Film- en tv-tipsVrijdag 8 maart

De Volkskrant film- en tv-tips voor vrijdag 8 maart

Elke dag tipt de redactie van de Volkskrant de beste programma’s en films op televisie. Dit moet u vrijdag zien.

Berend Jan Bockting
A Simple Plan van Sam Raimi. Beeld
A Simple Plan van Sam Raimi.

‘Het is verdomme de Amerikaanse droom in een sporttas en jij wilt ervoor weglopen.’ De broers Jacob (Billy Bob Thornton) en Hank (Bill Paxton) hebben zojuist samen met vriend Lou (Brent Briscoe) 4 miljoen dollar gevonden. Dat lag in een sporttas in een neergestort vliegtuigje, diep in het bos. Niemand heeft ooit gehoord dat vliegtuig of piloot vermist werd. Ze liggen er al tijden, helemaal ingesneeuwd; het lijk van de piloot is al aangevreten door de kraaien. Hanks reactie: naar de politie ermee. Maar zijn wat simpele broer en diens al even simpele vriend weten hem te overtuigen van de unieke kans die op deze Oudjaarsdag voor het grijpen ligt. Als ze het geld nou gewoon thuis bewaren tot het lente wordt. Dan smelt de sneeuw, wordt het vliegtuig gevonden en als er dan niemand naar het geld kraait, verdelen ze de poet en smeren ’m. Een simpel plan. Maar ook voor de uitvoering van een simpel plan moet je een zekere intelligentie bezitten. En een geheim kunnen bewaren.

De vergelijking tussen de misdaad-in-de-sneeuwfilms A Simple Plan en Fargo ligt voor de hand. Voordat Sam Raimi A Simple Plan draaide, klopte hij aan bij Fargo-regisseurs Ethan en Joel Coen om wat sneeuwfilmtips in te winnen.

Regisseur Sam Raimi stond in 1998 vooral bekend als horrorregisseur (The Evil Dead), toen hij het inventieve verhaal van scenarist Scott Smith dienstbaar verfilmde. Raimi’s werkwijze doet denken aan het werk van de Coen-broers, die twee jaar eerder het briljante Fargo hadden gemaakt, ook een mooi verhaal over losers in de sneeuw. Net als bij hen is er bij Raimi geen plaats voor toeters en bellen; die zouden later komen, met de Spider-Man-films. Hier liet hij nog alle eer aan schrijver en acteurs, met Billy Bob Thornton voorop, als simpele ziel Jacob.

A Simple Plan (Sam Raimi, 1998)
Eén, 23.30-01.25 uur.

Se7en

(David Fincher, 1995) Nog altijd een van Finchers beste films, deze in regen en duisternis gedrenkte neo noir. Juist omdat films over seriemoordenaars niet zelden voorspelbare genrewerkjes zijn, kwam de knappe en sombere plot van Seven (ook wel Se7en) als een verrassing. Een religieuze fanaticus beraamt zeven moorden, die elk symbool moeten staan voor een van de hoofdzonden: een reeks misdaden die is bedoeld als zedenpreek. ‘Als je de aandacht van mensen wilt hebben’, zegt hij, ‘is het niet voldoende meer om ze even op de schouder te tikken.’ Luiheid, trots, lust, hebzucht en vraatzucht vormen de gruwelijke aanloop van de horrorfilm. En dan, als rechercheurs Morgan Freeman en Brad Pitt al denken dat ze de moordenaar te pakken hebben, zorgen afgunst en woede voor de adembenemende ontknoping.

Freeman en Pitt zijn fantastisch als het politieduo dat de bijzonder bloederige, maar ook bewonderenswaardig virtuoos uitgevoerde moorden onderzoekt. Gwyneth Paltrow heeft een kleine maar essentiële rol als Pitts geliefde, die in de zaak kopje onder dreigt te gaan. Fincher profiteert flink van Howard Shores naargeestige muziek, terwijl Darius Khondji van de niet nader genoemde stad een sinister oord maakt waar je nog niet dood gevonden wilt worden.

SBS 9, 22.40-01.10 uur.

Quién te cantará

(Carlos Vermut, 2018) Een Spaanse popdiva ontwaakt, na een ongeluk, met geheugenverlies, in deze stijlvolle, onderkoelde en bekroonde thriller van de Spaanse regisseur Carlos Vermut. Ze herkent zichzelf niet eens meer op een foto en probeert met behulp van haar imitator weer te worden wie ze was. Zo mysterieus en bevreemdend als zijn voorganger Magical Girl (in 2015 op het filmfestival van Rotterdam) is Quién te cantará niet, maar de film past met zijn hitchcockiaanse dubbelgangersmotief, onpeilbare personages, spookachtige muziek en terloopse droomscènes wel naadloos in een traditie van de betere complexe karakterstudie.

Nu te zien op Netflix.

Leaving Neverland
NPO 3, 19.50 uur

Uitzending van de veelbesproken documentaire over het vermeende kindermisbruik van Michael Jackson. Twee mannen die opgroeiden als vriendjes van de popster doen uitgebreid hun verhaal. Vooraf en na afloop presenteert Janine Abbring een studiogesprek over de impact en context van de film.

Wallander
Een, 20.40 uur

De Zweedse detective Kurt Wallander (Kenneth Branagh) onderzoekt de dood van een vogelspotter. De man is in een val gelopen en doorspiest met bamboestokken. Niet lang daarna blijkt een kruidenier te zijn uitgehongerd en gewurgd. Wat is de connectie tussen beide moordzaken?

Diederik en Da Vinci
NPO 2, 21.10 uur

In de laatste aflevering uit deze reeks bezoekt Diederik van Vleuten het graf van Da Vinci in het Franse Amboise. Toen Da Vinci overleed, stond in zijn werkplaats de Mona Lisa nog uitgestald. Van Vleuten vraagt zich af welke relatie de kunstenaar had met wat zijn beroemdste werk zou worden.

TV Show op reis
NPO 1, 21.30 uur

In aanloop naar de ontknoping van het 19de seizoen van Wie is De Mol? bespreekt Ivo Niehe zijn favoriete fragmenten en aanwijzingen. Ook blikt hij met een grote groep oud-mollen, onder wie Milouska Meulens, Jan Versteegh en Jon van Eerd, vooruit op de finale.

Attenborough and the Giant Elephant
BBC 2, 22.00 uur

David Attenborough duikt in het leven (en de mysterieuze dood) van Jumbo, de reusachtige olifant. Jumbo arriveerde in 1865 in de dierentuin van Londen en groeide uit tot het lievelingetje van koningin Victoria. Naar verluidt was hij ook de inspiratie voor tekenfilm Dombo.

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 0.30 uur

Liesbeth Staats ontvangt solo-, kamermuziek- en concertviolist Gwendolyn Masin. Komende zondag treedt ze met haar zeskoppige strijkersensemble op in de schouwburg van Cuijk. Aansluitend wordt de podcast Rewind uitgezonden, over 21 juni 1999, de dag dat de Amsterdamse nachtclub RoXY afbrandde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden