TipsFilm- en televisie
De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 1 augustus
Mission: Impossible III (J.J. Abrams, 2006)
RTL 7, 20.30-23.05 uur
In het derde deel van de filmserie Mission: Impossible – die gebaseerd is op een tv-show uit de jaren zestig – is geheim agent Ethan Hunt (Tom Cruise) al met zeer vervroegd pensioen, klaar voor een rustig leventje met zijn beeldschone verloofde Julia (Michelle Monaghan). Dan wordt hij de actieve dienst echter weer in gesleurd door überboef Owen Davian – een rol waarin Philip Seymour Hoffman de grenzen van het kwaad met satanisch genoegen ruimschoots overschrijdt.
Mission: Impossible III (budget: meer dan 100 miljoen dollar) geldt als de duurste debuutfilm ooit.
Hunt, superspion van de Impossible Mission Force, maakt jacht op een mysterieus konijnenpootje, redt zijn huwelijk én de wereld – in die volgorde. Na orgastische geweldsavonturen in Berlijn en het Vaticaan wordt Julia door slechterik Davian meegesleept naar Shanghai. Voor kijkers die wel tegen een stootje kunnen is dit een bevredigende actiethriller, maar ook de liefhebbers van het wat subtielere acteren komen aan hun trekken, al was het maar doordat (naast de geniale Seymour Hoffman) Eddie Marsan meespeelt: de rij-instructeur from hell uit Mike Leighs Happy-Go-Lucky (2008).
Chez nous (Tim Oliehoek, 2013)
NPO 3, 20.25-22.10 uur
Dragqueen Bertie heeft een passie voor Anita Meyer, leert een verloren gewaande vader kennen en bereidt met vrienden een slapstickachtige diamantroof voor tijdens de Gay Pride. Deze uitgangspunten bieden valkuilen te over, maar Chez nous weet die behendig te omzeilen. De film omarmt de extravaganza, met een dikke knipoog, maar zonder bespottelijk te worden. Dat begint met Alex Klaasen, die als dragqueen en groot kind Bertie volwassen moet worden wanneer zijn beschermde wereld, homokroeg Chez nous, op de fles dreigt te gaan. Bovendien zijn veel grapjes leuk, terwijl ook de timing van regisseur Oliehoek klopt. Daarnaast vindt de film een stuwende kracht in de muziek van Anita Meyer. Showvrouw Bertie brengt haar nummers tijdens optredens als een cri de coeur, waarmee het campy bovenlaagje wordt voorzien van een warm kloppend hart.
Cry-Baby (John Waters, 1990)
Net 5, 20.30-22.10 uur
Cultregisseur John Waters keerde terug naar de jaren vijftig en gebruikte de clichés uit Elvisfilms als Jailhouse Rock voor een mooie, kakelbonte persiflage. Johnny Depp speelt de nozem met een vetkuif, bij wie altijd een traan over de wang loopt. Leuke weetjes: Iggy Pop schoor speciaal voor de film zijn hoofd kaal en Willem Dafoe improviseerde het moment waarop hij Depp een pets op zijn achterwerk geeft.
Along Came a Spider (Lee Tamahori, 2001)
RTL 7, 23.10-01.15 uur
De Nieuw-Zeelandse Lee Tamahori legde na zijn komst naar Hollywood een voorliefde voor formulefilms aan de dag. Hij maakte er eerst de film noir Mulholland Falls en zou later de James Bond-film Die Another Day regisseren. Along Came a Spider, de tweede van drie verfilmingen rond de door bestsellerauteur James Patterson verzonnen politie-inspecteur Alex Cross, is een niet helemaal gave, maar wel intelligente formulefilm. In de openingsscène verliest politieman Cross (Morgan Freeman) bij de jacht op een lustmoordenaar zijn collega. Dan volgt een scène waarin een diplomatenkind uit een zwaarbewaakte school wordt ontvoerd, waarna we terugkeren bij de politieman, die al negen maanden werkloos thuis modelscheepjes in elkaar aan het zetten is. Telefoontje: de ontvoerder van het kind heeft Cross niet toevallig uitgekozen als link met de buitenwereld. Het is het begin van een onderhoudend kat-en-muisspel, waarin Freeman alle ruimte krijgt zijn geliefde personage (denk aan Se7en) van onverstoorbare, vaderlijke en zegevierende politieman ten beste te geven.
De nieuwe lekkerbek
NPO 1, 20.35 uur
Nieuwe culinaire wedstrijd van Omroep Max, nu over eetuitvindingen. Welke kandidaat overtuigt de jury met een vernieuwend én lekker gerecht? In aflevering één een ‘chocandel’ en duurzame babyvoeding. André van Duin en Marlijn Weerdenburg presenteren.
Animals behaving badly
BBC 1, 21.00 uur
In deze natuurserie over dieren die zich extreem gedragen om te overleven zien we hoe kaketoes in Sydney huizen vernielen, steenmarters die auto’s beschadigen en luiaards met zeer onhygiënische methoden om natuurlijke vijanden op afstand te houden.
Hoop en wanhoop in het Midden-Oosten
NPO 2, 21.10 uur
In deel drie van deze serie over sleutelmomenten in de geschiedenis van het Midden-Oosten de Suezcrisis in 1956. Met de nationalisering van het Suezkanaal gaf de Egyptische leider Gamal Abdel Nasser een impuls aan het gevoel van eigenwaarde in zijn land en regio.
Laat mij maar lopen
NPO 1, 21.30 uur
Nieuwe serie waarin zeven mensen worden gevolgd die de beroemde pelgrimsroute naar Santiago de Compostela lopen. In de eerste aflevering vertrekken Fleur, Sylvia, San, Carlos, Marcella, Cees en Louise vanuit Salamanca voor de wandeltocht van 500 kilometer.
My Scientology Movie
Canvas, 22.00 uur
Documentaire die Louis Theroux in 2015 maakte over Scientology. In Los Angeles ontmoet hij oud-leden en laat hij ze momenten naspelen uit hun tijd bij de kerk. Ook probeert hij contact te leggen met scientologen, maar die blijven hem wegsturen.
2Doc: Gangway to a future
NPO 2, 22.45 uur
Documentaire waarin de idealistische Rotterdamse kapitein Adriaan Sonneveld wordt gevolgd. Samen met vrijwilligers bouwt hij een Texelse visserskotter om tot reddingsboot. Ze varen daarmee naar de Libische kust om bootvluchtelingen uit zee te redden.