FILM- EN TV-TIPSwoensdag 14 maart

De Volkskrant-film- en tv-tips voor woensdag 13 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Rebel Wilson in Isn't It Romantic. Beeld
Rebel Wilson in Isn't It Romantic.

Na een flinke klap op je hoofd merken dat iedereen verliefd over straat loopt en dat alle mannen voor je vallen: zoiets kan alleen in een romantische komedie. Dat is dan ook de conclusie die dertiger Natalie (Rebel Wilson) trekt, wanneer ze in de Netflix-productie Isn’t It Romantic na de bewuste opdoffer opeens een kleffe kitschversie van New York binnenwandelt. Dit is niet de gewone werkelijkheid, beseft de van Australië naar Amerika verkaste architect, maar een kakelbonte parallelle wereld, waarin alles volgens de wetten van de romkom gebeurt.

Ter voorbereiding op Isn’t It Romantic keek regisseur Todd Strauss-Schulson in twee weken tijd negentig romantische komedies.

De knappe maar zelfingenomen bobo Blake (Liam Hemsworth), die Natalie voorheen tijdens vergaderingen koffie liet halen, blijkt nu opeens óók Australisch en kan zijn ogen niet meer van haar afhouden. Volgens de romkomregels verwacht je tegelijkertijd dat Natalie uiteindelijk zal vallen voor haar supersympathieke collega Josh (Adam Devine). Wanneer de liefde dat verlangt, steekt steeds het juiste, zoete achtergrondliedje de kop op, terwijl Natalie soms tot haar grote verontwaardiging in slowmotion begint te rennen of wijze woorden spreekt via de voice-over. Stuk voor stuk clichés die ze als fervente romkomkijker én -hater maar al te goed kent en waaraan ze nu onmogelijk kan ontsnappen.

Regisseur Todd Strauss-Schulson en zijn scenaristen houden de vaart er goed in, terwijl comédienne Rebel Wilson (Bridesmaids, Pitch Perfect) een genot is als Natalie. Ze speelt haar verwarring en verontwaardiging prachtig uit en gaat tegelijkertijd volop mee in de hysterisch blije stijl van de film. Ze maakt volledig aannemelijk dat Natalie wanhopig een uitweg zoekt uit dit blije universum, maar tegelijkertijd, net als iedereen, blijft hopen op die ene ware liefde.

Een van de hoogtepunten is de scène waarin Natalie aan den lijve ondervindt dat seks in romkoms meestal buiten beeld plaatsvindt. Wanneer ze ’s ochtends in een hotelkamer wakker wordt na een hete nacht met Blake, hij naakt in de deur van de badkamer verschijnt en haar enthousiast bespringt, begint de scène prompt van voren af aan – tot Natalies grote frustratie. Op zulke momenten is Isn’t It Romantic zowel een geslaagde genreoefening als een gevatte film óver het genre, waar het plezier van afspat. En dan volgt er ook nog eens een écht romantisch zwijmeleinde.

Isn’t It Romantic (Todd Strauss-Schulson, 2019)
Te zien via Netflix.

Silk Road (Marc de Cloe, 2017)

NPO 3, 20.25-22.00 uur

Computerfreak Daphne (Olivia Lonsdale) is gefascineerd door haar knappe, ondoorgrondelijke buurjongen Raymond (Gijs Blom). Wanneer ze vanaf haar zolderkamer inbreekt in zijn computer, ontdekt ze het schimmige circuit waarin hij als dealer in pillen bepaald geen kleintje blijkt te zijn. Mark de Cloe (Het leven uit een dag, Mannenharten) regisseerde met deze Telefilm een psychothriller ‘over ’s werelds meest gezochte internetcrimineel’. Het door De Cloe en Roeland Linssen geschreven scenario, dat de spanning lang vasthoudt, lijkt losjes gebaseerd op het verhaal van Maikel S., de Woerdense twintiger die als drugsdealer miljoenen verdiende op de darknetsite Silk Road. Lonsdale en Blom roepen met hun spel een rake vage sfeer op.

Contagion (Steven Soderbergh, 2011)

Net 5, 23.00-01.10 uur

Cineast Soderbergh had een royale sterrencast tot zijn beschikking (onder anderen Kate Winslet, Matt Damon, Laurence Fishburne en Marion Cotillard), maar trok zich weinig aan van Hollywoodconventies. Elk personage kan elk moment levenloos in zo’n dichtgeritste bodybag belanden. Melodrama, een standaardingrediënt in films over uitbrekende virussen, is praktisch afwezig. Soderbergh compenseert dat met een scheut heroïek, maar die is eerder rauw dan gelikt: de virusbestrijders riskeren hun leven, maar sterven niet op strijkmuziek.

Easter Island: Mysteries of a Lost World
Canvas, 19.10 uur

In dit tweeluik onderzoekt de Britse archeoloog Jago Cooper de geschiedenis van Paaseiland, het eiland in de Grote Oceaan dat bekend is van de rij beelden die de kustlijn siert. Hoe kwamen de oorspronkelijke bewoners op Paaseiland terecht?

Love Is in the Air
RTL 4, 20.30 uur

In Brazilië herenigt Robert ten Brink de Braziliaanse Telma, die voor de liefde naar Nederland emigreerde, met haar moeder, die zij negen jaar niet zag. Ook bezoekt Ten Brink Nico en Hennie, een Nederlands stel dat in Brazilië een nieuw leven begon.

Champions League: Bayern München-Liverpool
Veronica, 20.30 uur

Wie gaat er naar de kwartfinale, Bayern München of Liverpool? Alles kan nog in de returnwedstrijd, want de eerste ontmoeting eindigde in 0-0. Liverpool-verdediger Virgil van Dijk, die bij de eerste ontmoeting geschorst was, is nu weer van de partij.

Andere tijden
NPO 2, 21.20 uur

Vijftig jaar geleden hielden John Lennon en Yoko Ono hun beroemde Bed-In for Peace in het Amsterdamse Hilton Hotel. Een terugblik door ooggetuigen uit 1969, onder wie journalisten Paul Witteman en Henk van der Meijden, en de destijds 16-jarige fan Constance Vrijdaghs.

Michael Jackson in Leaving Neverland, de documentaire over het vermeende kindermisbruik.  Beeld ANP
Michael Jackson in Leaving Neverland, de documentaire over het vermeende kindermisbruik.Beeld ANP

Leaving Neverland (deel 1)
NPO 3, 22.30 uur

In de herhaling, nu in twee delen: de veelbesproken documentaire van regisseur Dan Reed over het vermeende kindermisbruik van Michael Jackson. James Safechuck en Wade Robson, twee mannen die als kind vaak bij Jackson logeerden, doen uitgebreid hun verhaal.

2Doc: Michel, acteur die de woorden verliest
NPO 2, 23.25 uur

Een portret van de Vlaamse acteur Michel van Dousselaere, bij wie in 2014 een zeldzame vorm van progressieve afasie werd ontdekt, toen hij in het toneelstuk Borgen speelde. Hierdoor verliest hij langzaam zijn spraak. Wat is een acteur nog zonder zijn taal?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden