Film- en tv-tipsWoensdag 17 april

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 17 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u woensdag zien.

Ron Perlman (midden) in ‘Hellboy II’: The Golden Army van Guillermo del Toro.

Hellboy II: The Golden Army (Guillermo del Toro, 2008)

RTL 7, 20.30-23.00 uur

Wie naar aanleiding van de Hellboy-film die op dit moment in de bioscopen draait vermoedt dat films over een  gespuis bestrijdende rode demon uit de hel per definitie schreeuwerige pulp oplevert, doet er goed aan de fraaie films over hetzelfde personage van de Mexicaanse genrespecialist Guillermo del Toro eens te bekijken. Del Toro, inmiddels een filmgigant met Oscars op zak, was nog niet zo beroemd toen hij de eerste Hellboy (2004) regisseerde, maar na zijn duistere sprookjes- annex oorlogsfilm Pan’s Labyrinth (2006) was die status bij verschijning van Hellboy II: The Golden Army (2008) drastisch veranderd. Weliswaar klonk die titel ook toen als een ongeïnspireerd vervolg op de zoveelste loot uit de almaar uitdijende Amerikaanse superheldenstal. En  het titelpersonage oogde eveneens minder verfijnd dan zijn collega’s Batman en Spiderman die, worstelend met hun dualisme en alter ego, door hun verkleedpartijen eenvoudiger uitnodigen tot personificatie. Toch was en is het juist ook voor de filmkijker die weinig opheeft met het superheldengedoe eenvoudig om voor Del Toro’s films te vallen.

Deze spectaculaire sequel verschilt in opzet weinig van het uitstekende eerste deel: de rode, gehoornde demon (Ron Perlman, die onder alle make-up sterk met zijn gelaat weet te acteren) is nog altijd in dienst van het geheime Amerikaanse bureau voor paranormale research en verdediging, en inzetbaar voor lastige klussen – ditmaal moet het gouden leger van een of andere elfenkoning worden gestopt. Het verhaal is volstrekt inwisselbaar voor dat van willekeurig welke fantasyfilm, de brille van Del Toro schuilt in de uitwerking van het spektakel. Zoals de wandeling van Hellboy over de krioelende trollenmarkt die onder de Brooklyn Bridge schuilgaat en die een vervolmaking is van het werk van meesterpoppenmaker Jim Henson. Niet alleen door de visuele pracht van alle wonderlijke schepsels (Del Toro laat zijn poppen zoveel mogelijk met de hand maken, en vult aan met computeranimatie), maar ook door de volstrekt natuurlijke manier waarop ze converseren. Niet op gedragen toon, zoals de zijige elfen uit The Lord of the Rings, maar eerder alledaags – normaal.

Terreur

NPO 2, 20.25 uur

Met betrokkenen wordt teruggekeken op de gijzeling van Israëlische sporters en begeleiders op de Olympische Spelen van 1972. Het was voor het eerst dat de spelen live werden uitgezonden en direct waren alle camera’s gericht op de Palestijnse gijzelnemers.

De depressie kennistest

NPO 3, 20.25 uur

Herhaling van de (luchtige) kennisquiz over depressies. Presentator Sophie Hilbrand stelt vragen over thema’s als de biologie van depressie, symptomen en soorten, en ze spreekt in de studio met experts en ervaringsdeskundigen.

Sophie HilbrandBeeld ANP Kippa

Champions League

Veronica, 20.30 uur

Rechtstreeks verslag van de tweede kwartfinale tussen Manchester City - Tottenham Hotspur. Manchester leek favoriet maar verloor de uitwedstrijd met 1-0. Tottenham bereikte nog nooit de halve finales en moet het dit keer doen zonder spits Harry Kane.

Topdokters

RTL 4, 21.30 uur

De laatste aflevering van dit seizoen is een portret van klinisch geriater Patricia van Mierlo. Dagelijks begeleidt ze in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem patiënten die niet meer zullen genezen. Hoe beïnvloedt haar werk haar leven en haar ideeën over de dood?

Earth From Space

BBC 1, 22.00 uur

Start van nieuwe documentaireserie vol natuurspektakel, gefilmd vanaf de grond, in de lucht en - jawel - vanuit de ruimte. Met in deze aflevering onder andere beelden van niet eerder ontdekte pinguïnkolonies en een door droogte ontheemde olifantenfamilie.

2Doc: Exit

NPO 2, 23.05 uur

Ooit was filmmaker Karin Winther volgeling van antifascisten. Later zou ze de overstap maken naar de neonazi’s. Nu ze zich heeft los geworsteld van beide, interviewt ze verschillende mensen die zich, net als zij, inlieten met extremistische groepen.

Mean Machine (Bary Skolnick, 2001)

RTL 7, 23.05-01.10 uur

Na zijn gangsterrollen in LockStock and Two Smoking Barrels en Snatch kreeg Vinnie Jones verschillende scenario’s van voetbalfilms aangeboden. Hij vond ze allemaal te min; de notoire oud-speler van Wimbledon wilde best nog eens een balletje trappen, maar in de eerste plaats carrière maken als acteur. Het script van Mean Machine, een Britse remake van het Burt Reynolds-vehikel The Longest Yard uit 1974, stond Jones wel aan. Voor zijn rol als Danny Meehan, een ex-international die achter de tralies belandt en een gevangenenteam gaat coachen, kwamen zowel zijn voetbalkwaliteiten als zijn gangsteruiterlijk van pas. Het boeventeam van Meehan moet het in Mean Machine opnemen tegen de gevangenisbewaarders en dat is een erezaak. De voorbereiding op de wedstrijd wordt gehinderd door een hoop gekonkel en gedoe, zowel van de bevreesde bewaarders als tussen de gedetineerden onderling. Zo blijkt de gevangenisdirecteur corrupt, wordt er van alle kanten op de uitslag gewed en zijn de meest getalenteerde voetballers gevaarlijk gestoord. Van begin tot eind zit Mean Machine bomvol clichés, simpele typetjes en platte grappen. Maar die meligheid werkt óók aanstekelijk, vooral wanneer de twee teams elkaar op het voetbalveld met grof geweld te lijf gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden