Tipsfilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 17 juni

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Cillian Murphy in 28 Days Later... Beeld
Cillian Murphy in 28 Days Later...

De story van de Soundmix-Playbackshow

NPO 2, 13.30 uur

Een showprogramma waar zes miljoen Nederlanders naar kijken is iets waarvan programmamakers vandaag de dag slechts kunnen dromen. Eind jaren tachtig kreeg Henny Huisman het voor elkaar met zijn Soundmixshow, die voortbouwde op zijn eerdere Playbackshow. Tijdens de finale van 1988 probeerden één miljoen kijkers telefonisch hun stem uit te brengen en legden zo het overbelaste telefoonnet plat. De story van de Soundmix-Playbackshow blikt vanavond terug op de legendarische talentenjacht, de populaire presentator en enkele bekende kandidaten.

Jim Button en de stad van de draken

NPO 3, 15.30 uur

(Fantasy, Dennis Gansel, 2019) Jongetje Jim Button (Solomon Gordon) heeft een onbezorgd leven op Lommerland wanneer de koning besluit dat het eiland overvol is en iemand weg moet: Jim - ooit als vondeling in een kist aangespoeld en de enige zwarte persoon op Lummerland - of Emma, de locomotief van Jims beste vriend Lukas (Henning Baum). De oplossing voor dit twijfelachtige vraagstuk: ze gaan er alledrie vandoor, opdat Jim kan uitpluizen waar hij precies vandaan komt. Deze ouderwetse live action-film, naar Michael Ende’s Jim Knopf-boeken, moet het vooral hebben van zijn prachtige fantasie-spektakel.

Het eiland uit Jim Button en de stad van de draken Beeld
Het eiland uit Jim Button en de stad van de draken

Die Hard 2

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Renny Harlin, 1990) Ook in het vervolg op actiekaskraker Die Hard (1988) mag Bruce Willis zijn inmiddels klassieke kreet ‘Yippee-ki-yay, motherfucker!’ slaken. Regisseur Harlin en zijn scenaristen leveren nogal kinderlijke actie-onzin, waarbij logica en geloofwaardigheid weinig te zoeken hebben in de plot over terroristen die een volledig vliegveld kapen. Gelukkig zijn er grappige verwijzingen naar deel 1 en trekt Willis, andermaal in de rol van agent John McClane, ook deze kar met veel enthousiasme en een lekkere dosis zelfspot. ‘Alweer een kelder, alweer een lift.’

Bruce Willis in Die Hard 2. Beeld
Bruce Willis in Die Hard 2.

Keeping Britain Fed

BBC 2, 21.00 uur

De coronacrisis heeft nergens in Europa geleid tot voedseltekorten. Dat is deels te danken aan de supermarkten, die tot het uiterste zijn gegaan om de schappen gevuld te houden. In Keeping Britain Fed gaan Sara Cox en Ade Adepitan achter de schermen van enkele grote Britse supermarktketens om te onderzoeken hoe deze gigantische logistieke uitdaging werd aangepakt. Cox brengt 24 uur door in een supermarkt waar non-stop wordt gewerkt, terwijl Adepitan ziet hoe boerderijen, fabrieken en distributiecentra hun werkwijze aan de crisis hebben aangepast.

Recht van spreken: Aad van den Heuvel

NPO 2, 23.25 uur


Wegens het overlijden van Aad van den Heuvel herhaalt Omroep Max het portret van de programmamaker dat in 2017 werd gemaakt in Recht van spreken. Lange tijd was Van den Heuvel een van de bekendste gezichten op tv, maar zijn televisiecarrière begon min of meer per ongeluk. Van den Heuvel werkte als freelance verslaggever toen hij in 1959 KRO-directeur Jan Castelijns kwam interviewen. Deze verkeerde echter in de veronderstelling dat het om een sollicitatie ging, en nam de jonge journalist direct aan. Van den Heuvel werd het gezicht van Brandpunt.

28 Days Later...

Arte, 23.50 uur

(Horror, Danny Boyle, 2002) De eerste scènes van 28 Days Later...behoren tot het beste die de Britse alleskunner Danny Boyle (Trainspotting, Slumdog Millionaire) tot nu toe maakte. Tijdens die eerste minuten loopt een man (Cillian Murphy) verdwaasd door een volkomen verlaten Londen, terwijl de episch-apocalyptische droomplaat East Hastings van het Canadese postrockcollectief Godspeed You! Black Emperor langzaam aanzwelt. De man ontdekt gaandeweg dat militante dierenbeschermers een besmette aap uit een laboratorium lieten ontsnappen en daarmee een plaag over Engeland hebben afgeroepen. Wie ziek wordt, verliest zijn verstand en verandert in een kannibalistisch monster. Dan blijkt: 28 Days Later... is (soort van) zombiehorror, maar het duurt lang voordat de film zich naar de regels van het genre voegt.

Galut, leven als normale mensen

NPO 2, 00.15 uur

Al sinds de 14de eeuw kent Zutphen een Joodse gemeenschap. De laatste jaren wordt deze steeds kleiner. De in Turkije geboren Özgür Canel groeide op in Zutphen, waar ze net als haar Joodse klasgenoot David voelde dat ze anders was dan de andere kinderen. Die ervaring was de kiem voor een interesse die zou leiden tot haar studie culturele antropologie. In 2019 keerde Canel terug naar Zutphen, waar ze de documentaire Galut, leven als normale mensen draaide. In intieme portretten vertellen Joodse ouderen over de slinkende gemeenschap en hun identiteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden