tijden

NPO 2, 22.15 uur

Infiltratie en undercoverwerk zijn instrumenten waarmee de politie diep kan doordringen in de georganiseerde misdaad. Nu na de moord op advocaat Derk Wiersum opnieuw meer aandacht is voor de aanpak van zware criminaliteit, blikt Andere tijden terug op de jaren zeventig en tachtig. Na een toename van het aantal liquidaties besloot de politie te infiltreren in de criminele wereld. De Amsterdamse commissaris Kees Sietsma vertelt hoe hij in Canada leerde hoe een agent zich met succes kan uitgeven voor een geïnteresseerde drugsdealer.

Filmpje uit 1985 waarin een pseudokoop gereconstrueerd wordt. Beeld NTR
Filmpje uit 1985 waarin een pseudokoop gereconstrueerd wordt.Beeld NTR

2doc: Het vermoorde theater

NPO 2, 22.55 uur

Het Joodse staatstheater in Moskou, afgekort als Goset, werd opgericht in 1919 en gaf een gezicht aan de Joodse cultuur in Rusland tijdens het regime van Stalin. Met toonaangevend, expressionistisch avant-gardetheater trokken de producties van Goset volle zalen in Moskou zelf, maar ook in de vele Joodse dorpen in de toenmalige Sovjet-Unie. In zijn documentaire Het vermoorde theater vertelt filmmaker Frans Weisz over de geschiedenis van Goset, dat in 1948 in ongenade viel bij de autoriteiten en samen met de andere Joodse theatergroepen werd verboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden