FILM-EN TV-TIPSwoensdag 15 januari

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 15 januari

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Kevin Toma en Jorrit van Broekhoven
The A-Team van John Carnahan. Beeld
The A-Team van John Carnahan.

Tarzan Finds a Son!

Arte, 13.45 uur. (Avontuur, Richard Thorpe, 1939)

In de vierde van twaalf Tarzanfilms met Johnny Weissmuller in de hoofdrol, krijgen hij en geliefde Jane een kindje. Niet langs natuurlijke weg, want Tarzan en Jane leiden in het oerwoud een ongehuwd bestaan en dan mag je volgens de de Hollywood-censuur van die tijd niet met elkaar naar bed. De omweg die de scenarioschrijvers bedachten om de twee tóch aan een gezinsleven te helpen: de enige overlevende van een vliegtuigcrash, een baby, wordt door chimpansee Cheeta, de ooievaar van de jungle, bij Tarzan afgeleverd.

Tarzan Finds a Son met Johnny Weissmuller in de hoofdrol. Beeld
Tarzan Finds a Son met Johnny Weissmuller in de hoofdrol.

Telefilm: Hemelrijken

NPO 3, 20.25 uur

Na het uitzitten van een gevangenisstraf keert Kelly (Jennifer Welts) terug naar de wijk waar ze werd geboren, het Eindhovense Hemelrijken. Ze kan er terecht bij haar zus Samantha (Esmee van Kampen), die het zelf ook niet breed heeft, en zoekt werk om haar leven weer op de rails te krijgen. Als een oude bekende uit haar criminele verleden aanklopt en geld terugeist, ziet Kelly zich echter toch weer gedwongen om het verkeerde pad op te gaan. De Telefilm ‘Hemelrijken’ werd geregisseerd door Stanley Kolk naar een scenario van Chris Westendorp.

The A-Team

Veronica, 20.30 uur. (Actie, Joe Carnahan, 2010)

Uitzinnige update van de beroemde TV-serie uit de jaren tachtig. In de film zijn de vier helden veranderd van ‘het sterkste wapen’ van het leger in gezochte criminelen. Het valt amper na te vertellen hoe B. A. (Quinton ‘Rampage’ Jackson), Face (Bradley Cooper), Murdock (Sharlto Copley) en Hannibal (Liam Neeson) hun naam proberen te zuiveren. Twee uur over the top- chaos, maar dat is meteen de lol van The A-Team. Een geknipte film voor mensen die blij worden van vier tegengestelde karakters die, gewapend met drie parachutes, een naar beneden stortende tank veilig op de grond moeten zetten.

Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming

Ons, 21.00 uur. (Drama, Bas van der Lecq, Guido Pieters, Ernie Damen en Nouchka van Brakel, 1975)

Vier korte verhalen (van Heere Heeresma) verfilmd en bij elkaar gevoegd tot één film. De regisseurs lijken even een luik open te trekken waar je een blik in mag werpen op een verhaal dat elders begon en elders zal eindigen. Maar het leverde vier juweeltjes op die, zeker retrospectief, wel degelijk meer gemeen hebben. Intussen druipt de melancholie er vanaf. Lex Goudsmit die door de Amsterdamse Dapperbuurt zwerft, bijvoorbeeld, en Johnny en Rijk die gearmd de horizon tegemoet varen. Kom er nog eens om. Schitterend.

Jon Bluming in een van de Zwaarmoedige verhalen. Beeld ANP
Jon Bluming in een van de Zwaarmoedige verhalen.Beeld ANP

Good Omens

BBC 2, 22.00 uur

Als de populaire schrijvers Neil Gaiman en Terry Pratchett de handen ineenslaan mag je wat bijzonders verwachten. Hun boek Good Omens uit 1990 werd door Amazon Studios en de BBC bewerkt tot een miniserie die vanavond van start gaat op de Britse omroep. David Tennant en Michael Sheen spelen met overduidelijk plezier de rollen van demon Crowley en engel Aziraphale, die moeten samenwerken om de komst van de antichrist tegen te houden. De serie pakt uit met veel plotwendingen, bizarre personages, special effects en oneerbiedige grappen over het geloof.

De villamoord

NPO 2, 22.20 uur

‘True crime’ documentaireseries als The Staircase en Making a Murderer zijn in groeiende mate populair. De komende avonden duikt KRO-NCRV met de driedelige serie De villamoord in een van de grootste gerechtelijke dwalingen die ons land gekend heeft. In 1998 werd bij een inbraak in een Arnhemse villa de bewoonster gedood. Haar vriendin die op bezoek was raakte gewond, maar getuigde dat ze één man had gezien. Enkele maanden later worden er echter negen mannen gearresteerd, die allemaal worden veroordeeld. Technisch bewijs ontbreekt.

2doc: On the President’s Orders

NPO 2, 23.15 uur

Toen de Filipijnse president Rodrigo Duterte drugs de oorlog verklaarde, bedoelde hij dat letterlijk. Na zijn inauguratie in 2016 instrueerde hij de politiemacht om de jacht te openen op drugsdealers en -gebruikers, en riep hij zijn burgers op om hetzelfde te doen. Agenten en huurlingen kregen per slachtoffer een bonus betaald en het aantal doden wordt tussen de vijfduizend en twintigduizend geschat. In de documentaire On the President’s Orders geven James Jones en Olivier Sarbil een impressie van de drugsoorlog die doet denken aan een gelikte Hollywoodfilm.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden