Film- en tv-tipsWoensdag 18 december

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 18 december

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Beeld uit Le tout nouveau testament (2015). Beeld
Beeld uit Le tout nouveau testament (2015).

Le tout nouveau testament

(Komedie, Jaco Van Dormael, 2015)

Arte, 20.15 uur.

In Le tout nouveau testament speelt Catherine Deneuve een van de zes gloednieuwe apostelen die samen met Ea, de rebellerende 10-jarige dochter van God, een nieuw testament dienen op te stellen waarin de liefde op de eerste plaats komt te staan. Ea, kwaad op haar misantropische vader die met sardonisch genoegen de mensheid zo diep mogelijk in de ellende drukt, maakt daarvoor de sterfdatum van iedere aardbewoner bekend. Ze hoopt dat de mens zich ontworstelt aan de maatschappelijke sleur en directer zijn dromen najaagt, in een heerlijk creatieve film die nauwelijks in een hokje is te plaatsen: hartstochtelijk, bizar, komisch, grensoverschrijdend en bovenal goudeerlijk.

The Long Kiss Goodnight

(Actie, Renny Harlin, 1996)

Veronica, 20.30 uur.

Geena Davis speelt een tevreden huisvrouw met geheugenverlies, die ontdekt dat ze vroeger een veel gevaarlijker bestaan had. Een louche tak van de geheime dienst wil haar voorgoed uitschakelen en ze slaat op de vlucht met schnabbeldetective Mitch (Samuel L. Jackson). The Long Kiss Goodnight heeft iets overrompelend stripachtigs, van de plot tot de aankleding en de bombastische special effects. Dat betreft ook Davis’ rol, zeker nadat ze haar bruine krullen heeft ingeruild voor een kort blond kapsel en de geruite kamerjas voor een strakke zwarte outfit.

Geena Davis en Samuel L. Jackson in The Long Kiss Goodnight. Beeld
Geena Davis en Samuel L. Jackson in The Long Kiss Goodnight.

NOCNSF Sportgala

NPO 1, 20.35 uur

De beste sporters en coaches van Nederland zijn vanavond verzameld in Afas Live in Amsterdam voor het Sportgala van NOCNSF. Tijdens een feestelijke ceremonie worden de sportman en -vrouw van het jaar geëerd. Ook worden de sportploeg, coach en paralympisch sporter van het jaar bekendgemaakt. Voetballer Virgil van Dijk, wielrenner Mathieu van der Poel en coureur Max Verstappen maken kans om sportman van het jaar te worden. Bij de vrouwen zijn Sifan Hassan (atletiek), Suzanne Schulting (shorttrack) en Annemiek van Vleuten (wielrennen) genomineerd.

Andere tijden - Glaasje op

NPO 2, 21.20 uur

Vorig jaar vielen er in Nederland 678 verkeersdoden. Dat is veel, maar aanzienlijk minder dan in bijvoorbeeld 1972, toen er ruim drieduizend verkeersslachtoffers waren. De scherpe daling van het aantal verkeersdoden die in de jaren zeventig werd ingezet, is mede te danken aan de alcoholwet. Eind 1974 werd het rijden onder invloed strafbaar en moesten automobilisten regelmatig ‘blazen’ bij alcoholcontroles. Geschiedenismagazine Andere tijden vertelt over het effect van de alcoholwet, dat helaas niet blijvend was.

Elton John: Uncensored

Één, 21.55 uur

Sir Elton John is al ruim 65 jaar actief in de muziek en momenteel bezig aan zijn afscheidstournee. In drie jaar tijd geeft John meer dan driehonderd concerten over de hele wereld, om eind volgend jaar af te sluiten in Engeland. In een openhartig interview met Graham Norton voor de BBC vertelt de zanger in zijn huis in Zuid-Frankrijk over zijn jeugd, carrière, muzikale triomfen en de filmbiografie Rocket Man, die eerder dit jaar in de bioscoop te zien was. Ook persoonlijke dieptepunten, zoals zijn drugsverslaving, blijven niet onbesproken.

The Family Stone

(Drama, Thomas Bezucha, 2005)

Net 5, 22.40 uur.

Sarah Jessica Parker speelt in deze kerstfilm Meredith, de door alle betrokkenen voorziene dissonant bij de kerstviering van een Amerikaanse happy family. Vanaf het moment van haar entree is de sfeer gespannen en na wat hilarische momenten is het wachten op de pijnlijke escalatie. Wat dáárna gebeurt tart de grenzen van de geloofwaardigheid. Zoals ook het grote drama dat op de achtergrond een belangrijke rol speelt er nogal met de haren wordt bijgesleept. Maar het doet niets af aan het zichtbare spelplezier van de acteurs.

Rachel MacAdams (links) en Diane Keaton in The Family Stone. Beeld
Rachel MacAdams (links) en Diane Keaton in The Family Stone.

2doc: Never Whistle Alone

NPO 2, 23.05 uur

Klokkenluiders die misstanden binnen bedrijven en overheden aan het licht brengen, verdienen waardering en bescherming. In de praktijk pakt het voor hen vaak anders uit. De Italiaanse filmmaker Marco Ferrari spreekt in zijn documentaire Never Whistle Alone met zes klokkenluiders die het aandurfden niet langer te zwijgen over wat ze op kantoor zagen gebeuren. Soms kregen ze daar complimenten voor, maar ook werden ze geconfronteerd met intimidatie en isolatie op de werkvloer. Ferrari vraagt hun of ze - gezien hun ervaringen - opnieuw de klok zouden luiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden