TipsFilm en televisie
De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 8 mei
Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit zijn die van vrijdag.
Mahler
NPO 2 Extra, 20.15 uur
Van 8 t/m 17 mei zou in Amsterdam het Mahler Festival plaatsvinden. Dat is vervangen door een ‘nieuw festival met digitale programmering’, dat onder meer tien dagen lang op NPO 2 Extra is tezien. Prachtinitiatief. Afgetrapt wordt met de inleiding (Wie was Mahler), waarna een concertregistratie van het Concertgebouworkest van de 1ste Symfonie ten gehore wordt gebracht. Daarna volgen tien programma's waarin musici en kenners vanuit de hele wereld aan het woord komen over de Oostenrijkse componist (1860-1911). Vanavond is dat Jessye Norman, in een interview dat afgelopen zomer werd opgenomen, niet lang voor het onverwachte overlijden van de operazangeres.
Bevrijdingsjournaal april-mei 1945
NPO 1, 20.25 uur
De voorlaatste editie van het Bevrijdingsjournaal staat stil bij de bevrijding van het westen van Nederland en de grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De geallieerden worden met open armen ontvangen, maar ook na de Duitse capitulatie vallen er nog honderden doden. Gedurende deze dagen, 75 jaar geleden, zijn er door heel Nederland op tientallen plaatsen confrontaties tussen de Binnenlandse Strijdkrachten – een bundeling van verschillende groeperingen uit het verzet – en de Duitsers. Daarbij komen meer dan tweehonderd mensen om het leven.
Verborgen verleden
NPO 2, 20.35 uur
Aan een van haar overgrootmoeders heeft schrijver Esther Verhoef dierbare herinneringen. Ze bezit een oude foto van de vrouw, waarop zij met leren jas en helm poseert op een motorfiets. In Verborgen verleden probeert Verhoef te achterhalen wat het verhaal achter die foto is. Was het haar motor, en was ze echt zo’n stoer mens als de foto doet vermoeden? Het stamboomonderzoek van Verhoef speelt zich vooral af in en rond ’s-Hertogenbosch, de stad waar ze zelf woont en werkt, en waar haar familie – voor zover ze weet – altijd heeft geleefd.
Land of Mine
Canvas, 21.25 uur
(Martin Zandvliet, 2015) Een tiental krijgsgevangen Duitse jongens moet in mei 1945, na afloop van de Tweede Wereldoorlog, een deel van de Deense westkust vrij maken van ingegraven mijnen. Zij aan zij kruipen ze onder dwang over het strand, met een ijzeren staafje prikkend in het zand, afgeblaft door de Deense sergeant annex Feldwebel Carl Rasmussen (Roland Møller). Het Deense Land of Mine, op het IFFR van 2016 winnaar van de prijs van de jongerenjury en publieksfavoriet, serveert de missie op het strand vooral als een uiting van wraakzucht. Subtiliteit voert niet de boventoon, maar de knappe opbouw van de film is onbetwist effectief.
Pointer
NPO 2, 22.25 uur
Mede door het eigen militaire ingrijpen in de regio kampt Turkije met een grote instroom aan Syrische vluchtelingen. Ook migranten van elders stranden in Turkije, omdat doorreizen naar Europa niet meer mogelijk is nu Griekenland de grens dichthoudt. Eind februari was de Turks-Griekse grens het toneel van schermutselingen toen migranten alle ruimte kregen om richting Griekenland door te stomen. De Pakistaanse vluchteling Mohammed Gulzar kwam om het leven en beschuldigingen vlogen over en weer. Pointer besloot de situatie aan de grens te analyseren.
Misery
Eén, 23.10 uur
(Rob Reiner, 1990) Het scenario van Misery, naar een roman van Stephen King, stond als een huis. Toch wilde geen enkele beroemde acteur zijn naam verbinden aan Misery. Al Pacino, Robert De Niro, Harrison Ford: niemand wilde een film lang hulpeloos in bed liggen, geterroriseerd door een vrouw. De rol ging naar James Caan, de thriller werd een groot succes, maar spijt van hun beslissing zullen de heren vast niet hebben. Niet Caan, maar Kathy Bates kwam als grootste winnaar uit de bus. Zij kreeg een Oscar voor haar rol als liefhebbend psychopaat.
The Founder
NPO 3, 23.25 uur
(Drama, John Lee Hancock, 2016) Fascinerende film over McDonald’s-tycoon Ray Kroc. De titel is meteen het teken dat u op uw hoede moet zijn. Kroc is namelijk helemaal niet de oprichter van McDonald’s. Hij is wel de man die een eettentje dat gerund werd door de gebroeders McDonald wist uit te bouwen tot een wereldwijde fastfoodketen die volgens de aftiteling dagelijks een procent van de wereldbevolking voedt. Hoe hij dat voor elkaar kreeg, laten scenarist Robert D. Siegel en regisseur John Lee Hancock zien in deze door Michael Keaton gedragen biopic.