Film- en tv-tips

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 17 februari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Jorrit Van Broekhoven en Kevin Toma
Benicio Del Toro in Sicario: Day of the Soldado Beeld
Benicio Del Toro in Sicario: Day of the Soldado

Triple 9

Veronica, 20.30 uur

(Misdaad, John Hillcoat, 2016) Als beroepscrimineel samenheulen met een stel corrupte politieagenten: het heeft absoluut zijn voordelen. Zo komen Michael Atwood (Chiwetel Ejiofor) en zijn maten in Triple 9 op een ingenieuze afleidingsmanoeuvre. Zorg dat er een melding komt over een gevloerde diender aan de andere kant van de stad - code 999 - en heel het korps rukt uit. Niemand die je kraak dan in de weg staat. Alleen: welke collega-agent gaat eraan? Regisseur Hillcoat (The Road) en cameraman Nicolas Karakatsanis maken er een sporadisch opwindend, in bloedrood gedrenkt avontuur van.

Beeld uit Triple 9. Beeld
Beeld uit Triple 9.

Trump Takes On the World

BBC 2, 22.00 uur

Net als zijn binnenlandpolitiek was het buitenlandbeleid van Donald Trump erg wisselvallig. De president zocht toenadering tot autoritaire regimes en trok zich terug uit diverse internationale samenwerkingen. Met betrekking tot het Midden-Oosten koos hij een andere strategie. De tweede aflevering van Trump Takes On the World laat zien hoe Trump zijn schoonzoon en adviseur Jared Kushner aanstelde om het vredesproces vlot te trekken. De Amerikaanse ambassade verhuisde naar Jeruzalem en in 2020 werden in het Midden-Oosten de Abraham-akkoorden gesloten.

Fargo

Canvas, 22.15 uur

De film Fargo uit 1996 vormde de inspiratie voor een tv-serie, waarvan de seizoenen zich steeds afspelen in een afzonderlijke periode met eigen personages. Canvas begint vandaag met het vierde en meest recente seizoen. In de jaren vijftig staat Loy Cannon (Chris Rock) in Kansas City aan het hoofd van een misdaadorganisatie die bestaat uit zwarte migranten die de zuidelijke staten zijn ontvlucht. Josto Fadda (Jason Schwartzman) leidt de rivaliserende maffiafamilie en maakt kennis met de mysterieuze verpleegkundige Oraetta Mayflower (Jessie Buckley).

Andere Tijden

NPO 2, 22.20 uur

Niet alle virussen zijn even gevaarlijk. Dat maakt het lastig om adequaat te reageren op een pandemie, want geen enkel land wil alles uit de kast halen voor een onschuldig griepje. Midden in de coronaepidemie blikt Andere Tijden terug op het jaar 2009, toen de Mexicaanse griep zich aandiende. Een maand na het eerste geval arriveerde het virus in Nederland. De bevolking kreeg het advies de handen te wassen en er werd een optie genomen op 34 miljoen vaccins. Andere Tijden spreekt met deskundigen en bezoekt de eerste Nederlandse patiënt van toen.

Sicario: Day of the Soldado

Veronica, 22.50 uur

(Actie, Stefano Sollima, 2018) Sicario: Day of the Soldado begint met een angstaanjagend scenario: islamitische zelfmoordterroristen dringen met hulp van drugskartels Amerika binnen via Mexico, ­verborgen tussen de arm­zalige gelukszoekers. Maar niks is wat het lijkt, net zoals in voorganger Sicario (2015), waarin een FBI-agent (Emily Blunt) klem zat tussen hogere en duistere machten, onder wie een roekeloze CIA-voorman (Josh Brolin) en een Colombiaans moordkanon (Benicio del Toro). Actrice Blunt ontbreekt ditmaal, net als Roger Deakins’ oogstrelende camerawerk. Maar het zo mogelijk nog grimmiger Sicario: Day of the Soldado is nog wel een opzwepend kat- en muisspel ­tussen professionele moordenaars, al dan niet opererend in dienst van de overheid.

Close Up: Abbas Attar, fotograaf zonder grenzen

NPO 2, 22.55 uur

Een documentaire over zijn leven en werk heeft de Frans-Iraanse fotograaf Abbas Attar altijd afgehouden: dat vond hij iets wat je doet aan het einde van je leven. Toen dat einde zich aankondigde, kreeg regisseur Kamy Pakdel toestemming om de doodzieke Abbas op te zoeken. Ze besloten de film in te delen aan de hand van tien emoties en tien essentiële foto’s uit Abbas’ lange loopbaan als fotograaf van oorlogen, revoluties en de vele gezichten van diverse religies. Enkele dagen na de opnames van Abbas Attar, fotograaf zonder grenzen overleed Abbas.

Las herederas

Arte, 23.00 uur

(Drama, Marcelo Martinessi, 2018) Wanneer haar partner naar de gevangenis moet vanwege fraude, blijft verwende vijftiger Chela (Ana Brun) achter in een somber huis vol erfstukken. Vervolgens wordt ze in dit mild komische Paraguayaanse drama door een oudere, rijke buurvrouw om een ritje gevraagd. Binnen de kortste keren heeft Chela een lucratief taxihandeltje opgezet waar ze hoe langer hoe meer plezier aan beleeft. En dat zonder rijbewijs. Prachtig hoe Brun, die met haar rol een Gouden Beer won tijdens het Filmfestival in Berlijn, de kijker om haar vinger weet te winden.

Ana Brun in Las herederas. Beeld
Ana Brun in Las herederas.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden