TipsFilm en televisie

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 13 mei

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Berend Jan Bockting en Jorrit Van Broekhoven
Alain Delon in ‘Plein soleil’ van René Clément. Beeld
Alain Delon in ‘Plein soleil’ van René Clément.

Plein soleil

Arte, 13.45 uur

(Thriller, René Clément, 1960) Zwoele eerste verfilming van Patricia Highsmiths The Talented Mr. Ripley, met de grote doorbraak van Alain Delon als de kille en verleidelijke bedrieger/moordenaar Tom Ripley – een rol die later dunnetjes zou worden overgedaan door Matt Damon in de remake uit 1999. Het was Delons idee om de rol van Ripley te spelen, regisseur Clément had de knappe acteur in eerste instantie op het oog als de beduidend saaiere Philippe, een lanterfantende playboy die Ripley in opdracht van Philippes steenrijke vader terug naar huis moet dirigeren. Een carrièrebepalende keuze: Delon strooit zowel zijn tegenspelers als de kijker voortdurend zand in de ogen, zijn imago als meestermanipulator was geboren.

Skyscraper

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Rawson Marshall Thurber, 2018) ‘This is stupid’, zegt The Rock tegen zichzelf in Skyscraper, terwijl hij op krankzinnige hoogte met behulp van ducttape een klim- en slingertocht inzet om zijn gezin in ’s werelds hoogste wolkenkrabber te redden uit handen van crimineel gespuis. Maar domme beslissingen krijgen voortdurend een virtuoze verbeelding, in deze lompe, weinig originele en toch hoogst vermakelijke nazaat van Die Hard, The Towering Inferno en die ene briljante scène in Mission Impossible 4 waarin Tom Cruise in Dubai de Burj Khalifa-toren aan de buitenkant beklimt.

Neve Campbell en Dwayne ‘The Rock’ Johnson in ‘Skyscraper’ van Rawson Marshall Thurber. Beeld
Neve Campbell en Dwayne ‘The Rock’ Johnson in ‘Skyscraper’ van Rawson Marshall Thurber.

Bridget Jones’s Baby

Net 5, 20.30 uur

(Komedie, Sharon Maguire, 2016) Na jaren afwezigheid was de door het leven struikelende antiheldin Bridget Jones (Renée Zellweger) opeens terug als veertiger en het bleek een verrassend aangenaam weerzien. In deel 3 is ze zwanger, maar van wie? En van wie zou Bridget willen dat de baby was? Haar eeuwige andere minnaar Daniel Cleaver (Hugh Grant) doet niet mee; de reden waarom levert een ontzettend geestige scène op. Daar zijn er veel van, vooral in de eerste helft van de film. Bovendien is Zellweger in vorm.

Colin Firth, Renée Zellweger en Patrick Dempsey in ‘Bridget Jones's Baby’ van Sharon Maguire. Beeld
Colin Firth, Renée Zellweger en Patrick Dempsey in ‘Bridget Jones's Baby’ van Sharon Maguire.

Ontoerekeningsvatbaar

Canvas, 21.25 uur

Veel wetsovertreders met mentale problemen belanden achter tralies of in een psychiatrisch centrum met een verplicht therapietraject en zonder duidelijke einddatum. In de vierdelige serie ‘Ontoerekeningsvatbaar’ gaan tien geïnterneerden en tien kunstenaars, onder wie Herman Brusselmans, Kamagurka en Willie Wartaal, met elkaar aan de slag om een kunstwerk te maken. In de eerste aflevering werkt choreograaf Min Hee Bervoets samen met Kristof aan een dans over de levensloop van de gedetineerde. Acteur Stefaan Degant spreekt met pedoseksueel Dennis.

De kennis van nu

NPO 2, 22.15 uur

Ieder nieuw virus, zoals het coronavirus SARS-coV-2 dat momenteel rondwaart, plaatst de medische wetenschap voor nieuwe raadsels. Hoe dringt het ons lichaam binnen, hoe verspreidt het zich en hoe reageert ons afweersysteem? Is het mogelijk om onze afweer een handje te helpen, en hoe dan? Omdat geen twee virussen exact hetzelfde werken en een virus snel kan muteren, staan wetenschappers bij elk virus aan het begin van een nieuwe leercurve. ‘De kennis van nu’ geeft vanavond een overzicht van wat we al weten en naar welke antwoorden nog wordt gezocht.

The Maze Runner

Veronica, 22.20 uur

(Wes Ball, 2014) Het gelijknamige boek van James Dasher liftte mee op het succes van ‘The Hunger Games’, en voor deze verfilming geldt hetzelfde. Nadat zijn geheugen is gewist, komt Thomas (Dylan O’Brien) terecht in een gemeenschap van jonge mannen. Wanneer hij ontdekt dat ze gevangen zitten in een doolhof, sluit Thomas zich aan bij de ‘runners’ om te ontsnappen en het geheim achter hun lot te ontrafelen. De film heeft geen grote sterren, maar biedt veel actie en special effects om de doelgroep te bekoren. De speelduur is echter wat lang. Er kwamen twee vervolgen.

The Ugly Truth

Net 5, 22.45 uur

(Robert Luketic, 2009) Abby Richter (Katherine Heigl) is knap, ambitieus en heeft een droombaan, maar is nog steeds op zoek naar een partner. Als de kijkcijfers van haar tv-show kelderen, moet ze samenwerken met Mike Chadway (Gerard Butler). Mike is de rijzende ster van de omroep, maar ook een stuitende macho. Het verhaal is flauw en nogal voorspelbaar, want natuurlijk moet er vroeg of laat romantiek opbloeien tussen deze tegenpolen. Heigl en Butler vormen op het doek echter een leuk koppel dat de romcom-liefhebbers niet teleur zal stellen.

Mother

NPO 2, 22.55 uur

In Mother toont de Belgische documentairemaker Kristof Bilsen de dilemma’s van moeders en kinderen. Hoe geef je optimale zorg aan je kinderen, en hoe ga je om met hulpbehoevende ouders? Doordat de documentaire deels in Thailand en deels in Zwitserland speelt, worden ook cultuurverschillen op het gebied van de zorg belicht. Centraal staat de Thaise Pomm, die Europese ouderen met alzheimer verzorgt in een Thais privétehuis. Daarnaast is ze druk met haar drie jonge kinderen. Parallel zien we hoe in Zwitserland de 57-jaar oude Maya wordt voorbereid op haar reis naar het tehuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden