FILM- EN TV-TIPSWOENSDAG 1 APRIL

De Volkskrant film- en tv-tips voor woensdag 1 april

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van woensdag.

Waad Mohammed in Wadjda van Haifaa Al-Mansour. Beeld
Waad Mohammed in Wadjda van Haifaa Al-Mansour.

Wadjda

Arte, 20.15 uur

(Drama, Haifaa Al-Mansour, 2012) Makkelijk was het niet voor de eerste vrouwelijke filmregisseur van Saoedi-Arabië, in een land waar vrouwen ondergeschikt zijn en bioscopen voor hen verboden. Haifaa Al-Mansour mocht zich niet zichtbaar tussen mannelijke crewleden op straat begeven, dus regisseerde ze haar acteurs met een walkietalkie vanuit een geblindeerde bus. Haar debuut, Wadjda, toont net zo’n strijd op microniveau. Het kleine, lichtvoetige drama voert een 10-jarig meisje (gespeeld door natuurtalent Waad Mohammed) op dat tegen de wens van haar moeder een fiets wil kopen, zich totaal onbewust van de toorn van de conservatieve samenleving die ze daarmee over zichzelf en haar familie afroept.

The Wolf of Wall Street

RTL 7, 20.30 uur

(Misdaad, Martin Scorsese, 2013) Hilarische en energiek gefilmde satire over de beursexcessen van vóór de financiële crisis, waarin Martin Scorsese de professionele aandelenzwendelaar Jordan Belfort schetst als aanvoerder van een wereld waarin maar één moraal geldt: naai de cliënt, verrijk jezelf. Sopranos-scenarist Terence Winter bewerkte de blufferige bestseller van de echte Belfort, waarin de witteboordencrimineel van eenvoudige komaf zijn exorbitante levensstijl etaleert. Belfort (gespeeld door Leonardo DiCaprio in zijn vijfde Scorsesefilm) is een authentiek Scorsesiaanse held: geplukt uit de werkelijkheid, onmatig en zelf-destructief, lady’s man en desastreuze echtgenoot.

Margot Robbie en Leonardo DiCaprio in The Wolf of Wall Street van Martin Scorsese. Beeld
Margot Robbie en Leonardo DiCaprio in The Wolf of Wall Street van Martin Scorsese.

Kingsman: The Golden Circle

Veronica, 20.30 uur

(Actie, Matthew Vaughn, 2017) Superspion Eggsy heeft de deur van zijn als dekmantel functionerende maatpakkenwinkel nog niet dichtgetrokken, of de eerste actiescène uit Kingsman: The Golden Circle dient zich aan. Het even stripachtige als brute geweld kan kan niet op, in deze tweede verfilming van de Kingsman-strips van Mark Millar en Dave Gibbons: karate op de achterbank, in een auto die zijwaarts kan rijden en zelfs een tochtje maakt over de bodem van de Theems. Alles ook minstens zo zelfbewust opgediend als in Kingsman: The Secret Service (2015) , met de vrolijke popsong Let’s Go Crazy van Prince die de standaard actiefilmmuziek pardoes van de soundtrack veegt.

Taron Egerton in Kingsman: The Golden Circle van Matthew Vaughn. Beeld
Taron Egerton in Kingsman: The Golden Circle van Matthew Vaughn.

Knappe Koppen

NPO 2, 21.10 uur

Is het in Nederland anno 2020 nog steeds nodig om elk jaar ruim een half miljoen proefdieren te gebruiken? Dat is de vraag die archeologiestudent Sem vandaag stelt in Knappe koppen. Hij krijgt antwoord in de vorm van een privécollege van Christine Mummery, hoogleraar ontwikkelingsbiologie en autoriteit op het gebied van onderzoek naar stamcellen en mini-organen. Met haar team van het Leids Universitair Medisch Centrum kweekt ze organen in miniatuurvorm die kunnen worden gebruikt voor medische tests zonder dat er proefdieren voor hoeven te lijden.

Levenslucht

NPO 1, 21.25 uur

Terwijl veel Nederlanders noodgedwongen thuiszitten, wordt er op de intensivecareafdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen harder gewerkt dan ooit. Voor de reportage Levenslucht volgde Jessica Villerius een week lang de ic-artsen en specialisten van het Máxima Medisch Centrum Veldhoven, CWZ Nijmegen en Meander Medisch Centrum Amersfoort. Hun werkterrein is normaal gesproken gesloten voor de buitenwereld, maar om een indruk te geven van de stille ramp die zich op de afdelingen voltrekt, werkten ze mee aan deze bijzondere blik achter de schermen.

De kennis van nu

NPO 2, 22.25 uur

Binnenblijven en contact mijden is het gebod voor velen onder ons, maar in laboratoria werken wetenschappers dag en nacht om het coronavirus een halt toe te roepen. De eerste aflevering in het nieuwe seizoen van De kennis van nu laat zien welke strategieën onderzoekers volgen om te achterhalen waar het virus vandaan komt en hoe het zich in ons lichaam gedraagt. Het is een langzaam proces dat uiteindelijk kan leiden tot een vaccin. Presentator Diederik Jekel zien we dit ­seizoen niet terug in De kennis van nu. Hij is opgevolgd door Dirk de Bekker en Lieven Scheire.

2Doc: The Changin’ Times of Ike White

NPO 2, 23.05 uur

Ike White was in zijn tienerjaren serieus bezig met muziek. Door zijn deelname aan een gewapende overval waarbij hij een winkelier doodschoot, verdween hij echter op zijn 19de achter de tralies. In de gevangenis bleef hij musiceren en in 1974 kreeg hij de kans om een plaat te maken: Changin’ Times was het eerste commerciële album dat werd opgenomen in een Amerikaanse gevangenis. In The Changin’ Times of Ike White gaat de Ierse filmmaker Daniel Vernon op zoek naar de musicus, die hem in Californië zijn turbulente levensverhaal vertelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden