TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 18 november

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan BocktingJorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Elijah Wood in Grand Piano van Eugenio Mira. Beeld
Elijah Wood in Grand Piano van Eugenio Mira.

Mon roi

Arte, 20.15 uur

(Maïwenn, 2015) Liefdesdrama waarin het slachtoffer van alle ratio wordt beroofd en waarvoor de Fransen – wie anders? – de prachtige uitdrukking amour fou hebben bedacht. Advocaat Tony (Emmanuelle Bercot) valt voor restauranteigenaar annex wervelwind ­Georgio (Vincent Cassel), zo’n man met wie iedereen wel op pad wil, al is dat gaandeweg juist de eigenschap die haar gaat tegenstaan. Mon roi wordt een tikje onnavolgbaar op den duur, maar Vincent Cassel speelt zo’n charmante narcist dat het niet vreemd is dat de alarmbellen pas afgaan als het te laat is.

Emmanuelle Bercot en Vincent Cassel in Mon roi van Maïwenn Beeld
Emmanuelle Bercot en Vincent Cassel in Mon roi van Maïwenn

Forrest Gump

RTL 8, 20.30 uur

(Robert Zemeckis, 1994) Een meesterwerk of een slappe suikertaart: het leukst aan Forrest Gump blijven de – destijds revolutionaire – special effects waarmee simpele ziel Forrest (Tom Hanks) in een aantal historische filmpjes werd gemonteerd. Zo leert hij Elvis Presley dansen, zit hij in een talkshow naast John Lennon en ontmoet hij Richard Nixon. De film liet ook sporen na in de voedingsindustrie: de garnaal kwam dankzij de hoofdpersonages weer op de menukaart. De naar Gump en diens vriend Bubba vernoemde restaurantketen heeft vestigingen door heel Amerika.

Tom Hanks in Forrest Gump van Robert Zemeckis. Beeld
Tom Hanks in Forrest Gump van Robert Zemeckis.Beeld

Max Masterclass

NPO 1, 21.35 uur

We eten te zout, te zoet, te vet en weten donders goed dat dit on­gezond is. Waarom gaan we er dan toch mee door? Mensen kunnen maar slecht weerstand bieden aan de verleidingen van snoep en snacks. De voedselindustrie en ­supermarkten spelen daar handig op in. Ook is er een hele industrie ontstaan rond voedingshypes, wonderdiëten en adviesboeken. Maar wat zegt de wetenschap over gezond eten, en hoe voorkom je foute voedselkeuzen? In Max ­Masterclass scheidt hoogleraar voeding en gezondheid Jaap ­Seidell de feiten van de fabels.

Mondo op Idfa

NPO 2, 22.10 uur

Deze week gaat in Amsterdam de 33ste editie van het Idfa van start. Door de coronamaatregelen is de theatercapaciteit beperkt en vindt het documentairefestival voor een groot deel online plaats. Op tv ­besteedt de VPRO de komende week elke avond aandacht aan het evenement in Mondo op Idfa, waarin Nadia Moussaid en Pieter van der Wielen de opvallendste films van deze editie bespreken. Vandaag praat Moussaid met programmamaker Teun van de Keuken over The Truffle Hunters, een documentaire over de jacht op witte truffels in Noord-Italië.

De kennis van nu

NPO 2, 22.25 uur

Veel natuurliefhebbers zijn dol­enthousiast over de terugkeer van de wolf in Nederland. Ook de wolf zelf heeft het hier prima naar zijn zin. De natuur zit immers stampvol argeloze herten, smakelijke ­zwijnen en makke schapen. In De kennis van nu vraagt ecoloog Geert Groot Bruinderink zich af of het gaat lukken om mens en wolf in ons dichtbevolkte land uit elkaar te houden. Ecoloog Bjorn Mols ­onderzoekt de impact van de wolf op de Veluwe en natuurfilmer Cees van Kempen werkt aan een documentaire over de wolf in ­Nederland.

2Doc: Sidik en de panter

NPO 2, 23.10 uur

Vorig jaar won Sidik en de panter op het Idfa de prijs voor beste ­Nederlandse documentaire. Regisseur Reber Dosky volgt in zijn film de Koerdische Sidik, die al 25 jaar op zoek is naar een panter die zich in de bergen van Noord-Irak zou schuilhouden. Sidik hoopt dat de panter het felbevochten gebied een beschermde status zal opleveren en zo een eind maakt aan de bombardementen. In de film ontmoet hij wandelaars, jagers en stropers en wordt het duidelijk dat de panter wellicht niet meer is dan Sidiks vurige wens om zijn geliefde geboortestreek te redden.

Grand Piano

RTL 8, 23.30 uur

(Thriller, Eugenio Mira, 2013) Het zal je maar gebeuren, als concertpianist. Heb je al flink moeite om je zenuwen te beheersen, word je al spelende ook nog eens met de dood bedreigd. Tom Selznick (Elijah Wood) weet dan ook niet wat hij leest, wanneer hij tijdens zijn concert de bladzijde van zijn partituur omslaat: ‘Eén verkeerde noot en je gaat eraan.’ Grand Piano wordt richting de ontknoping steeds idioter, maar dat geeft niet. Wat telt is de visuele brille waarmee de plot zich ontrafelt. Woods vertolking drijft uitstekend op de schijnbare machteloosheid waarmee Selznick zijn lot ondergaat. En er zijn weinig acteurs die nerveuzer kunnen kijken en fronsen dan Wood.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden