Film- en tv-tipswoensdag 16 oktober

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 17 oktober

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u woensdag zien.

Mia Goth, Charlie Heaton en George MacKay in Marrowbone Beeld
Mia Goth, Charlie Heaton en George MacKay in Marrowbone

Vreemde vochtplek

Je komt in films niet vaak zo’n monsterlijke vader tegen als die uit de Spaanse griezelthriller Marrowbone, gesitueerd in het Amerika van de jaren zestig. En zoals vrijwel elk geslaagd filmmonster drijft het effect grotendeels op suggestie: beetje bij beetje krijg je allerlei gruwelijke dingen over de man te horen, terwijl hij in de eerste tien minuten slechts in een flits te zien is en vervolgens als een onzichtbare, maar alomtegenwoordige aanwezigheid door de film gaat spoken. Het is voor zijn drie zonen en enige dochter blijkbaar onmogelijk aan hun vader te ontsnappen, hoezeer ze hun best ook doen.

‘Ik was zo geobsedeerd door mijn bedoeling de film op twee verschillende manieren interpretabel te maken, dat ik hem waarschijnlijk iets te zeer heb volgepropt met details die voor die tweede lezing bedoeld zijn.’

Schrijver-regisseur Sergio G. Sánchez over Marrowbone, in een interview met website theverge.com.

Allerlei verschrikkelijke gebeurtenissen hebben de kinderen en hun moeder van Engeland naar de VS verdreven. Mama (Nicola Harrison) hoopt met haar kroost een veilig nieuw leven op te kunnen bouwen in haar leegstaande ouderlijk huis op het platteland, maar wordt niet lang na aankomst ongeneeslijk ziek. Op haar sterfbed laat ze oudste zoon Jack (George MacKay) beloven dat hij haar in de tuin begraaft en vervolgens tegenover de buitenwereld doet alsof ze nog leeft, in de hoop dat het gezin niet uit elkaar wordt gehaald en hij kort daarna, op zijn 21ste verjaardag, de voogdij over zijn broers en zus kan nemen. Dan staat op een ochtend hun zo gevreesde vader voor het hek, waarna de film een abrupte sprong van zes maanden maakt en de rust in huis lijkt weergekeerd. Maar wat is er met papa gebeurd? Waarom zijn alle spiegels afgedekt, wat zijn dat voor vreemde geluiden op zolder en wat doet die vochtplek daar op het plafond?

Schrijver en regisseur Sergio G. Sánchez, die eerder onder meer het scenario voor J.A. Bayona’s El orfanato (2007) schreef en met Marrowbone zijn regiedebuut afleverde, ontrafelt het mysterie in etappen en van twist naar twist. Dat loopt niet altijd even lekker – sommige personages, zoals de lieve bibliothecaresse (Anya Taylor-Joy) met wie Jack aanpapt, komen niet helemaal uit de verf, en jong talent Mia Goth heeft als Jacks zus Jane veel te weinig te doen. Een enkele keer doet Sánchez ook iets te nadrukkelijk zijn best de toeschouwer te verwarren met de montage en de chronologie van het verhaal. Wat allemaal niet wegneemt dat Marrowbone uitblinkt in gotische sfeer: je weet nooit wat er vanuit het donker naar je loert, in het half vervallen huis van de Marrowbones, en die enorme, krakende spiegel in de hal is écht eng. Sánchez, die zich graag liet inspireren door families-zonder-oudersklassiekers als Jack Claytons Our Mother’s House (1967), brengt ook de symbiotische verhouding tussen de verweesde kinderen mooi over. Met een sterke, getergde hoofdrol van MacKay: overtuigend vertolkt hij Jack als de tragische tegenpool van zijn alsmaar demonischere vader.

Marrowbone (Sergio G. Sánchez, 2017), te zien via iTunes

The Girl with the Dragon Tattoo (David Fincher, 2011)
Veronica, 20.30 uur

Succesregisseur David Fincher (Se7en, Fight Club) liet zijn verfilming van Stieg Larssons roman net wat meer glimmen dan de rauwere Europese voorganger. Dat geldt niet voor het intrigerendste personage, Lisbeth Salander, het psychisch beschadigde computergenie dat samen met onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist (Daniel Craig) naar de seriemoordenaar speurt die zich ophoudt binnen een familie van rijke industriëlen. Vertolker Rooney Mara is minstens zo kil, eng en bleek als haar Zweedse voorganger Noomi Rapace.

Focus
NPO 2, 20.45 uur

Om onderzoek te kunnen doen naar historische grafrituelen, bestelt de Nederlandse archeoloog Hayley Mickleburgh gemummificeerde lichamen bij een bodyfarm in Texas. Wat zeggen de haren, het tandsteen en de botten over hoe een lichaam is verplaatst?

Danny in de buitenwijken
NPO 3, 21.05 uur

Na Napels en Marseille bezoekt Danny Ghosen deze week de buitenwijk Ferentari in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Hij krijgt een rondleiding van verslaafde Mihai, die laat zien hoe de overheid het laat afweten. Ook ontmoet Ghosen twee eigenzinnige Roma-kinderen.

Zembla
NPO 2, 21.15 uur

Zembla onderzoekt de gevolgen van de internationale vluchtelingencrisis in Tunesië. Forensisch expert Amade M’charek vertelt hoe in de afgelopen jaren honderden verdronken vluchtelingen zijn aangespoeld. Bij gebrek aan beter openden de vissers een provisorische begraafplaats.

De val: 10 jaar na de crisis
Canvas, 21.20 uur

Aflevering over de Europese Centrale Bank en de landen die gedurende de eurocrisis overeind moesten worden gehouden. Financieel journalist Michaël Van Droogenbroeck reist naar Ierland, dat door een diep dal ging, maar inmiddels is opgekrabbeld.

Hospital
Eén, 21.25 uur

Beelden uit het St Mary’s-ziekenhuis in Londen, waar toevallig een cameraploeg aan het draaien was toen op 22 maart 2017 een terrorist tientallen voorbijgangers te lijf ging op Westminster Bridge. Het St Mary’s ligt in de buurt en nam die dag de meeste slachtoffers op.

Amazing Hotels
BBC 2, 21.55 uur

Om het ingeslapen Canadese eiland Fogo weer tot leven te wekken, opende de op het eiland geboren ondernemer en multimiljonair Zita Cobb er in 2003 de Fogo Island Inn: een peperduur hotel aan zee, waar Cobb, haar werknemers en gasten de folklore vieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden